7 načina na koje stres uzrokuje starenje – spriječite ih

7 načina na koje stres uzrokuje starenje – spriječite ih

7 načina na koje stres uzrokuje starenje – spriječite ih
  • Objavljeno: Nedjelja, 16.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Pokazalo se da kronični stres ima niz negativnih utjecaja na zdravlje, od nesanice i debljanja do povećanog rizika od srčanih bolesti - a da ne spominjemo oštećenje imunološkog i probavnog sustava, kao i središnjeg živčanog sustava.

Što se tiče starenja, nebrojeno smo puta čuli da pretjerana briga može uzrokovati bore, no postoje i dokazi za to da psihološki stres zaista potiče prerano biološko starenje.

Evo kako:

1. Stres na poslu može oštetiti stanice DNK, što dovodi do preranog starenja

Istraživanja pokazuju da iscrpljenost povezana s radom može štetno utjecati na telomere (telomere su kratki ponavljajući sljedovi nukleotida koji se nalaze na krajevima DNA molekula). Istraživači su izmjerili duljinu telomera i otkrili da osobe s najvišim razinama stresa uzrokovanih poslom, imaju najkraće telomere. Kada postanu prekratki, stanice mogu umrijeti ili oštetiti se. Skraćivanje telomera povezano je s Parkinsonovom bolešću, dijabetesom tipa 2, kardiovaskularnim bolestima i rakom. Iako se telomeri s vremenom troše, tjeskoba i tres mogu ubrzati taj proces.

2. Čak i predviđanje stresa može ubrzati stanično starenje

Istraživanja pokazuju da stalno iščekivanje stresa može povećati rizik od pojave raznih poremećaja. U jednom istraživanju je sudjelovalo 50 žena (od kojih je pola njegovateljica pacijenata s demencijom i bore se sa svakodnevnim stresom). Rečeno im je da će se morati baviti problemima javnog govora ili matematike. Istraživanje je pokazalo da oni koji su osjećali ugrozu ili tremu od javnog nastupa ili baratanja brojevima su pokazivali značajnije znakove starenja na staničnoj razini. Istraživači su zaključili da iščekivanje prijetnja u svakodnevnom životu može potaknuti stanično starenje kod osoba koje su kronično podložne stresu.

3. Stres utječe na starost mozga

Pokazalo se da kronični stres pridonosi razvoju Alzheimerove bolesti, a nedavna istraživanja otkrivaju da veće količina stresa imaju snažniji utjecaj na mozak žena nego muškaraca.

4. Stres može dovesti do gubitka vida i sluha

Produljeno i ponovljeno lučenje hormona stresa uzrokuje suženje krvnih žila, što može dovesti do privremenog gubitka vida i sluha.

5. Kronični stres može pridonijeti nezdravom načinu života

Ljudi koji su duže vremena pod stresom, imaju tendenciju manje brinuti o sebi. Stres im može utjecati i na prehrambene navike kao što su rjeđi obroci i pojačan unos alkohola, umanjuje želju za tjelovježbom i potiče uzimanje većih količina lijekova.

Razvijanje zdravih navika presudno je za prirodan i laganiji proces starenja. Redovito vježbanje štiti mozak, a kvalitetna i redovita prehrana čuvaju tijelo od starenja.

6. Starenje kreće iznutra

Iako je starenje pojam koji većinom vežemo za vanjski izgled, činjenica je da starimo iznutra.

M.E.V. Feller® Livin’ Beauty je sinergijska formulacija za zdravlje kože, kose i noktiju. Sadržava ulje lososa, masline i boreča, koji su izvor nezasićenih masnih kiselina. Sadržava i kolagen, koji je glavni sastojak dermisa, te vitamin C, koji pridonosi normalnom stvaranju kolagena za normalnu funkciju kože. Vitamini B2 i niacin pridonose održavanju zdrave kože. Vitamin E pridonosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa. Željezo i vitamin B12 imaju ulogu u procesu dijeljenja stanica. Cink pridonosi održavanju zdrave kose, kože i noktiju.

7. Stres utječe na rad srca

Osim što ubrzava rad srca i povećava krvni tlak, stres negativno utječe i na krvne žile.

Opće je poznata činjenica da nezasićene masne kiseline blagotvorno djeluju na naše srce. To se djelovanje postiže unosom od 250 mg na dan.

M.E.V. Feller® Super EPA Riblje ulje 1000 mg SGC u jednoj mekoj kapsuli sadržava 330 mg EPA i 220 mg DHA. Nezasićene masne kiseline EPA (eikosapentaenoična kiselina) i DHA (dokosaheksaenoična kiselina) pridonose normalnoj funkciji srca.

Koenzim Q10 (CoQ10) prijeko je potrebna molekula rasprostranjena u raznim tkivima i organima u našem tijelu, a najviše je koncentrirana u srčanome mišiću. S godinama, te se koncentracije smanjuju, a uzrok su i stanja oksidativnog stresa koji djeluje na promjenu strukture i funkcije stanica.

Za više infomacija o proizvodima, posjetite www.mevfeller.com/hr/!

Vitashop

Najnovije

Najčitanije