Giht

Giht

Giht
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Broj pregleda: 43.510
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Važno je istaknuti da povišena razina mokraćne kiseline u krvi može postojati bez znakova bolesti i sve osobe s tim stanjem ne oboljevaju od gihta.
Kategorija: Zglobovi

Simptomi gihta

Ako veći talog kristala iz zglobne hrskavice prodre u zglobni prostor nastaje akutna upala zgloba. Zglob je otečen, crven i topao a bolesnik nije sposoban ni za kakav pokret pa mu i sam pritisak pokrivača smeta. Prvi napad gihta najčešće pogađa zglob nožnog palca. Napad traje određeno vrijeme a zatim prođe i bolenik se osjeća potpuno zdravim dok se isti napad ne ponovi. S vremenom napadi su sve češći, jači i dulje traju, a mogu biti zahvaćeni i drugi zglobovi, kao koljeno, skočni zglob, lakat, zglobovi prstiju šaka. Na kraju se mogu razviti deformacije zglobova, s posljedičnim invaliditetom.

Kod dugotrajnog gihta često se stvaraju potkožni čvorići (tzv. tofi), a to su nakupine kristala mokraćne kiseline i bezbolni su, osim u akutnim napadima kada mogu biti osjetljivi. Također mogu nastati bubrežni kamenci zbog povećanog izlučivanja mokraćne kiseline putem bubrega.

Što je giht?

Mokraćna ili urična kiselina je razgradni produkt aminokiseline purina, koja se nalazi u mnogim prehrambenim namirnicama. Budući da se povećana količina mokraćne kiseline ne može održati u otopljenom stanju u krvi, stvaraju se kristali koji se talože u tkivima, najviše u zglobnoj hrskavici, ali i u drugim tkivima npr. bubrezima, srcu i mozgu, a često i u hrskavici uške.

Važno je istaknuti da povišena razina mokraćne kiseline u krvi može postojati bez znakova bolesti i sve osobe s tim stanjem ne oboljevaju od gihta. Ali, ako se stvore kristali mokraćne kiseline, može nastati giht.

Giht je relativno rijedak u Europi i SAD-u (manje od 1% stanovništva), iako se procjenjuje da oko 10% odraslih muškaraca u Sjevernoj Americi ima povećanu razinu mokraćne kiseline u krvi. Bolest je vrlo rijetka u mlađih od 40 godina, a učestalost raste s dobi. Znatno češće se javlja u muškaraca, naročito do 65 godine života, a kod žena češće u postmenopauzi. Također je već stoljećima poznato obiteljsko pojavljivanje gihta.

U našoj zemlji je giht češći u Dalmaciji (1.7%) nego u drugim krajevima Hrvatske, u kojima je učestalost podjednaka onoj u zemljama Evrope (oko 1%). U Dalmaciji je također češća pojava povišene mokraćne kiseline u krvi, što se pripisuje genetskim, ali i nekim okolišnim faktorima kao što su kronična dehidracija i prehrana bogata purinom.

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!