Kolač od jabuka i pudinga

Kolač od jabuka i pudinga

Kolač od jabuka i pudinga
  • Objavljeno: Četvrtak, 07.08.2025.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Spoj jabuka i pudinga koji uvijek oduševi.
Izvor slike: 123rf
Vrijeme pripreme: 1 h Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Kolač od jabuka i pudinga omiljen je desert koji spaja blagu slatkoću jabuka i kremastu teksturu pudinga, a dodatak šlaga čini ga laganim i osvježavajućim. Jabuke se kuhaju u vodi kako bi ostale čvrste i sočne, zatim se preliju vrućim pudingom i prekriju šlagom. Priprema je jednostavna, a rezultat je ukusan kolač idealan za svaku prigodu, od nedjeljnog ručka do svečanih proslava.


TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Sastojci

Za biskvit:

  • 3 jaja

  • 100 g šećera

  • 100 ml mlijeka

  • 100 ml ulja

  • 200 g glatkog brašna

  • 1 prašak za pecivo

Za nadjev:

  • 4–5 srednjih jabuka

  • 1 l vode

  • 6 žlica šećera (za jabuke i puding)

  • 1 vanilin šećer

  • 2 pudinga od vanilije

  • 4 dl slatkog vrhnja

Nutritivne vrijednosti

Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 150 g):

  • Energija: 220 kcal

  • Proteini: 4 g

  • Masti: 7 g

  • Ugljikohidrati: 35 g

  • Vlakna: 2 g

  • Prirodni šećeri: 15 g


Priprema

  1. Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
  2. Žumanjke umutite sa šećerom dok smjesa ne postane pjenasta.
  3. Dodajte mlijeko i ulje, pa dobro promiješajte.
  4. Prosijajte brašno s praškom za pecivo i lagano umiješajte u smjesu.
  5. Bjelanjke istucajte u čvrsti snijeg i pažljivo ih umiješajte u smjesu.
  6. Izlijte smjesu u lim za pečenje obložen papirom i pecite na 180°C oko 20 minuta.
  7. Ostavite biskvit da se ohladi.
  8. Ogulite jabuke i narežite na kriške. Kuhajte ih u 1 l vode oko 15 minuta, pazeći da ostanu cijele.
  9. Izvadite jabuke iz vode i složite ih na ohlađeni biskvit. Posipajte vanilin šećerom.
  10. U preostalu vodu dodajte šećer i skuhajte dva pudinga od vanilije prema uputama na pakiranju. Vrući puding odmah prelijte preko jabuka na biskvitu.
  11. Umutite slatko vrhnje u čvrsti šlag i premažite kolač odozgo.
  12. Ostavite kolač u hladnjaku najmanje 2 sata prije posluživanja.

Prijedlog za serviranje

Prije posluživanja pospite kolač cimetom ili ukrasite listićima mente za dodatnu aromu.

Dodatni savjeti

  • Za dodatnu hrskavost, u biskvit možete dodati mljevene orahe ili bademe.

  • Ako želite manje sladak desert, smanjite količinu šećera u pudingu i jabukama.

  • Umjesto klasičnog biskvita, možete koristiti i piškote ili kekse kao podlogu.

Vezani sadržaj:

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti