Čakre i endokrini sustav

Čakre i endokrini sustav

Čakre i endokrini sustav
 • Objavljeno: Četvrtak, 10.09.2015.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Na koji način djeluju čakre i endokrine žlijezde?

Svaka od osnovnih sedam čakri je povezana s određenim mjestima na tijelu kao što su srce, grlo ili glava. Veliki broj ljudi ne shvaća da su čakre izravno povezane s mrežom žlijezda i njihovo funkcioniranje ovisi o djelovanju čakri.

Funkcije čakri su vrlo komplicirane, jer je to prvenstveno energetski sustav koji komunicira s tjelesnim i biološkim sustavom. Ta sinergija je ono što tijelo čini zdravim i funkcioniranje svakog organa uravnoteženim.

Endokrini sustav se na prvu može činiti prilično složenim, ali kada ga razdijelite na dijelove, zapravo shvaćate da je vrlo jednostavan. Ova mreža žlijezda je zadužena za proizvodnju, regulaciju i oslobađanje hormona u tijelu.

Sedam čakri i endokrine žlijezde

Svaka čakra u tijelu je uparena s jednom endokrinom žlijezdom i ona direktno utječe na njezino funkcioniranje:

 • Korijenska čakra (prva čakra) je uparena s reproduktivnim žlijezdama (testisi kod muškaraca, jajnici kod žena). Kontrolira spolni razvoj i oslobađanje spolnih hormona.
 • Sakralna čakra (druga čakra) je uparena s nadbubrežnim žlijezdama, regulira metabolizam i rad imunološkog sustava.
 • Solarni pleksus (treća čakra) je uparen s gušteračom i regulira metabolizam.
 • Srčana čakra (četvrta čakra) je uparena s prsnom žlijezdom i regulira rad imunološkog sustava.
 • Grlena čakra (peta čakra) je uparena sa štitnjačom i regulira tjelesnu temperaturu i metabolizam.
 • Čeona čakra/treće oko (šesta čakra) je uparena s hipofizom, regulira proizvodnju hormona i direktno utječe na rad prethodnih pet čakri. Ponekad je hipofiza istovremeno povezana s čeonom i krunskom čakrom.
 • Krunska čakra (sedma čakra) je uparena s epifizom. Regulira biološke procese i spavanje.

Čak i suptilni poremećaji energije mogu uzrokovati manifestaciju simptoma koji su povezani s radom određenih žlijezda i organa. Ne bi bilo ispravno reći da su čakre po prirodi fiziološke ili psihološke. One su energija koja ima fiziološki ili psihološki utjecaj.

Svaki put kada se ravnoteža čakri naruši, dolazi do blokade toka energije u tijelu. Tada se javljaju fizička oboljenja. Važno je zapamtiti da čakre funkcioniraju po istom principu kao i lanac. Dovoljno je narušiti funkcioniranje jedne karike tog lanca da bi svaka karika lanca osjetila negativne posljedice.

Narušeno funkcioniranje jedne čakre će se osjetiti u čitavom sustavu čakri ili na čakrama koje su joj najbliže. Primjerice, kada je energija grlene čakre blokirana, vjerojatno ćete osjećati bolove na području vrata i glave.

Povezanost čakri i endokrinog sustava

Postoje dvije čakrane žlijezde koje reguliraju funkcioniranje cjelokupnog organizma: hipofiza i epifiza. Glavna funkcija hipofize je regulacija kemijskog sastava tijela. Čeona čakra je uparena s hipofizom, smještena je između očiju i regulira emocije i intelekt.

Epifiza direktno utječe na rad hipofize. Uravnotežen rad ovih žlijezda je ono što potiče otvaranje Trećeg oka.

Srčana čakra utječe na rad prsne žlijezde. Ona se nalazi na samoj sredini prsnog koša. Kod procesa zacjeljivanja čakri često se pažnja usmjerava upravo prema ovoj čakri jer se njenom stimulacijom može regulirati rad živčanog sustava.

više o čakrama pročitajte ovdje.

Čakre i organi

Osim na žlijezde, čakre imaju direktan utjecaj i na organe:

 • korijenska čakra – testisi, bubrezi, kralježnica
 • sakralna čakra – mokraćni mjehur, prostata, jajnici, bubrezi, crijeva i slezena
 • solarni pleksus – crijeva, gušterača, jetra, mokraćni mjehur, želudac i jetra
 • srčana čakra – srce, pluća
 • grlena čakra – bronhijalna cijev, glasnice, dišni sustav, jezik i jednjak
 • treće oko – oči i mozak
 • krunska čakra – leđna moždina i moždano deblo.

Zacjeljivanje čakri i žlijezde

Ako želite čakrama upravljati na fizičkoj razini, trebate se fokusirati na endokrine žlijezde. One predstavljaju povezanost između energije čakri, fizičkog i fiziološkog funkcioniranja organizma.

Funkciju svake čakre možemo regulirati disanjem, meditacijom, tehnikama opuštanja, prehranom i tjelovježbom. Kada na čakre utječete vježbanjem, na njih utječete na svakoj razini. Zapamtite da zacjeljivanje jedne čakre automatski potiče zacjeljivanje druge čakre.

Više o čakrama pročitajte u članku Čakre - energetski čvorovi.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije