Encefalitis

Encefalitis

Encefalitis
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 16.04.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Encefalitis se pojavljuje u dva oblika, primarni i sekundarni oblik. Primarni encefalitis uključuje izravnu virusnu infekciju vašeg mozga i leđne moždine. Kod sekundarnog oblika, virusna infekcija se prvo javlja svugdje po tijelu, a zatim putuje u mozak.
Kategorija: Mozak

Uzroci encefalitisa

Uzrok encefalitisa je najčešće virusna infekcija. Neki primjeri su:

  • Virus herpesa
  • Arbovirusi koje prenose komarci, krpelji i drugi insekti
  • Bjesnoća koja se prenosi preko životinjskog ugriza

Encefalitis ima dva oblika, svrstani su u dvije kategorije po načinu na koji virus može zaraziti vaš mozak:

Primarni encefalitis

To se događa kada virus izravno napadne vaš mozak i leđnu moždinu. Može se dogoditi ljudima u bilo koje doba godine (sporadični encefalitis), ili može biti dio epidemije (epidemični encefalitis).

Sekundarni (postinfekcijski) encefalitis

Ovaj oblik se događa kada se virus prvo javlja svugdje po tijelu, a zatim putuje u mozak.

Također, bakterijske infekcije, kao što su lajmska borelioza, ponekad mogu dovesti do encefalitisa, kao što to može parazitska infekcija, kao što je toksoplazmoza, kod osoba s oslabljenim imunološkim sustavom.

Ovdje su neki od najčešćih uzroka encefalitisa:

Virusi herpesa

Neki virusi herpesa koji izazivaju uobičajene infekcije mogu uzrokovati i encefalitis. Među njima su:

Herpes simplex virus

Postoje dvije vrste herpes simplex virus (HSV) infekcija. HSV tip 1 (HSV-1) češće uzrokuje čireve ili plikove oko usta. HSV tip 2 (HSV-2) češće uzrokuje genitalni herpes

Varicella zoster virus

Ovaj virus odgovoran je za vodene kozice i osip kože. On može uzrokovati encefalitis kod odraslih i djece, ali uglavnom je blag.

Epstein-Barr virus

Ovaj virus herpesa uzrokuje mononukleozu. Ako se encefalitis razvije, obično je blag, ali može biti koban u manjem broju slučaja.

Dječje infekcije

U rijetkim slučajevima, sekundarni encefalitis se može pojaviti nakon primanja cjepiva za dječje virusne infekcije, uključujući:

  • Ospice (rubeola)
  • Mumps
  • Njemačke ospice (rubela)

U takvim slučajevima, encefalitis može nastupiti zbog preosjetljivosti, pretjerane reakcije vašeg imunološkog sustava na strane tvari.

Arbovirusi
Virusi koji se prenose putem komaraca i krpelja (arbovirusi) su u posljednjih nekoliko godina uzrokovali dobro publiciranu encefalitis epidemiju. Organizmi koji prenose bolesti od jedne do druge životinje (domaćina) zovu se vektori. Komarci ili krpelji su vektori za prijenos encefalitisa iz malih životinja, najčešće ptica i glodavaca, na ljude. Ova vrsta encefalitisa je neuobičajena.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!