Encefalitis

Encefalitis

Encefalitis
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 16.04.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Encefalitis se pojavljuje u dva oblika, primarni i sekundarni oblik. Primarni encefalitis uključuje izravnu virusnu infekciju vašeg mozga i leđne moždine. Kod sekundarnog oblika, virusna infekcija se prvo javlja svugdje po tijelu, a zatim putuje u mozak.
Kategorija: Mozak

Prevencija encefalitisa

Najbolji način za sprječavanje virusnog encefalitisa je izbjeći viruse koji dovode do ove bolesti. To znači poduzimanje koraka kako bi se spriječio za početak genitalni herpes. Ali znači i stvoriti sigurnost za vas i vašu djecu, tako da ih cijepite protiv virusa koji mogu uzrokovati encefalitis, kao što su vodene kozice, ospice (rubeola), zaušnjaci i njemačke ospice (rubela).

Da biste zaštitili sebe i svoju obitelj protiv encefalitisa koji prenose komarci za vrijeme izbijanja epidemije, probajte s ovim savjetima:

Dobro se obucite

Ako ste vani oko sumraka i zore, nosite košulje dugih rukava i duge hlače.

Nanesite sredstvo protiv komaraca na sebe

Kada namjeravate biti na otvorenom, osobito u zoru i sumrak, kada su komarci najviše aktivni, primijenite sredstvo protiv komaraca na odjeću i na izložene dijelove kože. Ne prskajte sredstvo protiv insekata na lice, stavite ga na ruke, a zatim ga primijenite na lice. Ne stavljajte sredstvo na ruke maloj djeci, jer oni mogu staviti ruke u usta ili oči. Neki pedijatri savjetuju roditelje da ne koriste sredstva na bebama mlađim od 2 mjeseca starosti. Umjesto toga, pokrivajte kolica ili igraonicu za dijete s mrežom za komarce kada je vani.

Izbjegavajte komarce

Suzdržite se od nepotrebnih aktivnosti na mjestima gdje su komarci najviše rasprostranjeni. Osim toga, izbjegavajte biti na otvorenom od sumraka do zore kad god je to moguće, to je vrijeme kada su komarci najaktivniji.

Držite komarce izvan svog doma

Popravite rupe na vratima i prozorima.

Riješite se izvora vode izvan kuće

Uklonite stajaće vode u dvorištu, tamo komarci mogu položiti svoja jaja. Ispraznite slivnike, kolica, lonce za cvijeće, maknite neiskorištene stare gume i kontejnere koji bi mogli zadržavati vodu. Ispraznite lokve kad je to moguće. Redovito čistite oluke i odvode na ravnim krovovima.

Iskoristite prirodne neprijatelje komaraca

Ispunite ukrasni bazen s ribama koje jedu komarce. Razmotrite postavljanje kućica za ptice u dvorištu.

Potražite vanjske znakove virusne bolesti

Ako primijetite bolesne ili mrtve ptice, prijavite svoja zapažanja lokalnom zdravstvenom odjelu.

Vakcina je dostupna za zaštitu konja od virusa Zapadnog Nila. No iako nema vakcine za ljude, znanstvenici rade na razvoju jedne.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!