Kako pilule utječu na tijelo?

Kako pilule utječu na tijelo?

Kako pilule utječu na tijelo?
  • Objavljeno: Subota, 02.03.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Prve kontracepcijske pilule su nastale 1960. godine i oduševile su sve parove zbog bolje zaštite od neželjene trudnoće. Pilule mogu utjecati na sve u vašem tijelu, od kostiju i mozga, pa do seksualne želje.

Pilula zavarava tijelo pomoću umjetnih ženskih hormona progesterona i estrogena. Sprječavaju nastanak ovulacije, odnosno ne dolazi do otpuštanja jajašca. Proces zvuči jednostavno, ali svi ti hormoni čine puno više od sprječavanja neželjene trudnoće.

Istraživanja su pokazala da kontracepcijske pilule mogu utjecati na izgled, ali ne u značajnoj mjeri, i to zahvaljujući novim vrstama pilula s niskom razinom hormona.

Koža

Smatra se da pilula može smanjiti pojavu prištića i akni, a znanstvenici su dokazali da umjetni estrogen potiče proizvodnju globulina i smanjuje razinu testosterona. Testosteron je zaslužan za proizvodnju sebuma koji začepljuje pore i uzrokuje nastanak prištića. Što manje testosterona ima, to će vaša koža biti ljepša.

Debljanje

Pilule koje su debljale su stvar prošlosti. Naime, one su sadržavale visoku razinu estrogena koji je sprječavao bubrege da učinkovito izlučuju vodu iz tijela, a također su poticale rast grudi. Nedavna istraživanja pokazuju da su pilule s niskim razinama hormona učinkovite u zaštiti od neželjene trudnoći, a ne uzrokuju debljanje. Jedno istraživanje je pokazalo da se žene koje uzimaju pilule ne debljaju ništa više od onih koje ih ne uzimaju. Bez obzira na znanstvene dokaze, žene su često zabrinute zbog nuspojava, naročito debljanja.

Nova izvješća upućuju da pilule utječu na zdravlje kostiju i stvaranje krvnih ugrušaka. Što znanost na to kaže?

Kosti

Jedno istraživanje je pokazalo da mlade žene koje uzimaju pilule s niskom razinom estrogena imaju za 6% manju gustoću kralježnice. Prirodni estrogen stimulira rast koštanog tkiva, a pilula razinu estrogena održava stabilnom. Ono što znanstvenici ne znaju je to što se događa s kostima kada prestanete uzimati pilule. Iako to može negativno utjecati na kosti, nema dokaza koji upućuju da pilule uzrokuju osteoporozu ili prijelome kostiju.

Krvni ugrušci

Istina je da žene koje uzimaju pilule imaju nešto veći rizik od stvaranja krvnih ugrušaka u nogama. Ipak, sve to ovisi o vrsti pilula koju uzimate. Britanski znanstvenici su ustanovili da žene koje uzimaju pilule s drospirenonom imaju čak 3 puta veći rizik od nastanka krvnih ugrušaka. Ipak, čak i s drospirenonom krvni ugrušci se javljaju tek kod 3 od 10.000 žena. Ipak, ako su u obiteljskoj povijesti prisutni krvni ugrušci ili ako pušite, trebate se posavjetovati s ginekologom o vrsti pilula koje uzimate.

Rak

Tema nastanka raka dojke zbog umjetnog estrogena je još uvijek nejasna. Naime, nedavno istraživanje je pokazalo da žene koje uzimaju pilule imaju čak 65% veći rizik od nastanka raka dojke. Ipak, drugo istraživanje nije pronašlo takve rezultate, odnosno nisu ustanovili da je rizik od nastanka raka dojke veći zbog uzimanja pilula. Važno je da znate obiteljsku povijest bolesti, da se posavjetujete s ginekologom i, ako je potrebno, potražite drugo mišljenje. Znanstvenici su dokazali da žene koje uzimaju pilule imaju čak 50% manji rizik od nastanka raka jajnika i čak 40% manji rizik od nastanka raka maternice.

Vjerojatno znate da hormoni utječu na raspoloženje. Hormoni u pilulama nisu izuzetak.

Mozak

Istraživanja pokazuju da pilule mogu uzrokovati povećanu razinu sive tvari mozga na područjima mozga kao što je prefrontalni korteks koji je zaslužan za pamćenje i donošenje odluka. Ipak, znanstvenici nisu ustanovili uzrokuje li povećanje volumena mozga i poboljšanje moždanih funkcija.

Privlačnost

Žene u pravilu nesvjesno traže muškarce čiji se imunološki sustav razlikuje od njihovog (uvjetovano je evolucijom). Ipak, žene koje piju pilule često odabiru muškarce čiji je imunološki sustav sličan njihovom. Stručnjaci ističu da pilula sprječavanjem ovulacije imitira trudnoću, stanje u kojemu žena traži dobre gene za stvaranje potomaka.

Libido

Pilule smanjuju razinu testosterona u tijelu. Srećom, neke žene imaju dovoljno testosterona da se izbjegne učinak pilula na libido. Ako je vaš libido smanjen, obratite se ginekologu koji će potražiti neko drugo rješenje u zaštiti od trudnoće.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije