Kako pravilno čuvati češnjak?

Kako pravilno čuvati češnjak?

Kako pravilno čuvati češnjak?
  • Objavljeno: Utorak, 02.05.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Osim što je nezaobilazan za pripremu raznih jela, češnjak sadrži mnoge vitamine i minerale koji su važni za vaše zdravlje. Kao i kod mnogih drugi namirnica, često imamo problem kako ga pohraniti da traje što duže, a pravilno skladišten češnjak je onaj koji ima svjež i oštar okus. Zato je važno naučiti kako ga pravilno skladištiti.

Kako duže održati češnjak svježim?

Kao prvo, pažljivo birajte cijele glavice češnjaka. Potražite one s čvrsto prekrivenom ovojnicom i čvršćim režnjevima češnjaka, izbjegavajući mekane i one koji su počeli nicati. Češnjak ljubičaste nijanse sasvim je u redu, a uz njega postoji i onaj bjelkaste i ružičaste nijanse. Ljubičasti češnjak se obično naziva i češnjak „tvrdog grla“ i za razliku od bijelog češnjaka ima drvenastu stabljiku koja prolazi kroz njegovo središte.

Bez obzira koji tip češnjaka izaberete, evo kako ga morate pohraniti da traje:

Cijeli češnjak čuvajte na sobnoj temperaturi

Cijele glavice češnjaka čuvajte na hladnom i suhom mjestu u vrećici ili zdjeli s dobrim protokom zraka (poput mrežastih vrećica ili košara). Držite ga u smočnici ili u košari na mjestu bez sunca.

Oguljen češnjak čuvajte u hladnjaku

Iako možda niste ljubitelji cijelog češnjaka u hladnjaku, hladnjak je odlično mjesto za čuvanje oguljenog, narezanog ili mljevenog češnjaka. Na primjer, ako ste za neki recept narezali veću količinu češnjaka i ostao vam je višak, pohranite ga u hermetički zatvorenu posudu i stavite ga u hladnjak. Pripazite da ga potrošite u roku 2-3 dana.

Veće količine češnjaka čuvajte u zamrzivaču

Ako ne znate što učiniti s većim količinama češnjaka, evo nekoliko načina kako ga možete potrošiti. Zagrijte pećnicu na 200 °C, svaku glavicu češnjaka stavite na foliju, prelijte maslinovim uljem i začinite solju i paprom. Čvrsto zamotajte i stavite peći 50 do 60 minuta dok ne porumeni i omekša. Nakon što se ohladi, istisnite češnjak iz ovojnice i zamrznite ga.

Također, možete ga i sitno narezanog ili naribanog staviti u posudice za led, preliti uljem te ga zamrznuti.

Dehidrirajte češnjak

Svježi, neoštećeni češnjak možete i osušiti te od njega napraviti ukusan dodatak jelima od riže ili jelima s piletinom. Za pripremu, ogulite i izrežite češnjeve češnjaka po dužini na pola, a zatim ga dehidrirajte u dehidratoru ili pećnici. Da biste ga dehidrirali u pećnici, sušite ga dva sata na temperaturi od 60 °C, a zatim smanjite toplinu na 50-55 °C i nastavite sušiti dok ne postane hrskav. Čuvajte ga u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije