Kolač od čokolade s malinama

Kolač od čokolade s malinama

Kolač od čokolade s malinama
  • Objavljeno: Utorak, 02.12.2025.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Ovaj kolač će biti prava poslastica za tople dane.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 1:15h Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Spoj tamne čokolade i svježih malina daje ovom kolaču posebnu aromu i teksturu. Ovaj recept je odličan izbor za sve koji vole čokoladne deserte s voćnim notama. Priprema je jednostavna, a rezultat je sočan kolač koji će se rado naći na svakom stolu.

Sastojci

Za biskvit:

  • 3 jaja

  • 150 g šećera

  • 150 g jogurta (najbolje 2-3% masti)

  • 80 ml biljnog ulja

  • 150 g glatkog brašna

  • 30 g kakaa u prahu

  • 1 prašak za pecivo

  • 200 g svježih ili smrznutih malina

Za ganache:

  • 200 g tamne čokolade (najmanje 60% kakaa)

  • 200 ml slatkog vrhnja za šlag

Za dekoraciju:

  • Svježe maline

Nutritivne vrijednosti

Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 100 g kolača):

  • Energija: 370 kcal

  • Proteini: 4 g

  • Masti: 20 g

  • Ugljikohidrati: 45 g

  • Vlakna: 3 g

  • Prirodni šećeri: 30 g


Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 180°C. Namastite i pobrašnite kalup dimenzija otprilike 24x24 cm.

  2. U velikoj zdjeli umutite jaja sa šećerom dok smjesa ne postane pjenasta i svijetla.

  3. Dodajte jogurt i ulje, pa lagano promiješajte.

  4. Prosijajte brašno, kakao i prašak za pecivo te ih pažljivo umiješajte u smjesu.

  5. Polovicu malina nježno umiješajte u smjesu.

  6. Izlijte smjesu u pripremljeni kalup i poravnajte površinu.

  7. Po vrhu rasporedite preostale maline.

  8. Pecite 35-40 minuta, ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.

  9. Ostavite kolač da se ohladi u kalupu.

  10. Za ganache, zagrijte slatko vrhnje do vrenja, maknite s vatre i prelijte preko nasjeckane čokolade. Ostavite minutu, zatim miješajte dok ne dobijete glatku i sjajnu kremu.

  11. Prelijte ganache preko ohlađenog kolača i ravnomjerno rasporedite.

  12. Stavite kolač u hladnjak na najmanje 2 sata da se ganache stegne.

  13. Prije posluživanja ukrasite dodatnim svježim malinama.

Prijedlog za serviranje

Poslužite ovaj kolač ohlađen, uz šlag ili kuglicu vanilin sladoleda.

Dodatni savjeti

  • Za intenzivniji čokoladni okus koristite čokoladu s većim udjelom kakaa.

  • Ganache možete obogatiti dodatkom malo maslaca za sjajniji premaz.

  • Kolač je najbolje pripremiti dan ranije kako bi se okusi proželi.

Vezani sadržaj:

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti