Kolač od jabuka i pudinga

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Kolač od jabuka i pudinga omiljen je desert koji spaja blagu slatkoću jabuka i kremastu teksturu pudinga, a dodatak šlaga čini ga laganim i osvježavajućim. Jabuke se kuhaju u vodi kako bi ostale čvrste i sočne, zatim se preliju vrućim pudingom i prekriju šlagom. Priprema je jednostavna, a rezultat je ukusan kolač idealan za svaku prigodu, od nedjeljnog ručka do svečanih proslava.
Sastojci
Za biskvit:
-
3 jaja
-
100 g šećera
-
100 ml mlijeka
-
100 ml ulja
-
200 g glatkog brašna
-
1 prašak za pecivo
Za nadjev:
-
4–5 srednjih jabuka
-
1 l vode
-
6 žlica šećera (za jabuke i puding)
-
1 vanilin šećer
-
2 pudinga od vanilije
-
4 dl slatkog vrhnja
Nutritivne vrijednosti
Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 150 g):
-
Energija: 220 kcal
-
Proteini: 4 g
-
Masti: 7 g
-
Ugljikohidrati: 35 g
-
Vlakna: 2 g
-
Prirodni šećeri: 15 g
Priprema
- Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
- Žumanjke umutite sa šećerom dok smjesa ne postane pjenasta.
- Dodajte mlijeko i ulje, pa dobro promiješajte.
- Prosijajte brašno s praškom za pecivo i lagano umiješajte u smjesu.
- Bjelanjke istucajte u čvrsti snijeg i pažljivo ih umiješajte u smjesu.
- Izlijte smjesu u lim za pečenje obložen papirom i pecite na 180°C oko 20 minuta.
- Ostavite biskvit da se ohladi.
- Ogulite jabuke i narežite na kriške. Kuhajte ih u 1 l vode oko 15 minuta, pazeći da ostanu cijele.
- Izvadite jabuke iz vode i složite ih na ohlađeni biskvit. Posipajte vanilin šećerom.
- U preostalu vodu dodajte šećer i skuhajte dva pudinga od vanilije prema uputama na pakiranju. Vrući puding odmah prelijte preko jabuka na biskvitu.
- Umutite slatko vrhnje u čvrsti šlag i premažite kolač odozgo.
- Ostavite kolač u hladnjaku najmanje 2 sata prije posluživanja.
Prijedlog za serviranje
Prije posluživanja pospite kolač cimetom ili ukrasite listićima mente za dodatnu aromu.
Dodatni savjeti
-
Za dodatnu hrskavost, u biskvit možete dodati mljevene orahe ili bademe.
-
Ako želite manje sladak desert, smanjite količinu šećera u pudingu i jabukama.
-
Umjesto klasičnog biskvita, možete koristiti i piškote ili kekse kao podlogu.
Vezani sadržaj:

Vezani recepti
-
-
DesertiJabuke u šlafroku25 min12345
-
DesertiVoćna kremšnita45 min12345
-
DesertiBajadera15 min12345
-
DesertiPavlova torta od jagoda1:30h12345
-
DesertiTorta od mrkve i sira50 min12345
Popularni recepti
-
SalateSalata od kvinoje i feta sira25 min12345
-
Vegetarijanska prehranaUštipci od tikvica40 min12345
-
DesertiJabuke u šlafroku25 min12345
-
DesertiBrownie s tikvicama45 min12345
-
Jela od mesaTortilje sa šunkom i sirom10 min12345
-
Jela od mesaSvinjski medaljoni u umaku od senfa30 min12345