Zdravlje u dvadesetima i tridesetima

Zdravlje u dvadesetima i tridesetima

Zdravlje u dvadesetima i tridesetima
 • Objavljeno: Subota, 12.02.2011.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Možete napraviti značajne, pozitivne pomake za svoje zdravlje uz samo malo truda. Saznajte što trebate učiniti kako bi spriječili rak, bolesti srca, osteoporozu i još mnogo toga uz ove savjete.

Mladi ste, a bolesti poput bolesti srca, raka i osteoporoze vam ni ne padaju na pamet. No, stručnjaci se slažu: ovo je vrijeme da utvrdite strategiju za borbu protiv bolesti. Počnite s antiupalnim namirnicama, mediteranskom dijetom, koja uključuje mnogo voća i povrća, cjelovitih žitarica i mahunarki, zdravih omega 3 masnih kiselina (divlji losos, orasi, lan) i mononezasićenih masti (maslinovo ulje).

Ograničite ili eliminirajte procesiranu hranu i unos šećera. Nemojte jesti crveno meso više od dva puta tjedno (kada to učinite, odaberite nemasne dijelove). Vježbajte 30 do 40 minuta većinu dana u tjednu i oduprite se stresu meditacijom ili jogom. Također, saznajte detalje obiteljske anamneze kako bi dobili jasniju sliku o svojim zdravstvenim rizicima.

Izgradite čvrste kosti

Zašto je to važno sada?

U ovoj dobi, većina nas uzima svoje kosti zdravo za gotovo, ali to je velika pogreška. Možete poboljšati gustoću kostiju do oko 30. godine, a sada je posljednja prilika. Od tog trenutka, počinjemo gubiti više nego što naša tijela mogu izgraditi. Svjesni napori sada mogu smanjiti rizik od lomova koji dolaze s godinama.

Što trebate poduzeti?

Vježba je bitna. Trening otpora, trčanje i skakanje stimuliraju rast kostiju, stoga vježbajte nekoliko puta tjedno. Kalcij i vitamin D također su ključni za čvrstoću kostiju. Cilj je 1.000 miligrama kalcija dnevno iz hrane kao što su niskomasni mliječni proizvodi i lisnato povrće, uz dopune (kalcij citrat je najlakše apsorbirati). Da biste dobili dovoljno vitamina D uzmite suplement koji sadrži 1000 IU vitamina D3 i provedite 15 minuta svakodnevno na suncu tijekom ljetnih mjeseci.

Seksualno zdravlje

Zašto je to važno sada?

Procjenjuje se da je jedna od četiri žene između 14. i 59. godine zaražena humani papiloma virusom (HPV), najčešćom spolno prenosivom bolesti koja većinom nema simptoma. HPV uzrokuje prekancerozne promjene stanica koje se mogu pretvoriti u rak vrata maternice. Ali ako je otkriven rano, može se spriječiti.

Što trebate poduzeti?

Kondomi pružaju samo djelomičnu zaštitu. HPV se može proširiti kroz kontakt s kožom u blizini genitalija. Jednom godišnje odlazite na Papa test i razgovarajte sa svojim liječnikom o cervikalnim brisevima. HPV je relativno čest kod mlađih žena. Žene iznad 30. godina koje ne idu na redovite preglede vjerojatno imaju HPV dulje, te je veći rizik za razvoj raka vrata maternice. Budući da studije ukazuju na to da je dim cigareta u interakciji s HPV-om i da poveća rizik od raka vrata maternice, ograničite svoju izloženost pasivnom pušenju, i ako pušite, prestanite.

Prehrana hranjivim tvarima kao što su karotenoidi i folna kiselina, može pomoći preokrenuti blagu cervikalnu displaziju. Stručnjaci također preporučuju uzimanje multivitamina ili B-kompleksa koji pruža 400 do 800 mcg folne kiseline, pogotovo ako se uzimaju oralni kontraceptivi. Neke studije su pokazale da postoji povezanost između pilula i smanjene razine folata.

U nekom trenutku u životu, najmanje 50 posto seksualno aktivnih žena zaraženo je HPV-om.

Spriječite dvije najčešće opasnosti

Zašto je to važno sada?

Srčane bolesti i rak najčešći su ubojice žena. Navike koje steknete sada će pomoći smanjiti rizik za bolesti u budućnosti.

Što trebate poduzeti?

Usvojite načela anti-upalne dijete, jer nenormalne upale mogu potaknuti obje bolesti. Brokula, lisnato povrće i kupus su neprijatelji raka jer pretvaraju prokancerogeni estrogen u vašem tijelu u više zaštitni oblik tih hormona. Što pijete je također važno. Ovo je dobro vrijeme da promislite o alkoholu. Istraživači su nedavno otkrili da čak jedno piće na dan može malo povećati rizik kod žena za određene karcinome. Iako je crno vino dobro za srce ne preporučuje se piti više od čašice dnevno.

Pripazite i na kilograme. Svaki višak težine vas stavlja na veći rizik. Procjena 12 studija pokazala je da mediteranska prehrana može smanjiti rizik od umiranja od kardiovaskularnih bolesti za devet posto, a od raka za šest posto.

Spriječite sindrom iritabilnog kolona

Zašto je to važno sada?

Ako redovito imate simptome kao što su bolni grčevi u trbuhu, nadutost, zatvor i proljev, možda je vrijeme za posjet liječniku. Gotovo četvrtina žena u SAD-u pati od ovog poremećaja. Prosječna dob početka: 29. godina.

Što trebate poduzeti?

Potvrdite dijagnozu s liječnikom. Ostale bolesti kao što su Crohnova bolest i celijakija, na primjer, imaju slične simptome, ali zahtijevaju različita liječenja. Pokušajte eliminacijom nekih namirnica identificirati koja od njih vam stvara teškoće. Mliječni proizvodi i gluten su najčešći krivci.

Vodite dnevnik prehrane kako bi otkrili što vam smeta, a zatim uklonite namirnice jednu po jednu na tjedan dana kako bi vidjeli jesu li se vaši simptomi poboljšali. Svakodnevno uzmite probiotik s korisnim bakterijama i dodajte žlicu ili dvije sjemenki lana u žitarice ili frape svaki dan. Te sićušne sjemenke sadrže topiva vlakna, koja olakšavaju zatvor i proljev.

Osim toga, opustite um i tijelo jer su znanstvenici povezali stres i probavu. Udišite kroz nos četiri sekunde, a zatim izdišite šest sekundi. Ponovite šest puta.

Ključni testovi

 • Stomatološki pregled: svakih šest mjeseci
 • Očni pregled: jednom godišnje
 • Papa test: jednom godišnje ako je sve u redu
 • HPV test: svake tri godine, s početkom u tridesetima
 • Testovi na spolno prenosive bolesti: učestalost prema riziku
 • Pregled dojki: svake tri godine
 • Samopregled grudi: jednom mjesečno
 • Kolesterol test: svakih pet godina s početkom u dvadesetima
 • Krvni tlak: jednom godišnje
 • Samopregled kože kako biste provjerili promjene madeža ili pjega: jednom mjesečno
 • Štitnjača: svakih pet godina, s početkom u tridesetima

Vitashop

Najnovije

Najčitanije