COVID cjepivo i menstruacija: pitali smo ginekologa postoji li razlog za zabrinutost

COVID cjepivo i menstruacija: pitali smo ginekologa postoji li razlog za zabrinutost

COVID cjepivo i menstruacija: pitali smo ginekologa postoji li razlog za zabrinutost
  • Objavljeno: Utorak, 08.02.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Poznato je da cjepiva protiv koronavirusa mogu imati mnoge nuspojave koje su potpuno normalne, kao što su groznica i bol u ruci. Kod nekih se ljudi pojavi više nuspojava, dok neke osobe ne osjete ni jednu. Većina nuspojava spontano prolazi nakon nekoliko dana i nisu razlog za zabrinutost. Međutim, na društvenim mrežama pojavio se niz objava u kojima su se mnoge korisnice požalile na promjene u menstrualnom ciklusu nakon što su primile barem jednu dozu cjepiva protiv COVID-19, neovisno o proizvođaču.

Otkrivamo što sve utječe na menstrualni ciklus!

Neke od korisnica su prijavile kako im je menstruacija obilnija nego inače, druge su pak pisale kako im se promijenila duljina ciklusa. Odgovor na pitanje kako cjepivo protiv koronavirusa može utjecati na menstrualni ciklus i što to znači, dao nam je dr. Kristian Kurdija, specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist humane reprodukcije iz Specijalne bolnice Podobnik za ginekologiju i porodništvo u Zagrebu.

Dr. Kristian Kurdija, specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist humane reprodukcije

''Zbog manjka pravih i točnih informacija, kod mladih žena, pojavila se zabrinutost oko potencijalnih štetnih učinaka cjepiva protiv COVID-19 na reproduktivni sustav, posebice na plodnost'', govori doktor i dodaje da istraživanja provedena na ovu temu daju umirujuće podatke.

Promjene u menstrualnom krvarenju: što je normalno, a što ne?

''Zadnja recenzirana studija objavljena u časopisu Obstetrics & Gynecology 5. siječnja 2022. pokazala je da su žene, koje su primile jednu dozu cjepiva protiv COVID-19, tijekom jednog menstrualnog ciklusa imale povećanje duljine ciklusa za gotovo jedan dan. Promatrane su 3.959 žene u dobi od 18 do 45 godina, 2.403 su bile cijepljene protiv COVID-19, a 1.556 je bilo necijepljeno. Obrađeni su podaci iz više od 23 000 njihovih menstrualnih ciklusa, tri uzastopna ciklusa prije prve doze cjepiva i tri uzastopna ciklusa nakon cjepiva. Kod necijepljenih žena, studija je promatrala šest ciklusa u sličnom vremenskom razdoblju i nije pronašla značajne promjene'', ističe naš sugovornik.

Saznajte što boja menstrualne krvi otkriva o vašem zdravlju!

Ginekolog objašnjava i da takve promjene ciklusa brzo završavaju, vjerojatno već nakon sljedećeg ciklusa nakon cijepljenja i ne pokazuju nikakav razlog za dugotrajnu zabrinutost za tjelesno ili reproduktivno zdravlje. Na kraju ponavlja da cijepljenje protiv COVID-19 pruža zaštitu od potencijalno ozbiljnih posljedica infekcije SARS-CoV2.

Na razini EU provodi se Prospektivno praćenje sigurnosti cjepiva protiv bolesti COVID-19 u Europi na temelju ishoda koje su prijavile cijepljene osobe u sklopu projekta vACCine covid-19 monitoring readinESS (ACCESS). U Hrvatskoj je za provođenje tog istraživanja zadužena Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED). Više informacija kako možete sudjelovati u istraživanju i kako prijaviti nuspojave na cjepivo saznajte na poveznici.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije