Dan narcisa: Broj smrti od raka dojke je u padu, ali što još trebamo učiniti?

Dan narcisa: Broj smrti od raka dojke je u padu, ali što još trebamo učiniti?

Dan narcisa: Broj smrti od raka dojke je u padu, ali što još trebamo učiniti?
 • Objavljeno: Petak, 25.03.2022.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:
Izvor slike: Promo i 123RF

Prve subote proljeća tradicionalno se obilježava Dan narcisa, spoj humanitarne akcije i javnozdravstvene kampanje, koji je 1997. u Hrvatskoj pokrenula Hrvatska liga protiv raka. Cilj ove akcije je podizanje društvene svijesti o važnosti preventivnih pregleda dojki u svrhu ranog otkrivanja raka dojke te smanjenja smrtnosti.

Međunarodni Dan Narcisa - Daffodil day poseban je dan posvećen oboljelima od raka. Prvi put je održan 1957. godine u Torontu u Kanadi u organizaciji kanadskog udruženja za borbu protiv raka (Canadian Cancer Society), a nakon toga se obilježavanje Dana narcisa proširilo na cijelu Kanadu te među drugim organizacijama za rak u cijelom svijetu, uključujući američko, irsko i australsko udruženje za borbu protiv raka.

Dan Narcisa predstavlja jedan od najvažnijih događaja u svijetu kad je u pitanju izražavanje podrške svim oboljelima od raka. Narcise su odabrane kao simbol proljeća i buđenja nove nade u ozdravljenje oboljelih od raka. Mnogostruki oblici narcisa, njih oko 10 000 sorti i gotovo toliko naziva cvjetova, mogu se poistovjetiti s isto toliko oblika nade oboljelih od raka. Narcis u konačnici predstavlja nadu za budućnost bez raka kao prvi i najotporniji proljetni cvijet. Obilježavanjem ovog dana javnost se osvještava o raku, potiče se građane da daju svoju potporu u ustrajnom traženju bolje dijagnostike i liječenja raka, educira se građane o prevenciji raka, odgovarajućim pregledima u svrhu ranog otkrivanja te o najboljim oblicima dijagnostike i liječenja raka.

Dan narcisa u Hrvatskoj

Udruga P.I.N.K. Life pridružuje se ostalim zemljama u obilježavanju Dana narcisa, akcijom na Cvjetnom trgu i 6 drugih lokacija u Zagrebu. Donacije prikupljene u ovoj javno zdravstvenoj manifestaciji koristit će se za različite aktivnosti Udruge vezane uz jačanje svijesti o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka te psihofizički oporavak oboljelih. Donacije prikupljene u ovoj javno zdravstvenoj manifestaciji koristit će se za različite aktivnosti Udruge vezane uz jačanje svijesti o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka te psihofizički oporavak oboljelih.

U subotu, 26. ožujka 2022. u Zagrebu na Cvjetnom trgu kod spomenika Udruga P.I.N.K. - life obilježit će Međunarodni Dan Narcisa. Podjela narcisa održat će se na 7 lokacija u Zagrebu, s time da će se centralna akcija održati na Cvjetnom trgu (kod spomenika) od 10 do 14 sati, dok će se paralelno obilježiti i na Trgu bana Josipa Jelačića gdje će donatorsku prodaju voditi Hrvatsko društvo onkoloških medicinskih sestara i tehničara, koje aktivno pomažu realizaciju ove akcije. Uz njih, program će sadržajno obogatiti i Dječji vrtić Siget donatorskom prodajom svojih cvjetnih radova te Centar za rehabilitaciju Silver kroz sudjelovanje socijalizatora sa štencima te volontera centra s terapijskim psima. Cilj je poslati poruku o važnosti uključivanja terapijskih pasa u proces rehabilitacije osoba oboljelih od raka u Hrvatskoj.

Ovogodišnjim Međunarodnim danom narcisa spominje i globalnu inicijativu "Close The Care Gap" koja se zalaže za jednaku onkološku skrb svakog pacijenta i daje se podrška onima koji je trenutno uopće nemaju, a to je stanovništvo Ukrajine. Tako će se događanju na Cvjetnom trgu pridružiti i Opunomoćeni Veleposlanik Ukrajine u Republici Hrvatskoj Vasilj Kirilič sa suprugom.

Nives Moric iz Udruge P.I.N.K. - life, Leonarda Lončar i Lana Jurčević

Aktivnosti i obilježavanje Međunarodnog Dana Narcisa udruge P.I.N.K. life odvija se uz potporu Predsjednika Države te su pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Skupštine Grada Zagreba te Gradonačelnika Grada Zagreba. Ova akcija se održava s ciljem pružanja podrške oboljelima od raka te jačanja svijesti o važnosti prevencije. Oboljele članice i članovi Udruge P.I.N.K. – life, brojni prijatelji, liječnici, medicinske sestre te osobe iz javnog i političkog života, rame uz rame dijelit će narcise uz prikupljanje donacija građana, te time sudjelovati u obilježavanju ovog važnog međunarodnog dana.

U Hrvatskoj pada broj smrti od raka dojke

U 2019. godini u Hrvatskoj je zabilježeno ukupno 25 352 novooboljelih od raka, (HZJZ, Registar za rak, RH. Incidencija raka u Hrvatskoj 2019., Bilten 44, Zagreb 2021). Na muškarce otpada 53%, a na žene 47% novooboljelih od raka.

Najčešća sijela raka kod muškaraca:

 • rak prostate (2731)
 • rak pluća (2330)
 • rak debelog crijeva (2111).

Najčešća sijela raka kod žena:

 • rak dojke (2999)
 • rak debelog crijeva (1549)
 • rak pluća (1089).

U 2020. godini u Hrvatskoj je umrlo 13 508 osoba od raka (HZJZ, Izvješće o umrlim osobama u Hrvatskoj u 2020. godini, Zagreb 2021). Zloćudne novotvorine (rak) s udjelom od 23,7 % predstavljaju drugi uzrok smrtnosti u RH.

Najčešći uzroci smrtnosti od raka kod muškaraca:

 • rak pluća (1918)
 • rak debelog crijeva (1234)
 • rak prostate (785).

Najčešći uzroci smrtnosti od raka kod žena:

 • rak pluća (901)
 • rak debelog crijeva (845)
 • rak dojke (722).

Posebno želimo istaknuti značajno smanjenje smrtnosti od raka dojke u Hrvatskoj (mortalitet od raka dojke u padu 5. godinu zaredom). To je dijelom rezultat Nacionalnog programa za rano otkrivanje rada dojke, ali i sve bolje dijagnostike i liječenje raka dojke. Prema statističkim podacima iz 2017. godine standardizirana stopa smrtnosti od karcinoma za EU je bila 257,1 na 100 000 stanovnika, Izvor (Eurostat). Hrvatska od svih 27 članica EU drži drugo mjesto sa stopom smrtnosti u 2017. od 323,3 na 100 000 stanovnika. Prvo mjesto drži Mađarska sa stopom smrtnosti od 342,1 na 100 000 stanovnika. Standardna stopa smrtnosti od raka za muškarce u Hrvatskoj iznosi 481,1 na 100 000 stanovnika i najviša je u EU, Izvor: (Eurostat).

Mamografija - najbolji test probira za rano otkrivanje raka dojke

Rak dojke zloćudna je bolest koja se razlikuje prema vrsti tkiva od kojeg je nastala i prema proširenosti, piše Hrvatski zavod za javno zdravstvo te navodi da se različite vrste raka dojke ponašaju različito jer neki rastu sporo i rijetko metastaziraju, dok su drugi agresivniji, rastući i šireći se brzo. Budući da su simptomi rijetki u ranim stadijima bolesti, redoviti samopregledi dojki od izuzetne su važnosti. Ako se prilikom samopregleda pronađe kvržica koja je na opip drugačija od ostalog tkiva dojke, oteklina tkiva dojke koja ne prolazi, nabiranje ili uvlačenje kože dojke, orožnjavanje kože oko bradavice, promjena oblika dojke ili promjena bradavice poput uvlačenja te iscjedak iz bradavice, posebno ako je krvav, potrebno je javiti se svom liječniku. Iako se većina slučajeva raka dojke dijagnosticira kod starijih žena, od raka dojke mogu oboljeti i mlađe žene, stoga je važno da se već od najranije mladosti započne i stekne navika redovitih samopregleda dojki.

U ranom otkrivanju raka dojke ključnu ulogu kao najbolji test probira ima mamografija - radiološka pretraga kojom se niskom dozom rendgenskih zraka detektiraju promjene u tkivu dojke. Budući da rano otkrivanje raka povećava vjerojatnost uspješnog liječenja, od iznimne je važnosti informirati i potaknuti žene na odaziv u Nacionalni program za rano otkrivanje raka dojke koji se u Hrvatskoj provodi od 2006. godine. U sklopu programa sve žene u dobi od 50 do 69 godina primaju poziv za mamografski pregled svake dvije godine s ciljem što ranijeg otkrivanja bolesti, većeg uspjeha liječenja, poboljšanja kvalitete života oboljelih te smanjenja smrtnosti. Kod žena koje su se odazivale u nacionalni program, pokazalo se da je rak dojke otkriven u ranijem stadiju u većem postotku, nego kod žena koje se nisu odazvale na poziv u program.

Besplatni pregledi za žene od 50 do 69 godina

Prema službenim podacima koje navodi HZJZ, odaziv u nacionalni program se kreće oko 60%, međutim dio žena obavlja mamografski pregled i izvan programa. Prema podacima Europske zdravstvene ankete (EHIS istraživanja provedenog 2019.), mamografiju je u prethodne tri godine obavilo 77,3% žena u dobi od 50 do 69 godina. U vrijeme pandemije COVID-19, mamografski probir nije se provodio samo 3 mjeseca, u proljeće 2020. za vrijeme lockdowna. Sve žene koje su tada propustile svoj termin, dobile su u jesen 2020. ponovljeni poziv. Godišnje se u okviru programa pozove oko 150 000 žena na mamografiju, a do sada je otkriveno više od 7000 novih karcinoma dojke.

Iako je pad smrtnosti od raka dojke u padu, od iznimne je važnosti i dalje nastaviti naglašavati važnost samopregleda i preventivnih pregleda u svrhu ranog otkrivanja raka dojke jer šanse za izliječenje su najveće kad se tumor otkrije u ranoj fazi i kad se na vrijeme krene s liječenjem.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije