Priprema za ginekološki pregled

Priprema za ginekološki pregled

Priprema za ginekološki pregled
  • Objavljeno: Nedjelja, 20.05.2012.
  • Broj pregleda: 82.855
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Muči li vas svaki put odlazak kod ginekologa? Radite razne pripreme od depilacije nogu, strateškog dijela tijela pa do uređenja noktiju. Kako bismo vam olakšali, donosimo vam savjete ginekologa koji sa svojih osobnih i profesionalnih stajališta govore kakva priprema treba biti.

Ginekolozi često kažu kako im se barem jednom dnevno pacijentica ispriča zbog neizdepiliranih nogu ili neuređenih noktiju na nogama. Prava istina je da se oni brinu oko toga hoće li pronaći bilo kakvu bolest, stoga im je vaš izgled potpuno nevažan. Izgleda da je ono što je rutinski zadatak za ginekologa, baš i nije rutinski za pacijentice.

Saznajte odgovore na tri goruća ginekološka pitanja!

Za razliku od zubara, gdje je pranje zubi i čišćenje zubnim koncem nužno, ginekolog od vas ne očekuje apsolutno ništa. Jedino što je poželjno jest da ste se u razdoblju od 24 sata prije pregleda istuširale.

U nekim slučajevima žene ulažu poseban trud na pripremu za pregled, što može ugroziti sami pregled i rezultate testa. Ukoliko je na redu Papa test, važno je da žena nije ništa napravila kako bi oprala ili zasjenila stanice vrata maternice koje su potrebne za prikaz predkancerogenih procesa. Također nije moguće primijetiti nenormalan iscjedak ili miris ako je priprema bila pretjerana. To znači da na tom području ne smije biti spermicida, lijekova, krema ili sredstava za ispiranje barem 24 sata prije samog pregleda. Obična voda je sasvim dovoljna i najbolja za pripremu za pregled jer će omogućiti prikaz pravog zdravstvenog stanja.

Protumačite svoj nalaz PAPA testa!

Idealno bi bilo kada barem 24 sata prije pregleda ne biste imali spolni odnos. Ukoliko ga imate, svakako koristite kondom, kako bi Papa test prikazao pravo zdravstveno stanje. U suprotnome će se zasjeniti stanice vrata maternice i nalaz neće biti vjerodostojan.

Trebate li otkazati pregled ako ste zaboravili na pravilo 24 sata prije? Realno gledajući, ako ste čekali dosta dugo na pregled, tražili slobodan dan i uskladili sve obaveze, ne bi bilo praktično otkazati pregled. U tom slučaju svakako napomenite ginekologu da ste imali spolni odnos u razdoblju manjem od 24 sata i budite spremni na poziv ginekologa da ponovite test ako se rezultati Papa testa neće moći jasno iščitati.

Jedino u slučaju ako ste došli na pregled neke abnormalne promjene, trebali biste promijeniti termin. Poprilično je nemoguće otkriti što se točno događa ako ste imali spolni odnos u razdoblju od 24 sata prije pregleda.

Provjerite što morate reći svom ginekologu!

Je li ikada u redu imati spolni odnos prije termina? Naravno! Ukoliko idete ginekologu zbog krvarenja tijekom seksa, čak je i poželjno imati seks u razdoblju od 24 sata prije pregleda kako bi ginekolog mogao točno utvrditi iz kojeg dijela krv dolazi.

Ginekolozi uistinu ne obraćaju pažnju na depilaciju ili nokte na nogama, to je na kraju krajeva najmanji problem. Najvažnije je da je s vašim zdravljem sve u redu.

Najnovije

Najčitanije