Alternativni pristupi u liječenju neplodnosti

Alternativni pristupi u liječenju neplodnosti

Alternativni pristupi u liječenju neplodnosti
  • Objavljeno: Utorak, 15.03.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Što sami možete učiniti?

Jedan od osam parova ima problema s neplodnosti. Suočeni s ogromnim emocionalnim i tjelesnim pritiskom, mnogi parovi traže alternativne tretmane. Alternativni tretmani neplodnosti mogu u potpunosti riješiti problem neplodnosti u muškaraca i žena ili, umjesto toga, povećati efikasnost tradicionalnog liječenja.

Postoje brojni uzroci neplodnosti, uključujući stres, ožiljkasta tkiva i priraslice koje mogu blokirati protok krvi u reproduktivne organe. Na primjer, jajovodi su vrlo mali, pa ako su upaljeni lako mogu postati blokirani.

Uspjeh alternativnih liječenja neplodnosti ovisi o točnom broju, težini i stručnosti liječnika. Na primjer, žena koja ima samo blagu blokadu jajovoda može izbjeći operaciju povećanjem protoka krvi u zdjelicu te smanjenjem upale s kombinacijom masaža, pravilnom prehranom i dodacima kao što su riblje ulje.
Tradicionalna kineska medicina i ayurvedska medicina su drevne prakse koje se koriste za liječenje neplodnosti već stoljećima. Ove metode liječenja mogu pomoći kod specifičnih nedostataka.

Prvi koraci koje parovi mogu poduzeti kako bi poboljšali svoju plodnost su ključne promjene načina života.
 
Izbacite stimulanse kao što su kofein i nikotin. Eliminirajte alkohol. Jedite svježu, organsku hranu. Započnite uzimanje folne kiseline za koju se pokazalo da smanjuje oštećenja neuralne cijevi u djece.

Smanjite izloženost stresu. Činjenica je da stres može utjecati na plodnost. Stres narušava hormonsku komunikaciju između mozga, hipofize, jajnika i može ometati sazrijevanje jajašca i ovulaciju. Postoji izravna veza između mozga i reproduktivnog trakta. Kada je žena pod stresom, može imati grčeve u jajovodima i maternici, koji će ometati kretanje i ugradnju oplođenog jajašca. Za muškarce, stres utječe na broj spermija, mortalitet i strukturu. Impotencija i poteškoće s ejakulacijom su često uzrokovane emocionalnim problemima.

Indeks tjelesne mase (BMI) ima značajnu ulogu u plodnosti. Žena s 10 do 15 posto viška masnog tkiva može imati neravnotežu estrogena koja može uzrokovati probleme s ovulacijom. Isto tako, razina tjelesne masti ispod normale može poremetiti menstrualni ciklus.

Ravnoteža hormona može biti ključ za funkcioniranje reproduktivnog ciklusa kod nekih žena. Žene bi trebale provjeriti razine hormona i omjer progesterona i estrogena. Osim toga, smanjen unos jednostavnih ugljikohidrata, rafiniranog šećera i procesirane hrane može pomoći u ravnoteži inzulina i potaknuti metabolizam, što pomaže uravnotežiti spolne hormone.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije