Patka s umakom od šumskog voća

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Sastojci
- 4 pačja prsa bez kosti (svaka po 175 g)
- sol i svježe mljeveni papar
- 1 žličica suncokretova ulja
-
Umak
- sok od 1 naranče
- 1 lovorov list
- 3 žlice želea od crvenog ribiza
- 150 g svježega ili zamrznutog šumskog voća
2 žlice sušenih brusnica ili trešanja - 1/2 žličice smeđeg šećera
- 1 žličica svježe nasjeckane metvice
- 1 žlica octa balsamica
- stručak svježe metvice za ukrašavanje
-
Posluživanje
- svježe kuhani krumpir
- svježe kuhane zelene mahune
Priprema:
1. Odstranite kožu s patke i začinite ju s malo soli i papra. Nauljite tavu, pa zagrijte do dimljenja.
2. Pržite na srednjoj temperaturi 5 minuta, ili dok ne posmeđi. Preokrenite meso i pecite 2 minute. Smanjite temperaturu i pržite još 5-8 minuta, ili dok ne bude pečeno, ali još uvijek malo ružičasto u sredini. Izvadite iz tave i odložite na toplo mjesto.
3. Dok se patka sprema, načinite umak. U manju tavu stavite sok od naranče, lovorov list, žele od crvenog ribiza, svježe ili smrznute suhe bobice te šećer. Dodajte preostale sokove iz tave gdje se peklo meso. Lagano uzavrijte, smanjite temperaturu i lagano kuhajte 4-5 minuta, dok voće ne omekša.
4. Izvadite lovorov list. Umiješajte ocat i nasjeckanu metvicu te začinite solju i paprom.
5. Narežite pačja prsa dijagonalno i aranžirajte na tanjure.
Prelijte preko toga umak od šumskog voća, ukrasite sa stručkom svježe metvice. Odmah poslužite s krumpirom i zelenim mahunama.
Savjet kuhara
Poparite patku prelijevanjem kipuće vode kako bi se višak masti iscijedio i koža postala hrskavija.

Vezani recepti
-
-
Jela od mesaPikantna salata od piletine i ananasa10 min12345
-
Jela od mesaUkusna janjetina s caponatom35 min12345
-
Jela od mesaZapečena pileća prsa sa češnjakom i bosiljkom45 min12345
-
Jela od mesaSvinjski odrezak s mahunama45 min12345
-
Jela od mesaPiletina u limunu i češnjaku1:30h12345
Popularni recepti
-
DesertiPohani kruh s namazom od lješnjaka i bananama20 min12345
-
DesertiSočni kolač od limuna i borovnica1 h12345
-
Jela od mesaPiletina u limunu i češnjaku1:30h12345
-
Kruh i pecivaMekana peciva s češnjakom i maslinovim uljem40 min12345
-
Tradicionalna jelaTopla njemačka krumpir salata40 min12345
-
DesertiTiramisu s limunom45 min12345