Prednosti kontracepcijskih pilula

Prednosti kontracepcijskih pilula

Prednosti kontracepcijskih pilula
  • Objavljeno: Nedjelja, 25.05.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Već znate da pilule pružaju poprilično sigurnu zaštitu od neželjene trudnoće, naravno, ako ju koristite i uzimate kako treba. No, jeste li znali da pilule imaju brojne druge prednosti?

Nedavno istraživanje je pokazalo da žene, koje uzimaju pilule, u pravilu imaju veću razinu edukacije i ekonomske stabilnosti, također odabiru partnere koji su pouzdaniji, u odnosu na žene koje ne uzimaju pilule.

Pomažu kod endometrioze

Endometrioza je stanje kada dio tkiva maternice viri van i prima se za jajnike ili ostale genitalne organe. Ovisno o ozbiljnosti i lokaciji ovog tkiva, ono može utjecati na ovulaciju i oplodnju.

Također može uzrokovati bol i simptome kao što su povraćanje ili nadutost. Pilula će smanjiti rizik od nastanka endometrioze, ali i pomoći ženama koje već pate od endometrioze na način da spriječi tkivo da ometa oplodnju i ovulaciju.

Pomažu kod sindroma policističkih jajnika

Žene koje pate od sindroma policističkih jajnika u pravilu nemaju redovite menstruacije, imaju problema s prekomjernom dlakavošću, pretilosti, cistama jajnika, probleme s plodnošću i brojnim drugim stvarima.

Kontracepcijske pilule će pomoći kod uspostavljanja hormonalne ravnoteže i menstruacija će biti redovita.

Olakšavaju simptome predmenstrualnog sindroma

Bolovi i grčevi ne moraju biti nešto s čime se borite. Promjena hormona, do koje dolazi nekoliko dana prije menstruacije, uzrokuje kontrakcije mišića i tada se javljaju neugodni predmenstrualni grčevi.

Kontracepcijske pilule će regulirati razinu hormona i predmenstrualni simptomi će biti znatno manje izraženi. Jednim istraživanjem se pokazalo da gotovo sve žene, koje pate od jakih grčeva, nakon početka uzimanja kontracepcijskih pilula osjete olakšanje.

Proljepšavaju kožu

Kombinirane pilule će smanjiti razinu testosterona koji je prisutan u malim količinama. Ovo je dobra vijest jer prevelika razina testosterona uzrokuje nastanak akni i prištića, kao i prekomjerni rast dlaka na licu.

Štite od anemije

Žene, čije su menstruacije obline svaki mjesec, imaju povećan rizik od nastanka anemije, stanja koji se prepoznaje po kroničnom umoru i slabosti. Kontracepcijske pilule će smanjiti obilnost krvarenja, ali i njihovo trajanje.

Smanjuju rizik od nastanka raka

Žene, koje uzimaju kontracepcijske pilule više od 15 godina, imaju za čak 50% manji rizik od nastanka raka jajnika. Hormoni blokiraju ovulaciju i reguliraju hormonalnu neravnotežu.

Ipak, neka istraživanja su pokazala da pilule mogu povećati rizik od raka dojke i cerviksa, stoga se svakako posavjetujte s ginekologom.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije