Još uvijek brojite svoje plodne dane ili spavate mirno

Još uvijek brojite svoje plodne dane ili spavate mirno

Još uvijek brojite svoje plodne dane ili spavate mirno
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 11.01.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Pravo na izbor -  bit suvremene kontracepcije

Regulacija začeća jedna je od najbitnijih stavki u životu žene (van ili unutar zajednice), upravo stoga što nudi ono osnovno pravo, a to je pravo izbora, slobodu odlučivanja o trenutku stvaranju vlastitog potomstva.

Od uvođenja prve kontracepcijske pilule na tržište sredinom 60-tih prošlog stoljeća, učinjeni su broji pomaci i noviteti u izboru i načinu djelovanja kontracepcijskog sredstva. Mogućnosti odabira postaju sve šire, od trajnih (sterilizacija) do kratkoročnih kontraceptivnih metoda. Iako još uvijek nema idealnog, toliko jeftinog kontraceptivnog sredstva da je svima jednako dostupno, svima jednako prihvatljivo, reverzibilno i posve neškodljivo. Osnovni je  modus da izbor kontraceptivnog sredstva današnjice može i mora biti izravno prilagođeno zahtjevima žene prema njezinim željama, načinu života, njezinim prioritetima i životnim stavovima, a u izravnom skladu s njenim ginekološkim i općim zdravstvenim stanjem. Stroga individualizacija u izboru same metode, pri tome poštujući osobni stav žene, uz upoznavanje svih nedostataka, rizika ali i prednosti pojedinih metoda omogućuje time i bolje rezultate na obostrano zadovoljstvo. 

Liberalizacija društvenih odnosa u prilog žena samo je podvukla tužan faktum da je briga o kontracepciji isključivo „ženska stvar". Činjenično je stanje da veliki broj muškaraca smatra «per se» da je to isključivo ženska stvar pod motom „hoćete slobodu seksualnog izbora, dobile ste je a brigu vodite same".

I upravo baš zbog toga prilikom odabira kontracepcijske metoda morate biti iskreni prema sebi i odgovoriti same sebi koliko ste odgovorne prema sebi i svome tijelu.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije