Istina o boli u zdjelici: što sve može biti uzrok, simptomi i kako se liječi

Istina o boli u zdjelici: što sve može biti uzrok, simptomi i kako se liječi

Istina o boli u zdjelici: što sve može biti uzrok, simptomi i kako se liječi
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 10.10.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123rf

Ako osjećate bolove u zdjelici, potrebno je otkriti uzrok boli. Kronična bol u zdjelici je rijetko uzrokovana samo jednim faktorom. Većinom je uzrokovana najmanje trima faktorima, od kojih svaki uzrokuje poseban osjećaj nelagode. Ako se liječi samo jedan uzročnik, onda nećete osjetiti pravo olakšanje.

Donosimo vam načine pomoću kojih ćete prepoznati simptome najčešćih tegoba i naučiti kako se one dijagnosticiraju i liječe.

Endometrioza

Je li uobičajena?

5 milijuna žena diljem svijeta pati od endometrioze.

Što je endometrioza?

Stanice slične tkivu sluznice maternice se premještaju na drugi dio tkiva i svaki mjesec, kada imate menstruaciju, dolazi do krvarenja tog dijela tkiva.

Simptomi endometrioze

Jaki grčevi, naročito nekoliko dana prije menstruacije. Intenzivni bolovi u donjem dijelu leđa i nogama.

Kako se dijagnosticira?

Laparoskopijom, minimalno invazivnim kirurškim zahvatom za obavljanje biopsije (uzimanje uzorka tkiva za laboratorijsko ispitivanje).

Najbolji oblici liječenja

Terapija uključuje nesteroidne protuupalne lijekove, kao što je ibuprofen, zajedno s kontracepcijskim pilulama i drugim oblicima sintetskih hormona. Vaš liječnik može preporučiti minimalno invazivan kirurški zahvat kojim će se ukloniti izraslo tkivo, a u težim slučajevima može biti potrebna histerektomija.

Intersticijski cistitis

Je li uobičajen?

Nova istraživanja pokazuju da oko 3 milijuna žena diljem svijeta pati od intersticijskog cistitisa.

Što je intersticijski cistitis?

Označava ga osjećaj nelagode u mokraćnom mjehuru, a može biti uzrokovan oštećenjem stanica na površini mjehura.

Simptomi intersticijskog cistitisa

Neke žene su izjavile da je intersticijski cistitis najgori oblik infekcije urinarnog trakta jer imaju osjećaj kao da ih netko probada kada im je mjehur pun ili dok mokre.

Kako se dijagnosticira?

Liječnik će provjeriti jesu li u urinu prisutne bakterije koje bi značile da je u pitanju infekcija. Možda će koristiti cistoskop, tanku osvijetljenu cijev kako bi ispitao stanje mjehura. Ako postoji sumnja u rak, napravit će biopsiju stjenke mjehura.

Najbolji oblici liječenja

Uzimat ćete Elmiron, prvi oralni lijek razvijen za liječenje intersticijskog cistitisa. Liječenje može potrajati i do nekoliko mjeseci. Ponekad su učinkoviti antihistamini, različiti triciklički antidepresivi i lijekovi protiv konvulzija.

Mialgija na području zdjelice

Je li uobičajena?

Da, ali je učestalost još uvijek nepoznata.

Što je mialgija na području zdjelice?

Brojni faktori, emocionalni i fizički, mogu uzrokovati nastanak mialgije zdjelice. To može biti težak porod ili kroničan stres. Dolazi do razvijanja kronične napetosti mišića koji se nalaze na dnu zdjelice i služe kao potpora zdjelici dok štiti unutarnje organe.

Simptomi mialgije

Intenzivan osjećaj žarenja, svrbež, bol u vagini ili uretri su najčešći simptomi mialgije na području zdjelice.

Kako se dijagnosticira?

Pregledom.

Najbolji oblici liječenja

Najučinkovitija je fizikalna terapija. Bilo bi dobro da počnete raditi Kegelove vježbe kako biste ojačali mišiće koji okružuju zdjelicu.

Kronična bol zdjelice

Je li uobičajena?

Oko 7 milijuna žena diljem svijeta pati od kronične boli u zdjelici.

Što je kronična bol u zdjelici?

Proširenje vene na području zdjelice počinje uzrokovati bol. Vene postaju slabe i dolazi do stvaranja bazena krvi koji uzrokuju nastanak bolnog pritiska.

Simptomi kroničnog bola u zdjelici

Osjećaj lupanja u zdjelici, osjećaj težine, blaga bol u jutarnjim satima koja postaje sve gora tijekom dana. Olakšanje se osjeća samo u ležećem položaju i tijekom nanošenja toplog obloga.

Kako se dijagnosticira?

Radi se venogram koji omogućuje liječniku da odredi postoje li abnormalnosti u veni i brzinu protoka krvi.

Najbolji oblici liječenja

Liječnici često prvo pokušaju s hormonom progesteronom jer su istraživanja pokazala da smanjuje bolove u venama. Ako lijekovi ne pružaju olakšanje, radi se embolija. To je postupak zatvaranja problematičnih vena, a pomaže kod čak 70% slučajeva. No, najučinkovitijom se pokazala histerektomija.

Vulvodinija

Je li uobičajena?

Oko 6 milijuna žena diljem svijeta pati od vulvodinije.

Što je vulvodinija?

To je kronična vaginalna bol. Iako su uzroci još uvijek nepoznati, vjeruje se da je glavni uzročnik gljivična infekcija. Drugi mogući uzročnik je oštećenje živaca tijekom poroda. Oko 75% žena osjeća bolove na ulazu rodnice.

Simptomi vulvodinije

Trajna ili povremena bol popraćena žarenjem koje se širi. Umetanje tampona, sjedenje ili nošenje traperica može biti bolno. Oko 80% žena osjeća bolove tijekom seksa.

Kako se dijagnosticira?

Radi se bris i liječnik pokušava identificirati mjesto boli. Ne postoji test za dijagnosticiranje vulvodinije. Dijagnoza se donosi na temelju opsežnog testiranja i povijesti bolesti.

Najbolji oblici liječenja

Liječnici prvo pokušavaju s lijekovima protiv konvulzija, antidepresivima i lokalnim anesteticima. Neki stručnjaci ističu da je najbolje ukloniti završetke živaca na ulazu vagine.

Prirodna rješenja za bol u zdjelici

Uz lijekove, postupke, kirurške zahvate i preglede, postoje neka prirodna rješenja koja vam mogu značajno pomoći.

Za mialgiju na području zdjelice: Kegelove vježbe jer oko 75% žena počinje osjećati olakšanje.

Za endometriozu: zdrava i uravnotežena prehrana, smanjenje unosa crvenog mesa i mliječnih proizvoda.

Za vulvodiniju: akupunktura koja se pokazala učinkovitom i u liječenju vulvodinije, ali i u liječenju endometrioze.

Za intersticijski cistitis: smanjenje unosa kisele hrane, uključujući kavu, čajeve, citrusno voće, ljute papričice i čokoladu.

Pronađite pravog liječnika

Bolovi u zdjelici ugrožavaju nekoliko tjelesnih sustava, uključujući mjehur, debelo crijevo i maternicu. Ugrožavaju sve živčane i mišićne funkcije okolnih tjelesnih sustava. Iako su neki ginekolozi razvili metodu prema kojoj liječe neke uzroke, iskustva su pokazala da je bol u zdjelici uvijek uzrokovana većim brojem faktora.

Vama je potreban stručni tim u kojemu će biti ginekolog, urolog, fizikalni terapeut i psiholog. Ako se otkrije da su bolovi u zdjelici uzrokovani većim brojem faktora, onda će liječenje biti učinkovitije i razvijeno prema individualnim potrebama.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije