Tart s malinama i kremom od pistacija

Tart s malinama i kremom od pistacija

Tart s malinama i kremom od pistacija
  • Objavljeno: Subota, 26.07.2025.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Ovaj tart s malinama i kremom od pistacija je prava poslastica za ljubitelje voćnih i orašastih deserata.
Izvor slike: 123rf
Vrijeme pripreme: 1 h Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Ako tražite desert koji je jednostavan za pripremu, ali izgleda i okusom ostavlja dojam, ovaj tart s malinama i kremom od pistacija je odličan izbor. Pistacija daje pun, bogat okus, a maline unose dozu svježine i lagane kiselosti koja fino izbalansira slatkoću. Sve je na svom mjestu - prhko tijesto, svilenkasta krema i sočno voće. Tart je odličan rashlađen, a uz kuglicu sladoleda od vanilije pretvara se u desert za svaku priliku.


TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Sastojci

Za tijesto:

  • 200 g glatkog brašna

  • 100 g hladnog maslaca

  • 50 g šećera u prahu

  • 1 jaje

  • Prstohvat soli

Za kremu od pistacija:

  • 100 g pistacija (neslanih, oguljenih)

  • 80 g šećera

  • 100 g maslaca

  • 2 jaja

  • 1 žličica ekstrakta vanilije

  • 1 žlica gustina (škrobnog brašna)

Za završni sloj:

  • 250 g svježih malina

  • 1 žlica šećera u prahu (za posipanje)

Nutritivne vrijednosti

Nutritivne vrijednosti odnose se na jednu porciju (približno 120 g):

  • Energija: 320 kcal

  • Proteini: 6 g

  • Masti: 20 g

  • Ugljikohidrati: 28 g

  • Vlakna: 4 g

  • Prirodni šećeri: 10 g


Priprema

  1. Priprema tijesta:
    U posudi pomiješajte brašno, šećer u prahu i prstohvat soli. Dodajte hladni maslac narezan na kockice i utrljajte ga u brašno dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Dodajte jaje i zamijesite glatko tijesto. Zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.

  2. Priprema kreme od pistacija:
    Pistacije kratko prokuhajte, ocijedite i ogulite ako već nisu. Sameljite ih u sitan prah. U zdjeli izmiksajte omekšali maslac sa šećerom dok ne postane pjenast. Dodajte jedno po jedno jaje, zatim mljevene pistacije, vaniliju i gustin. Sve dobro sjedinite.

  3. Slaganje i pečenje:
    Ohlađeno tijesto razvaljajte i stavite u kalup za tart (promjera 24 cm), izbodite vilicom i pecite na 180°C oko 10 minuta. Izvadite iz pećnice, premažite kremom od pistacija i vratite u pećnicu još 20 minuta, dok krema ne postane čvrsta i lagano zlatna.

  4. Završni sloj:
    Ohladite tart, zatim po vrhu rasporedite svježe maline. Po želji pospite šećerom u prahu.

Prijedlog za serviranje

Tart s malinama i kremom od pistacija poslužite ohlađen, uz kuglicu sladoleda od vanilije ili tučeno slatko vrhnje. Za dodatni vizualni efekt, pospite sjeckanim pistacijama ili listićima mente.

Dodatni savjeti

  • Ako nemate svježe maline, možete koristiti i smrznute, ali ih prethodno dobro ocijedite.

  • Za još intenzivniju boju i okus kreme, koristite pastu od pistacija.

  • Tart čuvajte u hladnjaku i konzumirajte unutar 2 dana za najbolji okus i svježinu.

Vezani sadržaj:

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti