Kako u pet koraka pobijediti gljivičnu infekciju na nogama

Kako u pet koraka pobijediti gljivičnu infekciju na nogama

Kako u pet koraka pobijediti gljivičnu infekciju na nogama
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 08.06.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Zdrava stopala su bitna kako bismo se osjećali dobro i bili aktivni. Nemojte ih zanemarivati, te imajte na umu kako su njega i prevencija najbolji lijek protiv raznih gljivičnih infekcija koje mogu napasti vaša stopala i nokte. Srećom, stopala nije teško održavati zdravima, a mi vam nudimo pet savjeta.

1. Dobra higijena

Neka vaša stopala uvijek budu čista i suha. Dok se tuširate pažljivo ih operite i napravite piling. Kasnije ih je najbitnije dobro osušiti, brišući prst po prst. Gljivice vole vlagu, pogotovo između nožnih prstiju. Jednom tjedno pregledajte svoja stopala dok ih brišete - ako primijetite perutanje, svrab ili puknuće kože između prstiju, to može biti znak gljivične infekcije ili atletskog stopala. Exoderil je lijek koji sadrži naftifin, a ima učinkovito djelovanje na kožne gljivice, kvasnice i plijesni i potrebno ga je nanositi samo jednom dnevno, ustrajno - sve do 2 tjedna po nestanku simptoma na koži

2. Pravilno režite nokte

Uvijek režite nokte ravno i lagano ih zaoblite na krajevima rašpicom. Izbjegavajte rezati nokte polukružno, jer mogu urastati u kožu što je vrlo bolno. Ako posjećujete pedikera budite sigurni da upotrebljava steriliziranu opremu za njegu.

3. Zaštitite stopala u javnim prostorima

Nosite natikače ili japanke u tuševima u teretanama, na javnim bazenima, spa centrima ili u saunama. To su mjesta koja su vlažna i pogodna za rast gljivica. Isto tako nemojte nositi tuđe cipele, niti čarape.

4. Spriječite prekomjerno znojenje

Naša stopala imaju oko 250.000 žlijezda znojnica koje mogu proizvesti do dva decilitra znoja! Taj znoj stvara idealno okruženje za bakterije i gljivice. Zato nastojte nositi čarape koje omogućavaju koži da diše, a to su čarape od pamuka ili barem s većim udjelom pamuka. Isto tako izaberite i obuću koja “diše”. Nemojte nositi cipele, čizme mi tenisice od umjetnih materijala, jer će se vaše noge samo više znojiti. Birajte obuću koja dopušta dovoljnu cirkulaciju zraka. Na kraju, redovito mijenjajte čarape, a iste cipele nemojte nositi duže vrijeme već ih mijenjajte.

5. Nosite cipele koje vam odgovaraju veličinom

Vjerovali ili ne procjenjuje se da čak devet od 10 žena u razvijenim zemljama nose premale cipele, koje dugoročno izazivaju velike probleme. Zato u kupovinu cipela krenite krajem dana kad su vam noge već lagano otečene. Doktori savjetuju okrugli vrh i široku stabilnu petu, ali moda je nešto sasvim drugo. Zato ako obožavate štikle - nosite ih samo nekoliko sati dnevno.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Plaćeni oglas o lijeku

Vitashop

Najnovije

Najčitanije