Nordijska prehrana: Tvrdi se da je još bolja od Mediteranske, o čemu je riječ?

Nordijska prehrana: Tvrdi se da je još bolja od Mediteranske, o čemu je riječ?

Nordijska prehrana: Tvrdi se da je još bolja od Mediteranske, o čemu je riječ?
  • Objavljeno: Nedjelja, 12.03.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Popularna mediteranska prehrana uskoro bi mogla dobiti još zdraviju alternativu - Nordijsku prehranu, iako ste vjerojatno mislili da to nije moguće. Razni blogovi u posljednje je vrijeme hvale, no o kakvoj je uopće vrsti prehrane riječ?

Kulinarski pokret "Nova nordijska kuhinja" pokrenut je u Kopenhagenu 2004. proglasom o nordijskoj prehrani u 10 točaka, koji je razvilo i potpisalo 12 nordijskih kuhara, a čija se načela mogu sažeti kao regionalna kultura hrane temeljena na čistoći, sezoni, etici, zdravlju, održivost i kvalitetu.

''Kao nordijski kuhari, smatramo da je došlo vrijeme da stvorimo novu nordijsku kuhinju, koja se svojim dobrim okusima i posebnim karakterom može uspoređivati sa standardima najvećih svjetskih kuhinja'', navodi se u proglasu.

Nekoliko godina kasnije, Nordijsko vijeće ministara, međuvladina agencija Finske, Danske, Švedske, Islanda i Norveške, pokrenula je novi nordijski prehrambeni program kao potporu proglasu i za promicanje lokalne, regionalne i nacionalne hrane. Nakon toga je osnovan Nordijski laboratorij za politiku hrane kako bi pomogao u rješavanju problema s hranom koji su identificirani kao izazovi u ciljevima održivog razvoja Agende 2030 Ujedinjenih naroda.

"Fokus je na biljnoj i neprerađenoj hrani koja se nalazi u sjevernoeuropskim zemljama", rekla je Carolin Groth, stručnjakinja u odjelu za hranu i prehranu centra za savjetovanje potrošača u Hamburgu, Njemačka.

Tipična nordijska hrana uključuje cjelovite žitarice, uglavnom raž, ječam i zob. Slijedi ih korjenasto povrće, poput cikle i mrkve, ali i voće kao što su kruške i jabuke. Uz to važnu ulogu imaju orasi, mahunarke i gljive. Ova hrana biljnog podrijetla nadopunjena je masnom ribom poput lososa i skuše te mliječnim proizvodima s niskim udjelom masti. Ulja u nordijskoj prehrani su uglavnom iz sjemenki uljane repice, suncokreta i lanenog sjemena. Meso je, prema Groth, rijetko na jelovniku - obično samo jednom tjedno.

Dr. Georg Wechsler, predsjednik Udruge njemačkih liječnika za nutricionističku medicinu (BDEM), ipak nije spreman nordijsku prehranu staviti u rang s mediteranskom.Točnije, Skandinavci ne žive dulje, ili primjetno dulje od južnih Europljana, stoga prelazak na nordijsku prehranu u nadi da ćete produžiti život nema smisla.

Štoviše, kaže on, ne daje tijelu sve što tijelo treba, jer "ima relativno malo vitamina i dijetalnih vlakana, ali ima puno masti. Norvežani ne jedu mnogo naranči, ili zelene salate - oni ne rastu tamo gore".

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije