Salata od tjestenine, graška i parmezana

Lagani i ukusni recept za salatu od tjestenine s graškom i parmezanom, savršen spoj okusa i hranjivosti.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 20 min
Težina recepta:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Salata od tjestenine, graška i parmezana odličan je izbor za one koji traže jednostavan, hranjiv i ukusan obrok. Grašak je bogat biljnim proteinima, vlaknima i vitaminima, dok parmezan daje intenzivan okus i dodatnu dozu kalcija i proteina. Tjestenina osigurava energiju kroz ugljikohidrate, a ova kombinacija pruža savršen balans hranjivih tvari i osvježavajuću teksturu. Idealna je za lagani ručak, piknik ili kao prilog uz glavno jelo.
Sastojci
- 250 g tjestenine
- 150 g svježeg ili smrznutog graška
- 80 g parmezana, naribanog
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 limun (sok i malo naribane korice)
- 1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
- Sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu
- Svježi bosiljak ili peršin za dekoraciju
Nutritivne vrijednosti
Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 300 g):
- Energija: 420 kcal
- Proteini: 20 g
- Masti: 10 g
- Ugljikohidrati: 55 g
- Vlakna: 7 g
- Prirodni šećeri: 4 g
Priprema:
- Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju dok ne bude al dente. U zadnje 3 minute kuhanja dodajte grašak da se zajedno skuhaju.
- Ocijedite tjesteninu i grašak te ih isperite hladnom vodom da zaustavite kuhanje i sačuvate svježinu.
- U velikoj zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, sok i koricu limuna, te nasjeckani češnjak. Začinite solju i paprom.
- Dodajte tjesteninu i grašak u zdjelu i dobro promiješajte da se sastojci povežu s dresingom.
- Umiješajte naribani parmezan i pažljivo promiješajte.
- Ukrasite svježim bosiljkom ili peršinom prije posluživanja.
Prijedlog za serviranje:
Poslužite salatu ohlađenu ili na sobnoj temperaturi kao lagani ručak ili prilog uz pečeno meso, ribu ili povrće. Odlična je i kao samostalni obrok na pikniku ili laganoj večeri.
Dodatni savjeti:
- Za dodatni crunch, pospite salatu tostiranim pinjolima ili sjemenkama bundeve.
- Ako volite kremastije salate, dodajte malo grčkog jogurta ili krem sira u dresing.
- Salatu možete obogatiti dodavanjem cherry rajčica, maslina ili avokada za raznovrsniji okus.
- Koristite integralnu tjesteninu za dodatna vlakna i hranjivost.
Vezani sadržaj:
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica

Vezani recepti
-
-
Jela od tjestenineZdrava tjestenina Primavera30 min12345
-
Jela od tjestenineTjestenina s graškom i mozzarellom20 min12345
-
Jela od tjestenineTjestenina s limunom i rukolom35 min12345
-
Jela od tjestenineTjestenina sa šparogama, ricottom i graškom45 min12345
-
Jela od tjestenineTjestenina sa šampinjonima, češnjakom i graškom40 min12345
Popularni recepti
-
Vegetarijanska prehranaDinstani poriluk sa krumpirom30 min12345
-
Prilozi
-
Kruh i pecivaČokoladni kruh s bananom i jagodama1:20h12345
-
Vegetarijanska prehranaTijesto za pizzu od batata (bez glutena)45 min12345
-
Jela od mesaVarivo od graška s junetinom i krumpirom1:30h12345
-
SalateSalata od kelja i batata45 min12345