Najsestra Ana: Medicinskim sestrama sigurnost i dobrobit bolesnika ispred su vlastitih

Najsestra Ana: Medicinskim sestrama sigurnost i dobrobit bolesnika ispred su vlastitih

Najsestra Ana: Medicinskim sestrama sigurnost i dobrobit bolesnika ispred su vlastitih
 • Objavljeno: Četvrtak, 10.03.2022.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:
Izvor slike: Privatni album

Kategorija: Tjedan žena

U tjednu kada obilježavamo Dan žena donosimo priče s uspješnim ženama iz raznih sfera iz naše okoline. Ana Ljubas, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo i glavna sestra KBC-a Zagreb je 2021. godine proglašena za najsestru po izboru Udruge hrvatskih pacijenata. U razgovoru nam je otkrila kada i kako je odlučila postati medicinska sestra, što najviše voli u svom poslu, ali i što bi sve savjetovala mladim djevojkama koje se žele baviti sestrinstvom.

 • Kako ste se odlučili za ovu profesiju i koliko dugo već radite?

Još od djetinjstva sam maštala da ću kad odrastem biti medicinska sestra, a kroz moje odrastanje i osnovnoškolsko obrazovanje to mi je bila jedina želja, pa nisam imala druga promišljanja o izboru profesije niti druge opcije. Stoga nisam morala ništa odlučivati. Za mene je naprosto bio prirodan slijed upisati školu za medicinske sestre, što sam i učinila. Srednju školu za medicinske sestre Mlinarska sam završila 1983. godine i od tada radim u KBC-u Zagreb.

 • Što vam je najljepše u poslu medicinske sestre?

Rad medicinskih sestara svakodnevno ispisuje brojne lijepe priče. Sve one obiluju silnom požrtvovnošću, strpljivošću, razumijevanjem i empatijom koju medicinske sestre pružaju bolesnicima. Međutim, situacije u kojima medicinske sestre sigurnost i dobrobit bolesnika stavljaju ispred svoje osobne sigurnosti su nešto što bih posebno istaknula. Prisjetimo se samo početka pandemije. Dok se cjelokupno stanovništvo povlačilo u sigurnost svojih domova i brinulo kako i na koliko dugo se opremiti različitim potrepštinama, one su još predanije nastavile živjeti svoj život medicinske sestre. U vrijeme potresa bile su uz svoje bolesnike, smještale su ih na sigurno. Je li ih bilo strah? Jasno da je, ali sigurnost bolesnika bila im je na prvom mjestu. To je ono što me ispunjava radošću i ponosom što sam jedna od njih.

Ana Ljubas s kolegama iz KBC-a Zagreb

 • Koje su manje ljepše strane vašeg posla?

Rad medicinskih sestara uključuje brigu za čovjeka od začeća do smrti. Stoga je posve jasno da se susrećemo s puno radosti, ali i s puno tuge. Posve je krivo mišljenje dijela javnosti da se medicinske sestre i drugi zdravstveni profesionalci s godinama naviknu na teška stanja bolesnika i na umiranja. Patnje i smrtni ishodi naših bolesnika su dio tužne i manje lijepe strane našeg posla. Priopćiti majci da je izgubila dijete, djetetu da je izgubilo roditelja ili priopćiti bolesniku da boluje od teške neizlječive bolesti situacije su koje proživljavamo izuzetno stresno.

 • Kako izgleda jedan tipičan dan medicinske sestre?

Na ovo pitanje je vrlo teško odgovoriti. Mišljenja sam da u radu većine medicinskih sestara ne postoji tipičan dan. Medicinske sestre pomažu bolesnicima pri zadovoljavanju osnovnih ljudskih potreba. Istina, svi ljudi imaju potrebe, ali ih zadovoljavaju na različite načine. Nadalje, medicinske sestre sudjeluju pri provedbi dijagnostičkih i terapijskih procedura, a neke izvode samostalno. Svaki radni dan, svaka smjena medicinske sestre obiluje različitim promjenama i izazovima. Sestrinska klinička praksa oduvijek je dinamična i zahtjevna. Međutim, u posljednja dva desetljeća, razvojem biomedicinskih i tehnoloških znanosti dijagnostičke i terapijske procedure su sve sofisticiranije i kompleksnije te je skrb za bolesnike postala vrlo složena i zahtjevna. Stoga se uloga medicinske sestre u multidisciplinarnom timu u velike promijenila. Nekada ne znaš kako će ti dan početi. Nekada započne tipično, ali se zbog promjene stanja bolesnika koja zahtijeva hitno zbrinjavanje plan iz temelja mijenja.

 • Što biste radili da niste medicinska sestra?

Jednostavno ne mogu zamisliti što bih drugo radila. Ja sam medicinska sestra. Da se ponovno rodim opet bih bila medicinska sestra.

 • Proglašeni ste za najsestru 2021. godine, što vam znači ovo priznanje?

Vjerujte mi da je svaka, a ma baš svaka medicinska sestra zaslužila Zahvalnicu za svoj rad u 2021. godini. Prilikom dodjele Zahvalnice na konferenciji za medije predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata gospodin Marijo Drlje je rekao: 'Udruga hrvatskih pacijenata kroz jednu medicinsku sestru želi reći hvala svim medicinskim sestrama za svekoliki trud i rad u 2021. godini'. S ponosom što sam jedna od njih primila sam Zahvalnicu. Stoga se od srca zahvaljujem Udruzi hrvatskih pacijenata u svoje osobno ime i u ime svih medicinskih sestara i tehničara KBC-a Zagreb. Meni osobno je ovo veliki poticaj za još predaniji rad i čuvanje najveće dobrobiti čovjeka.

 • Smatrate li da žene, kako profesionalno tako i privatno, nailaze na više prepreka nego muškarci?

Osobno nisam naišla niti osjetila slične prepreke. Međutim, podaci različitih praćenja i istraživanja pokazuju da razlike postoje.

Ana Ljubas s kolegicama

 • Što biste poručili mlađoj sebi? I općenito, što biste poručili djevojkama koje se žele baviti sestrinstvom?

Sebi mlađoj bih izrecitirala sve što sam prošla i niti zareza ne bih promijenila. Djevojkama koje se žele baviti sestrinstvom poručujem da od sestrinstva nema ljepše profesije. Izobrazba medicinskih sestara je već dugi niz godina uzdignuta na akademsku razinu i sestrinstvo je danas autonomna profesija. Medicinske sestre kontinuirano tragaju za novim spoznajama i u svoj rad implementiraju nova znanja i vještine.

Na žalost, u zdravstvenom sustavu to nije uvijek prepoznato i odgovarajuće vrednovano. Ono na što medicinske sestre ukazuju godinama javnost prepozna tek u krizama. Pojavom pandemije COVID-19 u zdravstvenom sustavu i javnosti puno se artikulira o značaju medicinskih sestara. Svima je postalo jasno da ishod liječenja bolesnika ovisi o stručnosti i broju medicinskih sestara te da je ključna njihova uloga u multidisciplinarnim timovima. Stoga vjerujem da ćemo sve ove pozitivne artikulacije iskoristiti da medicinske sestre u zdravstvenom sustavu budu pozicionirane i vrednovane u skladu s razinom izobrazbe. Značajni pomaci se već događaju.

Naša profesija iziskuje i potiče nas i druge da razvijamo i živimo empatiju, jednu od najljepših ljudskih osobina. To je osobina koja nam je danas najpotrebnija i koja naše okružje čini ljepšim mjestom za život. Stoga ne samo da poručujem, nego pozivam našu mladež, osobito djevojke maturantice da se odluče za sestrinstvo.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije