Salata od tjestenine, graška i parmezana

Salata od tjestenine, graška i parmezana

Salata od tjestenine, graška i parmezana
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 04.07.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Lagani i ukusni recept za salatu od tjestenine s graškom i parmezanom, savršen spoj okusa i hranjivosti.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 20 min Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Salata od tjestenine, graška i parmezana odličan je izbor za one koji traže jednostavan, hranjiv i ukusan obrok. Grašak je bogat biljnim proteinima, vlaknima i vitaminima, dok parmezan daje intenzivan okus i dodatnu dozu kalcija i proteina. Tjestenina osigurava energiju kroz ugljikohidrate, a ova kombinacija pruža savršen balans hranjivih tvari i osvježavajuću teksturu. Idealna je za lagani ručak, piknik ili kao prilog uz glavno jelo.

Sastojci

  • 250 g tjestenine 
  • 150 g svježeg ili smrznutog graška
  • 80 g parmezana, naribanog
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 limun (sok i malo naribane korice)
  • 1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
  • Sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu
  • Svježi bosiljak ili peršin za dekoraciju

Nutritivne vrijednosti

Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 300 g):

  • Energija: 420 kcal
  • Proteini: 20 g
  • Masti: 10 g
  • Ugljikohidrati: 55 g
  • Vlakna: 7 g
  • Prirodni šećeri: 4 g

Priprema:

  1. Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju dok ne bude al dente. U zadnje 3 minute kuhanja dodajte grašak da se zajedno skuhaju.
  2. Ocijedite tjesteninu i grašak te ih isperite hladnom vodom da zaustavite kuhanje i sačuvate svježinu.
  3. U velikoj zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, sok i koricu limuna, te nasjeckani češnjak. Začinite solju i paprom.
  4. Dodajte tjesteninu i grašak u zdjelu i dobro promiješajte da se sastojci povežu s dresingom.
  5. Umiješajte naribani parmezan i pažljivo promiješajte.
  6. Ukrasite svježim bosiljkom ili peršinom prije posluživanja.

Prijedlog za serviranje:

Poslužite salatu ohlađenu ili na sobnoj temperaturi kao lagani ručak ili prilog uz pečeno meso, ribu ili povrće. Odlična je i kao samostalni obrok na pikniku ili laganoj večeri.

Dodatni savjeti:

  • Za dodatni crunch, pospite salatu tostiranim pinjolima ili sjemenkama bundeve.
  • Ako volite kremastije salate, dodajte malo grčkog jogurta ili krem sira u dresing.
  • Salatu možete obogatiti dodavanjem cherry rajčica, maslina ili avokada za raznovrsniji okus.
  • Koristite integralnu tjesteninu za dodatna vlakna i hranjivost.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti