Encefalitis

Encefalitis

Encefalitis
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 16.04.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Encefalitis se pojavljuje u dva oblika, primarni i sekundarni oblik. Primarni encefalitis uključuje izravnu virusnu infekciju vašeg mozga i leđne moždine. Kod sekundarnog oblika, virusna infekcija se prvo javlja svugdje po tijelu, a zatim putuje u mozak.
Kategorija: Mozak

Testovi i dijagnoza encefalitisa

Dijagnosticiranje encefalitisa može uključivati:

Analiza likvora

Jedna od najčešćih načina za dijagnosticiranje encefalitisa je analiza likvora koji okružuje vaš mozak i leđnu moždinu. Tijekom postupka igla je umetnuta u donji dio kralježnice (ispod razine leđne moždine), te se tako ekstraktira uzorak tekućine za laboratorijsku analizu, putem koje se može otkriti prisutnost infekcije ili povećanje broja bijelih krvnih zrnaca, što je znak da se vaš imunološki sustav bori sa zarazom. Likvor također može biti malo krvav ako je došlo do krvarenja.

Elektroencefalografija (EEG)

Ovaj postupak mjeri valove električne aktivnosti koje proizvodi vaš mozak. On se često koristiti za dijagnozu i liječenje poremećaja napadaja. Veći broj malih elektroda se priključi na vaše vlasište s pastom ili elastičnom kapom. Za vrijeme testa morate biti mirni, ali ponekad možete biti zatraženi da dišete duboko pa polako kroz nekoliko minuta ili da gledate ravno u neku ploču. S vremena na vrijeme, puštati će vam bljeskove svjetla. Ove radnje trebaju stimulirati vaš mozak. Elektrode prikupljaju električne impulse iz mozga i šalju ih na EEG, koji bilježi vaše moždane valove na listu papira. Abnormalni EEG rezultat može sugerirati encefalitis, ali normalan rezultat ne isključuje bolest.

Slikanje mozga

Kompjuterizirana tomografija (CT) ili magnetska rezonancija (MR) može otkriti oticanje mozga. Ili može otkriti stanje koje ima znakove i simptome koji su slični encefalitisu, kao što potres mozga. Ako se sumnja na encefalitis, slikanje mozga se često radi prije analize likvora kako bi se tražili dokazi povišenog intrakranijskog tlaka.

Biopsija mozga

Vrlo rijetko, ako dijagnoza herpes simplex encefalitisa nije moguća koristeći se DNA metodama ili CT-om ili MR-om, liječnik može uzeti mali uzorak tkiva u mozgu. Ovaj uzorak se analizira u laboratoriju kako bi vidjeli je li virus prisutan. Liječnik također može pokušati tretman s antivirusnim lijekovima prije nego što sugerira biopsiju mozga.

Testiranje krvi

Liječnik može potvrditi prisutnost virusa Zapadnog Nila u tijelu tako da vam uzme uzorak krvi za laboratorijsku analizu. Ako imate virus, analiza uzorka krvi može prikazati povišenu razinu antitijela na virus, pozitivan DNA test za virus ili pozitivnu kulturu virusa.

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!