Imate visok kolesterol? Ne morate se odreći mesa, samo birajte ove vrste

Imate visok kolesterol? Ne morate se odreći mesa, samo birajte ove vrste

Imate visok kolesterol? Ne morate se odreći mesa, samo birajte ove vrste
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 13.03.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Postoje dvije glavne vrste kolesterola o kojima redovito čujete. Prvi, poznat kao prehrambeni kolesterol, naći ćete u proizvodima životinjskog podrijetla poput jaja, ribe, mliječnih proizvoda i mesa. Drugi tip kolesterola kreće se vašim tijelom, a također je poznat kao kolesterol u krvi, odnosno LDL kolesterol ('loša' vrsta) i HDL ('dobra' vrsta). Vaše se tijelo u oslanja na određenu količinu kolesterola u krvi zbog izgradnje stanica. Međutim, previsok kolesterol može dovesti do velikih srčanih komplikacija, piše Eat This, Not That.

Što sve utječe na razinu kolesterola u tijelu?

Mnogi čimbenici mogu utjecati na razinu kolesterola u vašem tijelu, uključujući dob, genetiku, tjelovježbu i kretanje te vašu prehranu. Stručnjaci su utvrdili da su zasićene i transmasnoće među glavnim uzročnicima visokog kolesterola u krvi, što znači da bi konzumiranje hrane s niskim udjelom zasićenih masnoća moglo biti korisnije za zdravlje vašeg srca od hrane za koju se smatra da ima niži udio kolesterola. To, međutim, ne znači da bismo trebali potpuno zanemariti kolesterol iz hrane koji se nalazi u hrani koju jedemo.

Neki prehrambeni proizvodi za koje se čini da imaju manje kolesterola zapravo imaju više zasićenih masti i natrija. To u konačnici može imati veće posljedice za vaše zdravlje, posebno u pogledu zdravlja vašeg srca. Suprotno tome, neki proizvodi s visokim kolesterolom - poput školjki, jaja i mesa organa (bubrezi, jetra, srce), smatraju se relativno zdravijima jer također imaju nizak udio zasićenih masti i visok udio hranjivih tvari.

Međutim, ako ste ljubitelj mesa, obratite pozornost na ovaj popis najboljih mesnih proizvoda s niskim kolesterolom koje možete jesti, a također se smatra da imaju niski udio zasićenih masti.

Pileća prsa

Ne možete nadmašiti svestranost i jednostavnost kuhanja s piletinom. Ako tražite meso s niskim udjelom kolesterola koje ima i s niski udio masnoće, pileća su prsa pravi izbor jer obično sadrže manje masnoće od proizvoda od govedine ili svinjetine. U polovici pilećih prsa nalazi se samo 73 miligrama kolesterola i manje od 1 grama zasićenih masti.

Svinjski file

Neki ljudi ostat će šokirani kada shvate da određeni komadi svinjetine zapravo mogu biti nemasni, zdravi te mogu sadržavati vrlo malo zasićenih masti. Zapravo, u porciji 8 dag sočnog svinjskog filea dobit ćete samo oko 62 miligrama kolesterola i 1 gram zasićene masti. Obavezno odrežite vidljivu masnoću na mesu prije kuhanja.

Mljevena puretina

Prema dijetetičarki Lisi Young, jedna od najsigurnijih stvari koju možete učiniti kada birate meso s niskim kolesterolom je "odabrati piletinu ili puretinu umjesto govedine i ukloniti kožu prije jela". Posebno dobar izbor je mljevena puretina jer ima samo 79 miligrama kolesterola i oko 2 grama zasićenih masti po porciji od 8 dag.

Nemasno mljeveno meso

"Odaberite nemasnu ili ekstra mljevenu junetinu i ciljajte na 95% nemasnoće ako možete", kaže Young. To je zato što ćete u 95% nemasnoj mljevenoj govedini dobiti samo 70 miligrama kolesterola i 2,5 grama zasićene masti u 11 dag.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije