10 pravila prehrane koja olakšava bol

10 pravila prehrane koja olakšava bol

10 pravila prehrane koja olakšava bol
  • Objavljeno: Srijeda, 10.03.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Što trebate činiti?

Jedite više svježih namirnica

Oko polovice pacijenata također pati od sindroma iritabilnog kolona. Jedući više svježe hrane, bez konzervansa i aditiva, možete olakšati simptome povezane s iritabilnim kolonom. Hrana koja iritira utrobu će pokrenuti tijelo da šalje poruku u mozak koji pokreće simptome fibromijalgije.

Kad god je moguće, kupujte organsku hranu. Neki pacijenti se osjećaju bolje kada izbjegavaju pesticide i kemikalije.

Izbjegavajte kofein

Vjeruje se da je  fibromijalgija povezana s neravnotežom kemikalija u mozgu koje kontroliraju raspoloženje, a to je često popraćeno s lošim spavanjem i umorom. Pacijenti mogu pokušati olakšati umor sa stimulansima poput kofeina, ali mogu učiniti više štete nego koristi.

Izbjegavajte neke vrste povrća

Zbog bolova u zglobovima, mnogo ljudi izbjegava neke vrste povrća. Za rajčice, krumpir i patlidžan se vjeruje da pogoršavaju artritis i bolove kod nekih ljudi. Za mali postotak pacijenata, izbacivanje iz prehrane, čini dramatičnu razliku.

Jedite puno omega-3 masnih kiselina

Omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u lososu i različitim ribama, su zdrave za srce, ali mogu pomoći i kod smanjenja boli. Masne kiseline smanjuju upale i pomažu funkcioniranje mozga.
Istraživanje provedeno 2006. na oboljelima od artritisa tvrdi da suplementi ribljeg ulja smanjuju bol kod 60% pacijenata. Omega-3 masne kiseline, međutim, nisu bile testirane na oboljelima od fibromijalgije.

Oprezno s kvascem

Kvasac, zajedno sa svojim partnerom u zločinu, glutenom, može se naći u raznim pekarskim proizvodima. Konzumiranje kvasca može pridonijeti rastu kvaščevih gljivica u tijelu, što može pojačati bol.

Oboljeli od fibromijalgije mogu isto tako biti osjetljivi na gluten. Izbjegavanje kvasca i glutena može pomoći u poboljšanju stanja nekih pacijenata.

Nemojte jesti previše mliječnih proizvoda

Neki stupanj netolerancije na laktozu zahvaća oko 70% odraslih u cijelom svijetu, tako da ne čudi da mnogi pacijenti s fibromijalgijom imaju problem s probavljanjem mliječnih proizvoda.

U studiji iz 1998., istraživači su testirali uzorke krvi 40 pacijenata oboljelih od fibromijalgije. 25% ispitanika pokazalo je imunološki odgovor na kravlje mliječne proizvode.

Smanjite unos ugljikohidrata

Oko 90% pacijenata ima loše adrenalne funkcije, što utječe na metabolizam ugljikohidrata i može dovesti do hipoglikemije. Ovi ljudi žude za šećerom, ali oni također doživljavaju pad koji slijedi nakon početne visoke energije. Pokušajte s ugljikohidratima s mješavinom proteina i masti.

Oprezno s aspartamom

Umjetni zaslađivači koji se nalaze u prehrani i sokovima mogu povećati osjetljivost na bol. Iako aspartam nije opasan za zdrave osobe, kada se konzumira umjereno, ali kod oboljelih od fibromijalgije može pojačati osjetljivost na bol.

Izbjegavajte aditive

Prehrambeni aditivi kao što su natrium glutamat, često uzrokuju probleme i bolove kod pacijenata. Često se dodaje brzoj hrani, kineskoj hrani i obrađenoj hrani. Mogu stimulirati receptore za bol, a razine glutamata u spinalnoj tekućini utječu na razinu boli kod oboljelih od fibromijalgije.

Izbjegavajte junk food

Preporučuje se ograničavanje ili izbacivanje rafiniranih šećera, kofeina, prženih jela i visoko procesirane hrane. Drugim riječima, većina fast fooda i slatkiša. Osim što pridonose debljanju, ove namirnice mogu nadražiti mišiće, poremetiti san i oslabiti imunološki sustav.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije