Evo kako spriječiti probleme s koncentracijom uslijed stresa

Evo kako spriječiti probleme s koncentracijom uslijed stresa

Evo kako spriječiti probleme s koncentracijom uslijed stresa
  • Objavljeno: Nedjelja, 16.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Stres je mnogima uobičajeni dio života. U današnje vrijeme gotovo da ne postoji osoba koja, barem povremeno, ne osjeća stres vezan uz posao, obitelj, budućnost i ostale segmente života.

Svakodnevni događaji uzrokuju stres, a u većini slučajeva njegove posljedice u početku nisu primjetne. Problem je taj što konstantno ponavljanje stresnih događaja dugoročno ima velik utjecaj na fizičko i mentalno zdravlje.

Stres može uzrokovati probleme s kognitivnim funkcijama, kao što su smanjena sposobnost pamćenja i iscrpljenost, a može i dovesti do opasnijih zdravstvenih stanja, kao što su visok krvni tlak i bolesti srca.

Najčešće se posljedice stresa pojavljuju upravo onda kada nam stvaraju najviše problema.Tako se u stresnim razdobljima javljaju problemi s koncentracijom i manjak motivacije.

Poteškoće s koncentracijom

Problemi s koncentracijom i manjkom motivacije nisu toliko opasna posljedica stresa, za razliku od zdravstvenih problema uzrokovanih stresom. Ipak, oni mogu biti izrazito otežavajući kada imamo određen rok u kojem moramo obaviti neki zadatak.

Većini je ljudi poznata situacija kada u situacijama najvećeg stresa imaju najbolje rezultate. Zbog toga mnogi pomisle kako najbolje funkcioniraju kada su pod stresom. To je djelomično istinito jer manje količine stresa kratkoročno poboljšavaju koncentraciju.

Razlog tomu jest što se uslijed stresa proizvode veće količine kortizola, adrenalina i noradrenalina u organizmu što pomaže održati mozak budnim i fokusiranim.

Međutim, kako vrijeme prolazi, a količina stresa raste, dolazi do pada kratkoročnih učinaka stresa i koncentracija se počinje smanjivati. Zato stres ne treba koristiti kao pogon za obavljanje zadataka, već pokušati smanjiti njegovu količinu, odnosno boriti se protiv stresa.

Idući put kada uslijed stresa osjetite pad koncentracije, radite kraće pauze tijekom obavljanja zadatka kako biste se smirili i odmorili mozak. Pauza može biti kratka šetnja, neobavezan razgovor s kolegom ili bilo koja druga aktivnost koja će vam pomoći da se opustite. Pritom, pokušajte za vrijeme pauze ne pregledavati društvene mreže ili čitati vijesti kako vas to ne bi dodatno opteretilo.

Uz to, pokušajte se opustiti tako što ćete zatvoriti oči i duboko disati. Usredotočite svoju pažnju na svaki udah i izdah. Nakon nekoliko minuta takvog disanja ćete osjetiti olakšanje i koncentracija će vam se poboljšati.

Kako biste dugoročno poboljšali koncentraciju, pomoći će vam dodaci prehrani u kojima se nalaze sastojci koji doprinose normalnim kognitivnim funkcijama*, kao što su M.E.V. Feller® Memory Ease i M.E.V. Feller® Ginkgo Biloba.

M.E.V. Feller® Memory Ease sadrži fosfatidilserin, kolin i *cink koji doprinosi normalnoj kognitivnoj funkciji, vitamin C koji pomaže smanjenju umora i iscrpljenosti te vitamine B1 i niacin koji doprinose normalnom funkcioniranju živčanog sustava te normalnoj psihološkoj funkciji.

M.E.V. Feller® Ginkgo Biloba sadrži ekstrakt lista ginkga koji je bogat biološki aktivnim sastavnicama: flavonskim glikozidima, triterpenskim laktonima i procijanidinima. *Ekstrakt lista ginka pridonosi normalnoj cirkulaciji i normalnim kognitivnim funkcijama.

Za više informacija posjetite mevfeller.com/hr.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije