Kako stres utječe na san?

Kako stres utječe na san?

Kako stres utječe na san?
  • Objavljeno: Petak, 19.02.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Stres je odgovor na nepovoljne i izazovne okolnosti, ali u današnje vrijeme je ujedno i odgovor na svakodnevni život. Stres utječe na vas emocionalno, fizički i bihevioralno. Manja količina stresa može biti pozitivna sila koja vam pomaže da date sve od sebe i budete budni i energični. Međutim, previše stresa vas može učiniti napetima i tjeskobnima te može uzrokovati probleme sa spavanjem.

Koji su znakovi stresa?

Uobičajeni znakovi stresa uključuju: depresiju, probleme sa spavanjem, napetost, tjeskobu, lošu koncentraciju i apatiju. Možete imati i fizičke simptome poput: glavobolje, bolova u trbuhu, umora, gubitka apetita i bolova u prsima, vratu ili leđima. Ako se visokim razinama neželjenog stresa ne upravlja pravilno, vaše zdravlje i blagostanje mogu patiti. Stoga je važno naučiti kako pravilno upravljati stresom.

Kako stres utječe na san?

Stres često utječe na kvalitetu i trajanje sna, a nedostatak sna može ozbiljno utjecati na fizičko i mentalno zdravlje osobe. Ako ste pod stresom, obavezno učinite nešto po pitanju sna jer ćete se vrlo brzo naći u situaciji da ste premoreni i iscrpljeni i nećete moći normalno funkcionirati.

Savjeti za upravljanje stresom za bolji san

Ako imate problema sa snom, ovi savjeti vam mogu pomoći da ublažite stres i bolje se naspavate.

1. Otkrijte što vam je stresno

Prvi korak u rješavanju stresa jest shvatiti što ga uzrokuje. Analizirajte svoje fizičko stanje i svakodnevne aktivnosti i postavite si pitanja: imam li bolova? Jesam li preopterećen na poslu? Nakon što prepoznate okidače stresa, možete poduzeti korake za njegovo smanjenje.

2. Potražite potporu

Druženje s obitelji i prijateljima važan je element zaštite od stresa. Ako podijelite svoje probleme s ljudima koji brinu o vama i koji vas vole, možete osjetiti olakšanje i dobiti podršku.

3. Vježbajte upravljanje mislima

Sve ono što mislimo, kako mislimo, što očekujemo i što si govorimo često određuje kako se osjećamo i koliko dobro upravljamo razinom stresa. Ključ je u tome da naučite mijenjati obrasce mišljenja koji uzrokuju ili pojačavaju stres. Obratite posebnu pozornost na negativne misli i samokritiku, a ako se ne znate nositi s negativnošću, potražite videozapise i knjige koji će vas naučiti vježbe upravljanja mislima.

4. Tjelovježba i prehrana

Tjelesna aktivnost može vam pomoći da se ispušete i tako smanjite stres. Najbolje bi bilo vježbati najmanje 2 sata prije spavanja kako bi se tjelesna temperatura normalizirala. Osim toga, uz tjelovježbu se veže i zdrava prehrana koja može poboljšati zdravlje i smanjiti stres. Hrana puna rafiniranog šećera s niskom hranjivom vrijednošću i visokim udjelom kalorija može vas ostaviti trome i bez energije.

5. Raspored spavanja

Dobar san omogućuje vam da se lakše riješite stresa. Kad ste umorni, manje ste strpljivi i lakše se uznemirujete, što može dodatno povećati stres. Većini odraslih osoba treba 7 do 9 sati sna, a usvajanje redovitog rasporeda spavanja, zajedno s taktikama smanjenja stresa, uvelike poboljšava kvalitetu sna.

6. Pomoć za umor i stres

Poznato je da dodaci prehrani mogu u kratkom periodu pomoći organizmu i obnoviti energiju. Jedan od najboljih i najpoznatijih dodataka prehrani je magnezij, koji se koristi za energiju prije ili nakon vježbanja, ali i za opuštanje prije spavanja. MEV Feller Magnezij DUO sadrži magnezij koji doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti i nužan je mineral za funkcioniranje cijelog organizma.

Isto tako, MEV Feller Vitamin B kompleks + C sadržava idealnu kombinaciju svih osam vitamina B skupine i vitamin C. Vitamini B2, niacin, B6, B12, pantotenska i folna kiselina i vitamin C pridonose smanjenju umora i iscrpljenosti.

Ovi koraci vam mogu pomoći da smanjite stres i čvrsto spavate tijekom noći. Ako se problemi sa spavanjem nastave, možda je riječ o medicinskom stanju poput preaktivne štitnjače, poremećaja spavanja ili psihološkom stanja poput anksioznog poremećaja pa se u tom slučaju obratite svom liječniku.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije