Alternativni pristupi u liječenju neplodnosti

Alternativni pristupi u liječenju neplodnosti

Alternativni pristupi u liječenju neplodnosti
  • Objavljeno: Utorak, 15.03.2011.
  • Broj pregleda: 10.863
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Alternativna liječenja neplodnosti

Akupunktura i neplodnost

Akupunktura je najtemeljitije istražena, a često se koristi kao alternativni tretman za neplodnost.

Akupunktura pomaže u rješavanje problema koji utječu na plodnost, kao što su hipotireoza ili hipertireoza, a može se koristiti za liječenje niza bolesti, uključujući i neplodnost. Akupunktura je često u kombinaciji s biljem za liječenje povišenog folikul stimulirajućeg hormona (FSH), ponovljenog gubitka trudnoće, hiperprolaktinemije (ako nije uzrokovana prolaktinom), sindroma policističnih jajnika.

Akupunktura i bilje se ne bave priraslicama koje su česte zbog upalne bolesti zdjelice ili endometrioze. Međutim, akupunktura može poboljšati funkciju jajnika i povećati protok krvi u endometrij.

Kiropraktika i neplodnost

Kiropraktičari su specijalizirani za pomaganje liječenja živčanog sustava primjenom niza preciznih poteza. Živčani sustav mora dobro funkcionirati kako bi bijele krvne stanice i kisik dospjeli u stanice, i odnijeli otpad i ugljični dioksid. Ako je područje zdjelice zagušeno s ekstra tekućinom u tkivima, protok krvi se smanjuje. Ako su živci nadraženi, dodatno iritiraju i blokiraju cirkulaciju.

Biljni lijekovi i neplodnost

Biljke se stoljećima koriste za liječenje dugačkog popisa zdravstvenih oboljenje. Međutim, prirodno ne znači uvijek sigurno. Parovi zainteresirani za rad s travama trebaju se prvo posavjetovati s registriranim naturopatom ili travarom iskusnim u liječenju neplodnosti.
 
Postoje neki dokazi da muškarci mogu povećati pokretljivost spermija kombinacijom acetil-L-karnitina i L-karnitina. Nekoliko studija također ukazuje na koenzima Q10 i folnu kiselinu koji mogu poboljšati pokretljivost spermija. Za žene, nekoliko malih studija donosi da vitamin C može poboljšati plodnost u žena s poremećajima ovulacije. Potrebna su daljnja istraživanja za dokazivanje ovih tvrdnji. 

Neke bilje povećavaju protok krvi i smanjuju otekline i ožiljkasta tkiva. Ginseng na primjer, potiče protok krvi u zdjelicu i pomaže ukloniti blokade. Đumbir stimulira protok krvi i smanjuje upalu, pomažući tijelu da se prilagodi na stres i čini druge bilje učinkovitijima.

Aromaterapija

Iako aromaterapija neće poništiti neplodnost, može biti vrlo učinkovita za ublažavanje emocionalnog stresa. Mirisi nekih eteričnih ulja utječe na živčani sustav i može čak smanjiti krvni tlak. Aromaterapija može pomoći regulirati menstrualni ciklus, smanjiti stres, a služi i kao afrodizijak.

Aromaterapija koristi visoko koncentrirana eterična ulja iz dijelova biljaka kao što su lišće, kora, korijenje i sjemenke. Ulja oslobađaju mišićnu napetost i pomažu tijelu da se opusti. S obzirom da su vrlo koncentrirana, ne bi ih trebalo primjenjivati ​​neposredno na kožu bez da se prvo razrijede. Eterična ulja koja potiču plodnost su ruža, kamilica, bosiljak, geranij, lavanda, matičnjak i jasmin.

Masaža

Masaža može pomoći u liječenju neplodnosti jer smanjuje stres i poboljšava cirkulaciju bez dodatnog pritiska na srce. Terapeut koji se specijalizirao za neplodnost može pomoći razbiti ožiljkasta tkiva i povećati protok krvi.

Osim alternativnih tretmana povezanih s plodnošću, pokušajte s meditacijom, jogom i refleksologijom koji pomažu smanjiti stres i poboljšati plodnost.

Najnovije

Najčitanije