Ledene kocke

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Ledene kocke su omiljeni desert u mnogim domaćinstvima, poznat po svojoj laganoj teksturi i bogatoj kremi. Nastale su kao jednostavan, ali ukusan kolač koji se lako priprema, a zahvaljujući kombinaciji kakaa i kremaste kreme od mlijeka i gustina, postao je klasik u hrvatskim kuhinjama. Ovaj kolač često se poslužuje rashlađen, što mu daje dodatnu svježinu i čini ga idealnim za toplije dane i posebne prilike.
Sastojci
Za biskvit:
-
6 jaja
-
6 žlica šećera
-
6 žlica brašna
-
3 žlice kakaa
-
pola vrećice praška za pecivo
Za kremu:
-
500 ml mlijeka
-
9 žlica gustina
-
9 žlica šećera
-
150 g margarina (ili maslaca)
-
100 g čokolade za kuhanje
Za preljev:
-
500 ml vode
-
8 žlica šećera
Nutritivne vrijednosti
Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 100 g):
-
Energija: oko 280 kcal
-
Proteini: 4 g
-
Masti: 12 g
-
Ugljikohidrati: 35 g
-
Vlakna: 2 g
-
Prirodni šećeri: 10 g
Priprema
-
Biskvit: Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom. U smjesu dodajte prosijano brašno pomiješano s kakaom i praškom za pecivo. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg i pažljivo ih umiješajte u smjesu. Izlijte u podmazani i pobrašnjeni lim i pecite na 180°C oko 20 minuta.
-
Preljev: U vodi zakuhajte šećer dok se ne otopi i ostavite da lagano kuha nekoliko minuta. Vrućim preljevom prelijte pečeni biskvit čim ga izvadite iz pećnice.
-
Krema: U malo hladnog mlijeka razmutite gustin i šećer. Ostatak mlijeka zakuhajte, pa ulijte razmućeni gustin i kuhajte uz stalno miješanje dok se krema ne zgusne. Ohladite. Margarin umutite u pjenastu kremu i polako dodajte ohlađenu kremu od gustina, miksajući dok ne dobijete glatku smjesu.
-
Glazura: Čokoladu otopite na pari zajedno s margarinom i malo vode ili ulja.
-
Slaganje: Premažite kremu preko biskvita i prelijte čokoladnom glazurom. Ostavite u hladnjaku nekoliko sati da se dobro ohladi i stegne.
Prijedlog za serviranje
Ledene kocke poslužite rashlađene, uz svježe voće poput malina ili narančinih kriški koje će lijepo kontrastirati bogatoj čokoladnoj kremi.
Dodatni savjeti
-
Za još bogatiju aromu dodajte malo vanilin šećera u kremu.
-
Ako želite lakšu verziju, margarin zamijenite maslacem ili jogurtom.
Vezani sadržaj:

Vezani recepti
-
-
DesertiNevidljivi kolač od jabuka1:15h12345
-
DesertiBrzi kolač sa šljivama40 min12345
-
DesertiDunavski valovi1:10h12345
-
DesertiBrzi kolač s malinama35 min12345
-
DesertiBrzi kolač s jagodama45 min12345
Popularni recepti
-
DesertiLedene kocke1 h12345
-
Kruh i pecivaSavijača s porilukom i sirom55 min12345
-
DesertiKolač od jabuka i pudinga1 h12345
-
Jela od tjestenineSalata od tjestenine i povrća uz roštilj20 min12345
-
Vegetarijanska prehranaNamaz od batata i prosa25 min12345
-
VarivaGrašak s noklicama i piletinom1 h12345