Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Stevens Johnsonov sindrom

Stevens Johnsonov sindrom

Stevens Johnsonov sindrom
  • Objavljeno: Nedjelja, 16.08.2015.
  • Broj pregleda: 19.482
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kategorija: Koža

Definicija Stevens Johnsonovog sindroma

Stevens Johnsonov sindrom je bolest kože i sluznica koja se odlikuje vrućicom, erozijom u ustima, teškim konjunktivitisom i kožnim promjenama na cijelom tijelu. uzimanjem lijekova (njihova nuspojava). Promjene tipično počinju na licu i trupu, nepravilnog su oblika, ravne, okruglaste, crvenkaste i ponekad se javljaju mjehuri i ljuštenje kože.

Zbrka s nazivljem u literaturi

Erythema multiforme, Stevens-Johnsonov sindrom i toksična epidermalna nekroliza
Ferdinand von Hebra je 1860. prvi opisao multiformni eritem (erythema multiforme) kao akutno, samo-ograničavajuće stanje s karakterističnim uzdignutim crvenim kožnim promjenama. Ove se kožne promjene kasnije razvijaju u karakterističan oblik mete ili irisa. Promjene počinju na udovima, traju sedam dana i cijele. Određenu ulogu u nastanku bolesti imaju herpes simplex virus (HSV), Epstein-Barr virus i gljiva Histoplasma capsulatum. Kako ovo stanje može biti povezano sa stalnom izloženošću određenom antigenu ponovno javljanje bolesti je često. Obično se radi o dobroćudnoj bolesti.
Stevens Johnsonov sindrom (SJS) je bolest kože i sluznica. Prvi put su ovaj sindrom opisali Stevens i Johnson 1922. godine na temelju kliničkih slučajeva dvoje djece.
Zabuna oko razlikovanja multiformnog eritema i SJS počela je 1950. kad je Thomas počeo upotrebljavati dva termina za opise stanja s kojima se on susretao: erythema multiforme major (teži oblik) i erythema multiforme minor (lakši oblik).
Erythema multiforme major je bilo ono što je originalno opisano kao Stevens Johnsonov sindrom, a erythema multiforme minor ono što je originalno opisao Hebra kao erythema multiforme.
Iako gotovo polovina pacijenata oboljelih od multiformnog eritema povezanog s Herpes simplex virusom imaju promjene u ustima, danas se to više ne smatra Stevens Johnsonovim sindromom već jednim od oblika multiformnog eritema.
Toksičnu epidermalnu nekrolizu opisao je Lyell 1956. godine, a razlika ovog stanja i Stevens Johnsonovog sindroma nije posve jasna. Vjerojatno ova dva stanja predstavljaju različiti stupanj razvoja iste bolesti jer se povezuju s istim uzročnicima u podlozi, imaju iste promjene tkiva i sličan klinički uzorak.

Dogovorno se ova dva termina danas koriste na slijedeći način:
Naziv Stevens Johnsonov sindrom koristi se kad je bolest zahvatila manje od 10% površine tijela.
Toksična epidermalna nekroliza naziv je za bolest koja zahvaća više od 30% površine tijela.
Kod bolesnika kojima je patološkim procesom zahvaćeno 10-30% površine tijela govori se o SJS/TEN preklapanju. Smrtnost je veća što je zahvaćen veći dio površine tijela. se u literaturi često koriste kao sinonimi bez isticanja razlika među njima.

Dob i spol

Sindrom podjednako zahvaća oba spola svake životne dobi, no češće se ipak javlja u mlađih od 30 i starijih od 65 godina.

Sadržaj

Vezane teme

Komentari

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!