Odgovori na tri goruća ginekološka pitanja

Odgovori na tri goruća ginekološka pitanja

Odgovori na tri goruća ginekološka pitanja
  • Objavljeno: Utorak, 31.03.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Gljivične infekcije

Gljivična infekcija je tip vaginitisa, i 3 od 4 žene će imati barem jednu gljivičnu infekciju tokom svog života. Polovina žena će imati više od jedne. Gljivične infekcije se mogu prenijeti muškarcu, ali je to rijedak slučaj.

Što je to

Gljivične infekcije uzrokuju gljivični organizmi koji se prirodno nalaze u vagini (candida albicans). Kisela sredina vagine sprečava kandidu da se razmnožava, ali kada je ravnoteža kiselosti poremećena, može doći do infekcije. Vlaga i iritacija također mogu pokrenuti gljivicu u nenormalno bujanje. Neki lijekovi kao što su antibiotici, steroidi i kontraceptivne pilule, stres, trudnoća, dijabetes i AIDS mogu poremetiti vaginalnu floru, uzrokuju promjene u nivoima hormona ili slabe imunološki sustav, što sve doprinosi gljivičnim infekcijama.

Simptomi

Crvenilo, svrab i peckanje oko vulve (vanjskog dijela ženskih spolnih organa). Iscjedak lošeg mirisa - gust, bijel, bol tokom odnosa, bolno mokrenje.

Liječenje

Ako ste ikada imali gljivičnu infekciju, vaš doktor može dijagnosticirati točan problem karličnim pregledom ili uzimanjem brisa. Prve infekcije mogu biti tretirane i lijekovima bez recepta i simptomi obično nestaju tokom tjedan dana. Lijekovi obično dolaze kao krema ili vaginalete, a krema se također može koristiti da ublaži vanjski svrab. Za gljivice koje su uporne ili se ponavljaju, ili za infekcije koje se teško liječe, vaš doktor može prepisati oralni antibiotik.

Kako spriječiti

Izbjegavajte usku odjeću i sintetičke materijale poput najlona. Nosite samo pamučno rublje. Brišite se sprijeda prema pozadi kada završite sa upotrebom toaleta. Odmah presvucite mokar kupaći kostim. Izbjegavajte intimne šampone i parfimirane proizvode poput sapuna, gelova za tuširanje. Dobro se obrišite u donjem dijelu poslije tuširanja. Izbjegavajte kupanje u kadi.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije