Što je zapravo matcha prah i je li uopće zdrav?

Što je zapravo matcha prah i je li uopće zdrav?

Što je zapravo matcha prah i je li uopće zdrav?
  • Objavljeno: Subota, 15.08.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Matcha prah je oblik zelenog čaja koji se koristi u Kini i Japanu već stoljećima.

Njegova popularnost konturirano raste diljem zemlje, a u nastavku otkrivamo kako nastaje matcha prah i koliko je uistinu zdrav.

Kako nastaje matcha prah?

Dva tjedna prije žetve, poljoprivrednici postavljaju „sjenila“ oko biljaka, ostavljajući ih gotovo u mraku. Nakon žetve, listovi čaja se pare, suše i peku u zagrijanim pećima oko 20 minuta. Poljoprivrednici potom uklanjaju stabljike, grančice i ostale dijelove koji nisu potrebni i od listova rade prah. Dakle, matcha prah nastaje od samljevenih listova zelenog čaja, te je puno jači od uobičajenog čaja.

Kakvog je okusa matcha prah?

Iako je spravljen od iste biljke, matcha je malo slađi i kremastiji od zelenog čaja. Također možemo osjetiti miris i okus svježe pokošene trave, pogotovo ako koristimo veće količine praha.

Zdravstvene prednosti matcha praha

Matcha prah je pun antioksidansa koji štite stanice u tijelu od oštećenja. Neka istraživanja pokazuju da je ovaj prah ljekovitiji od zelenog čaja!

Matcha prah snižava krvni tlak

Katehini, antioksidansi u matcha prahu, mogu pridonijeti snižavanju krvnog tlaka. Ovo najviše pomaže onima koji imaju gornji srčani tlak 130 ili više. Visoki gornji tlak je karakterističan za srčane bolesti, te srčani i moždani udar.

Matcha prah snižava kolesterol

Čini se da katehini pomažu i kod snižavanja LDL („lošeg“) kolesterola. To je odlično, jer visoke razine LDL kolesterola mogu dovesti do bolesti srca, srčanog i moždanog udara.

Matcha pomaže u obrani protiv raka

Polifenoli i drugi antioksidansi u matchi mogu pomoći u zaštiti od raka. Potrebno je provesti više istraživanja koja će razotkriti može li matcha prah spriječiti ili odgoditi razvoj bolesti.

Matcha održava oralno zdravlje

Šalica matcha čaja dnevno može pomoći u održavanju oralnog zdravlja. Nagađa se da zdravlju zubi koristi sastav listova zelenog čaja koji održava optimalnu razinu kiseline u ustima ili fluor koji biljka dobiva iz tla.

Matcha prah za razbuđivanje

Matcha razbuđuje i popravlja koncentraciju jer sadrži kofein. Stoga, nemojte pretjerivati u konzumaciji, pogotovo ako patite od nesanice. Pretjerana konzumacija može potaknuti nervozu i nemiran san.

Matcha pomaže kod upale

Polifenoli, antioksidansi u matchi mogu ublažiti bolove u tijelu uzrokovane artritisom. To bi moglo također usporiti razgradnju hrskavice i očuvati zdravlje zglobova.

Matcha prah nuspojave

Iako ubrzava metabolizam i pomaže u sagorijevanju masti, matcha prah ne izaziva nuspojave poput ubrzanog rada srca i visokog krvnog tlaka.

Ako imate neki zdravstveni problem, prije konzumacije zatražite savjet liječnika.

Kako napraviti čaj od matcha praha?

Zagrijte od 60 do 120 ml vode (do 60°C). Dodajte 1 do 2 žličice matcha praha. Miješajte bambusovom metlicom dok prah u potpunosti ne nestane, odnosno dok se ne pojavi pjena. Zapamtite da čvršća pjena znači i bolji čaj. Ako čaj ima preintenzivan okus, slobodno dodajte malo vode.

Prednost ovog čaja jest u tome što ga možete napraviti i s hladnom vodom. Za razliku od običnog zelenog čaja koji može odstajati, matcha mora uvijek biti svježe pripremljen.

Kako koristiti matcha prah?

Ovaj zeleni prah možemo dodati u kavu, smoothie, jogurt, zobenu kašu, kolače i brojne slastice, ali i u slana jela poput variva, umaka i preljeva.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije