Evo zašto je dobro uzimati probiotik uz terapiju antibiotikom!

Evo zašto je dobro uzimati probiotik uz terapiju antibiotikom!

Evo zašto je dobro uzimati probiotik uz terapiju antibiotikom!
  • Objavljeno: Utorak, 19.01.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Svi su čuli za probiotike ili dobre bakterije, no koliko doista znamo o njima?

Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije, probiotici su živi mikroorganizmi koji imaju povoljan učinak na zdravlje ako se primjenjuju u odgovarajućoj količini. Dokazano pomažu u uspostavljanju ravnoteže bakterija u crijevima jer se crijevna mikrobiota (mikroflora), kako su sve mikroorganizme na ljudskom tijelu i unutar njega nazvali znanstvenici, može poremetiti uslijed bolesti, stresa, starenja, uzimanja antibiotika ili drugih lijekova, prekomjerne konzumacije alkohola, izlaganja toksinima…

Sve je više dokaza da su probiotici korisni za zdravlje jer podupiru funkciju imunološkog sustava, pomažu u održavanju normalne funkcije probavnog sustava te mogu prevenirati nuspojave, kao što je proljev, kod uzimanja antibiotika.

Saznajte koja je razlika između probiotika i prebiotika!

U ljudskim crijevima živi između 10 do 100 trilijuna živih bakterija, a iako riječ bakterija često ima negativnu konotaciju, mnoge od tih bakterija su nam potrebne i korisne. Kad crijevna mikrobiota nije uravnotežena to se može manifestirati u obliku različitih probavnih smetnji, poput nadutosti ili proljeva, ili upale. Čak oko 70 posto imunološkog sustava smješteno je u crijevima i to je razlog zašto je uravnotežena crijevna mikrobiota toliko važna za zdravlje.

Dosadašnja znanstvena istraživanja upućuju da probiotici kao privremene kolonije mogu pomoći organizmu obavljajući iste funkcije kao prirodna mikrobiota (mikroflora), dajući pritom prirodnoj mikrobioti dovoljno vremena da se oporavi.

Najčešće korišteni probiotici su različite vrste roda Bifidobacterium i Lactobacillus, a njihov povoljan učinak pokazao se u studijama kod proljeva, konstipacije, nadutosti, infekcija mokraćnog sustava, alergija te drugih stanja i bolesti. Pokazalo se da probiotici mogu smanjiti težinu i trajanje infekcije rota virusom kod djece, kao i da povoljno djeluju na proljeve povezane s uzimanjem antibiotika i putničke proljeve kod odraslih.

Kliničkim istraživanjima otkriveno je da do 85 posto slučajeva putničkog proljeva može biti spriječeno probioticima.

Dokazan je i preventivni učinak probiotičkih lijekova kod antibiotikom uzrokovanog proljeva. Kako se proljev kao nuspojava kod uzimanja antibiotika može pojaviti odmah nakon početka uzimanja terapije antibiotikom, ali i tek dva do osam tjedana nakon prestanka uzimanja, preporuča se preventivno uzimanje probiotika.

Najviše probiotika konzumiraju Skandinavci i Japanci, a Amerikanci su tek nedavno otkrili njihove prednosti i korist za cjelokupno zdravlje organizma.

No nisu svi probiotici jednaki. Sadrže različite sojeve bakterija koji mogu imati ponešto različite učinke. Bitni su i kvantiteta tj. brojnost bakterija po dozi i kvaliteta bakterija odnosno samog pripravka jer one moraju preživjeti djelovanje želučane i žučnih kiselina te alkalni sadržaj u dvanaesniku kako bi do crijeva stigle žive, učinkovite i u što većem broju. Kako bi se održao njihov učinak na crijevnu mikrobiotu, probiotike je potrebno uzimati najmanje pet puta tjedno. Iako je među Hrvatima sve veća svijest o učinkovitosti probiotika treba znati da ne sadrži svaki jogurt probiotik. Samo označeni jogurti, kisela mlijeka i slični fermentirani proizvodi su obogaćeni živim kulturama, a najčešće se radi o bakterijama Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus. Međutim, probiotičke bakterije koje se nalaze u tim proizvodima osjetljive su i pitanje je koliko se živih bakterija doista sačuva nakon cijelog procesa proizvodnje, tijekom skladištenja i isporuke do krajnjeg potrošača.

Na tržištu je i mnogo probiotika koji se mogu uzimati kao dodaci prehrani u obliku kapsula, praha ili otopljeni u suspenzijama. Važno je provjeriti o kojem se soju ili sojevima radi, koje količine probiotičkih bakterija sadrže te se uvjeriti imaju li ti sojevi dokazano probiotičko djelovanje.

Zato je najsigurnije posegnuti za probiotičkim lijekom. Probiotički lijek ima provjeren, strogo kontroliran sastav i količinu probiotičkih bakterija, ispitanog djelovanja, i s njim možete biti najsigurniji da će djelovati.

Proučite i naručite svoj probiotik!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije