Krem juha od gljiva: Jedini recept koji će vam ikad trebati

Krem juha od gljiva: Jedini recept koji će vam ikad trebati

Krem juha od gljiva: Jedini recept koji će vam ikad trebati
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 04.03.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Juha od gljiva je jedno od omiljenih toplih predjela, no ljudi često pripremaju opciju iz vrećice. To je zaista šteta, s obzirom na to da je recept za domaću verziju zaista jednostavan i brz te vam je za usitnjavanje gljiva potreban samo štapni mikser.

Gljive su dobar izvor minerala kalija, sadrže fosfor, nešto željeza, vitamin B, nešto vitamina D, a količina lipida ili masti u njima uglavnom nikada ne prelazi 0,5 %, što je zaista malo. Ako se odlučite pripremiti ovu juhu, osim što ćete unijeti sve ove hranjive tvari, možete biti sigurni da u njoj nema puno natrija, emulgatora, umjetnih aroma i konzervansa. To je posebno važno ako je volite i jedete često. U nastavku donosimo popis sastojaka i puni postupak pripreme za krem juhu od gljiva.

Sastojci:

  • 400 g šampinjona
  • 1 luk
  • 2 režnja češnjaka
  • 30 g maslaca
  • 30 g brašna
  • 1 l pilećeg ili povrtnog temeljca
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu
  • svježe nasjeckani peršin za posipanje (opcionalno)

Priprema:

  1. U velikom loncu otopite maslac na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i češnjak te pirjajte dok luk ne postane staklast.
  2. Dodajte narezane gljive u lonac i kuhajte ih dok ne omekšaju i većina tekućine ispari.
  3. Posipajte brašno preko gljiva i promiješajte kako bi se sve gljive obložile brašnom.
  4. Postupno ulijte pileću ili povrtnu juhu u lonac, miješajući neprestano kako biste izbjegli grudice.
  5. Kuhajte juhu na laganoj vatri oko 15 do 20 minuta, povremeno miješajući, dok se juha lagano ne zgusne.
  6. Maknite lonac s vatre i pustite juhu da se malo ohladi.
  7. Ulijte vrhnje za kuhanje u lonac i upotrijebite štapni mikser kako biste sve sastojke izmiksali u glatku, kremastu juhu. Ako juha nije dovoljno gusta, možete je još kratko kuhati da se reducira ili dodati malo brašna razmućenog u malo vode.
  8. Vratite juhu na vatru i zagrijte je do vrenja. Začinite solju i paprom po ukusu.
  9. Poslužite juhu toplu, posipanu svježe nasjeckanim peršinom ako želite.

Dobar tek!

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije