Tart s malinama i kremom od pistacija

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Ako tražite desert koji je jednostavan za pripremu, ali izgleda i okusom ostavlja dojam, ovaj tart s malinama i kremom od pistacija je odličan izbor. Pistacija daje pun, bogat okus, a maline unose dozu svježine i lagane kiselosti koja fino izbalansira slatkoću. Sve je na svom mjestu - prhko tijesto, svilenkasta krema i sočno voće. Tart je odličan rashlađen, a uz kuglicu sladoleda od vanilije pretvara se u desert za svaku priliku.
Sastojci
Za tijesto:
-
200 g glatkog brašna
-
100 g hladnog maslaca
-
50 g šećera u prahu
-
1 jaje
-
Prstohvat soli
Za kremu od pistacija:
-
100 g pistacija (neslanih, oguljenih)
-
80 g šećera
-
100 g maslaca
-
2 jaja
-
1 žličica ekstrakta vanilije
-
1 žlica gustina (škrobnog brašna)
Za završni sloj:
-
250 g svježih malina
-
1 žlica šećera u prahu (za posipanje)
Nutritivne vrijednosti
Nutritivne vrijednosti odnose se na jednu porciju (približno 120 g):
-
Energija: 320 kcal
-
Proteini: 6 g
-
Masti: 20 g
-
Ugljikohidrati: 28 g
-
Vlakna: 4 g
-
Prirodni šećeri: 10 g
Priprema
-
Priprema tijesta:
U posudi pomiješajte brašno, šećer u prahu i prstohvat soli. Dodajte hladni maslac narezan na kockice i utrljajte ga u brašno dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Dodajte jaje i zamijesite glatko tijesto. Zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta. -
Priprema kreme od pistacija:
Pistacije kratko prokuhajte, ocijedite i ogulite ako već nisu. Sameljite ih u sitan prah. U zdjeli izmiksajte omekšali maslac sa šećerom dok ne postane pjenast. Dodajte jedno po jedno jaje, zatim mljevene pistacije, vaniliju i gustin. Sve dobro sjedinite. -
Slaganje i pečenje:
Ohlađeno tijesto razvaljajte i stavite u kalup za tart (promjera 24 cm), izbodite vilicom i pecite na 180°C oko 10 minuta. Izvadite iz pećnice, premažite kremom od pistacija i vratite u pećnicu još 20 minuta, dok krema ne postane čvrsta i lagano zlatna. -
Završni sloj:
Ohladite tart, zatim po vrhu rasporedite svježe maline. Po želji pospite šećerom u prahu.
Prijedlog za serviranje
Tart s malinama i kremom od pistacija poslužite ohlađen, uz kuglicu sladoleda od vanilije ili tučeno slatko vrhnje. Za dodatni vizualni efekt, pospite sjeckanim pistacijama ili listićima mente.
Dodatni savjeti
-
Ako nemate svježe maline, možete koristiti i smrznute, ali ih prethodno dobro ocijedite.
-
Za još intenzivniju boju i okus kreme, koristite pastu od pistacija.
-
Tart čuvajte u hladnjaku i konzumirajte unutar 2 dana za najbolji okus i svježinu.
Vezani sadržaj:

Vezani recepti
-
-
DesertiKolač s malinama i zobenim pahuljicama1 h12345
-
DesertiPanna Cotta s umakom od malina30 min12345
-
DesertiCheesecake od maline bez brašna i šećera1 h12345
-
DesertiZdravi bezglutenski sladoled za dijabetičare!40 min12345
-
DesertiVeganski sladoled od maline15 min12345
Popularni recepti
-
DesertiTart s malinama i kremom od pistacija1 h12345
-
Jela bez glutena
-
DesertiMačje oči45 min12345
-
Jela od ribeDagnje na buzaru30 min12345
-
Jela od tjestenineSalata od tjestenine, puretine i tikvica25 min12345
-
DesertiNevidljivi kolač od jabuka1:15h12345