Shakshuka

Shakshuka

Shakshuka
  • Objavljeno: Četvrtak, 22.05.2025.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Shakshuka je tradicionalno jelo Bliskog istoka i sjeverne Afrike koje spaja jaja i rajčice u aromatičnom umaku prepunom začina.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 30 min Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Shakshuka je jelo koje posljednjih godina osvaja gastro entuzijaste diljem svijeta, a svoje korijene vuče iz sjevernoafričke i bliskoistočne kuhinje. Osnovu čine jaja poširana u bogatom umaku od rajčica, luka, paprike i začina, a priprema se u jednoj tavi, što ga čini praktičnim izborom za doručak, ručak ili laganu večeru. Shakshuka je idealna za sve koji vole jednostavna, ali hranjiva jela puna boje i mirisa.

Sastojci

  • 4 jaja

  • 2 velike rajčice (ili 1 konzerva pelata, cca 400 g)

  • 1 srednji crveni luk

  • 1 crvena paprika

  • 2 režnja češnjaka

  • 2 žlice maslinovog ulja

  • 1 žličica mljevene paprike (slatke ili dimljene)

  • 1/2 žličice mljevenog kumina

  • 1/4 žličice čili praha (po želji)

  • Sol i papar po ukusu

  • Svježi peršin ili korijander za posipanje

  • Feta sir (po želji)

  • Kruh ili pita za posluživanje

Nutritivne vrijednosti

Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 175 g):

  • Energija: 170 kcal

  • Proteini: 14,3 g

  • Masti: 8,8 g

  • Ugljikohidrati: 7,9 g

  • Vlakna: 1,9 g

  • Prirodni šećeri: 0 g (dodani šećeri)


Priprema

  1. Na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje u većoj tavi.

  2. Dodajte nasjeckani luk i papriku te pirjajte 5 minuta dok povrće ne omekša.

  3. Umiješajte nasjeckani češnjak, papriku, kumin i čili te kratko popržite dok ne zamiriše.

  4. Dodajte nasjeckane rajčice (ili pelate) i kuhajte 10–15 minuta, povremeno miješajući, dok se umak ne zgusne. Posolite i popaprite po ukusu.

  5. Žlicom napravite 4 udubine u umaku i u svaku pažljivo razbijte po jedno jaje.

  6. Poklopite tavu i kuhajte 5–8 minuta, dok bjelanjci ne očvrsnu, a žumanjci ostanu mekani.

  7. Po želji pospite svježim peršinom ili korijanderom i izmrvite malo fete.

Prijedlog za serviranje

Shakshuku poslužite izravno iz tave, uz svježi kruh, pitu ili baget koji će upiti aromatični umak. Za dodatni užitak, dodajte žlicu humusa, salatu od rajčica ili masline sa strane.

Dodatni savjeti

  • Umjesto svježih rajčica možete koristiti kvalitetne pelate ili pasiranu rajčicu.

  • Za kremastiju varijantu, pred kraj kuhanja dodajte malo fete ili kozjeg sira.

  • Ljubitelji pikantnog mogu dodati više čilija ili nekoliko kapi harisse.

  • Shakshuka je odlična i kao vegetarijanski ručak uz salatu od slanutka ili leće.

Vezani sadržaj:

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti