Neodoljiva američka pita od trešanja

Neodoljiva američka pita od trešanja

Neodoljiva američka pita od trešanja
  • Objavljeno: Petak, 07.06.2019.
  • Broj pregleda: 781
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Omiljene trešnje su idealan sastojak za sočne i neodoljive kolače, a izvrsno pašu u pite.
Izvor slike: 123RF
Vrijeme pripreme: 1:15h Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Sastojci

Tijesto:

  • 350 g mekog brašna
  • 230 g maslaca
  • 2 jušne žlice šećera
  • 4 žlice hladne vode
  • ¼ žličice soli

Nadjev

  • ½ kg trešanja
  • 3 jušne žlice škrobnog brašna
  • 3 jušne žlice šećera
  • Prstohvat cimeta

Priprema:

  1. Pomiješajte brašno i maslac, dodajte šećer i sol. Na kraju dodajte žlice hladne vode.
  2. Na radnoj površini tijesto oblikujte u kuglu te ga podijelite na dva dijela. Veći dio treba biti oko ⅔ tijesta, a manji oko ⅓. Ova dijela umotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku na sat vremena.
  3. Trešnje operite i odkoštite, u slučaju da su velike, narežite ih na pola.
  4. U posudu za kuhanje dodajte trešnje i 1 žlicu vode te kuhajte na srednje jakoj vatri oko 5-10 minuta.
  5. Pomiješajte škrobno brašno i šećer te dodajte trešnjama. Miješajte par minuta dok se nadjev ne zgusne. Dodajte cimet i ostavite da se nadjev ohladi.
  6. Pećnicu zagrijte na 175°C. Veći dio tijesta razvaljajte tanko te s njima obložite okrugli kalup za pite za pečenje promjera 2-24 cm.
  7. Drugi dio tijesta razvaljajte i narežite na 10 do 14 trakica širine oko 2 centimetra.
  8. Na tijesto s kojim ste obložili kalup nalijte nadjev. Prvih 5 ili 7 trakica paralelno nanesite na nadjev, a ostale trakice posložite tako da podignite svaku drugu traku pa preko preostalih složite jednu traku poprečno. Spustite trakice koje ste podigli, a savijte preostale te posložite drugu poprečnu trakicu. Nastavite tako do kraja sve dok ne dobijete isprepletene rešetke, svojstvene američkim pitama.
  9. Rub tijesta savijte prema unutra. Pospite pitu šećerom.
  10. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 45 minuta.
  11. Ostavite da se ohladi.
  12. Prilikom posluživanja možete dodati još malo šećera ili poslužiti uz šlag i par cijelih trešanja.
Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ojačajte imunitet i spriječite prehladu i gripu!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti