Što su lucidni snovi?

Što su lucidni snovi?

Što su lucidni snovi?
 • Objavljeno: Ponedjeljak, 14.09.2015.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Kategorija: Psihologija

Lucidno sanjanje je umjetnost u kojoj postajete svjesni dok sanjate. Lucidan san je onaj san u kojem sanjate, a zapravo ste svjesni toga da sanjate. Jednom kada postanete svjesni da sanjate možete početi određivati smjer u kojemu će se snovi kretati i igrati se sa svojom podsviješću.

Lucidno sanjanje vam dopušta pristup najdubljim dijelovima uma i daje vam priliku upravljati snovima onako kako želite. U lucidnom snu niste budni i dalje spavate, ali dio vašeg mozga (desna strana prefrontalnog korteksa) je svjestan da zapravo sanjate. Tada pristupate najmoćnijem i najrazvijenijem obliku virtualne realnosti: umu.

Jedan od najrevolucionarnijih dijelova lucidnog sanjanja je to što čini spavanje zabavnim. Lucidno sanjanje u potpunosti mijenja sam koncept spavanja. Odjednom spavanje više nije gubitak vremena, već potencijalni trening u kojem se duhovno i spiritualno razvijate.

Lucidno sanjanje nije polovično spavanje. U lucidnom snu uistinu spavate i nalazite se u REM fazi spavanja, ali se dio vašeg mozga preusmjerava i dopušta vam svjesno sudjelovanje u snu.

To ne mora nužno biti živopisan san, iako lucidni snovi obično jesu vrlo živopisni. Ukratko, lucidno sanjanje je sanjanje u kojemu ste potpuno svjesni toga da sanjate.

Zašto bismo uopće htjeli lucidno sanjati? Veliki broj psiholoških problema proizlazi iz činjenice da zapravo ne poznajemo sami sebe. Ne poznajemo vlastiti um. Putem lucidnog sanjanja upoznajemo sami sebe.

Naša podsvijest posjeduje određenu dozu mudrosti o nama i o našoj okolini. Jednom kada počnemo lucidno sanjati, pristupamo našoj podsvijesti. To otvara mogućnosti komuniciranja s podsviješću i na taj način bolje upoznajemo sebe.

Postoje brojne prednosti lucidnog sanjanja, a jedna od najznačajnijih prednosti jest ta da pristupanjem podsvijesti možete napraviti dugoročne željene promjene svoje osobnosti. Druge prednosti lucidnog sanjanja su:

 • liječenje psiholoških poteškoća (fobije, traume, manjak samopouzdanja)
 • fizičko zacjeljivanje
 • duhovni razvoj
 • istraživanje podsvijesti
 • liječenje posttraumatskog događaja i upravljanje noćnim morama
 • povećanje i razvoj kreativnosti
 • razvijanje kognitivnih vještina
 • zabava.

Zapravo, sami sebe možete uvježbati za lucidno sanjanje. Prvi korak je da počnete pamtiti svoje snove. Idući je zapisivanje snova u kratke i jednostavne bilješke. Potom trebate početi primjećivati obrasce i uzorke u vlastitim snovima. Primjerice, ako često sanjate da ste se vratili u školske klupe, zapamtite uzorke koje sanjate pa će vaš mozak idući put prepoznati da sanjate.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije