Salata od tjestenine i feta sira na grčki način

Salata od tjestenine i feta sira na grčki način

Salata od tjestenine i feta sira na grčki način
  • Objavljeno: Utorak, 24.06.2025.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Ova salata od tjestenine i feta sira na grčki način spaja mediteranski okus i jednostavnu pripremu – savršen izbor za lagani, brzi ručak.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 10 min Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Ova salata s tjesteninom i feta sirom inspirirana je klasičnom grčkom salatom, ali s dodatkom tjestenine koja je čini pogodnom za samostalan obrok. Kombinacija svježeg povrća, maslina i slanog feta sira donosi mediteranski štih, dok tjestenina osigurava potrebnu energiju i sitost.  Ova salata pruža dobar balans ugljikohidrata, proteina i zdravih masti, zahvaljujući feta siru i maslinovom ulju. Gotova je za samo 10 minuta, što je čini savršenim rješenjem za brz, zdrav i ukusan obrok.

Sastojci

  • 200 g tjestenine (penne, fusilli ili masnice)

  • 150 g feta sira

  • 1 veći krastavac

  • 2 srednje rajčice ili 10 cherry rajčica

  • 50 g crnih maslina (otkoštenih)

  • 3 žlice maslinovog ulja

  • 1 mala crvena luka (po želji)

  • Sol i papar po ukusu

  • Sušeni origano ili svježi peršin za dekoraciju

Nutritivne vrijednosti

Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 300 g):

  • Energija: 350 kcal

  • Proteini: 15 g

  • Masti: 14 g

  • Ugljikohidrati: 38 g

  • Vlakna: 5 g

  • Prirodni šećeri: 6 g


Priprema

  1. Tjesteninu skuhajte u slanoj vodi al dente, ocijedite i isperite hladnom vodom da se zaustavi kuhanje i ohladi.

  2. Krastavac ogulite i narežite na kockice, rajčice operite i narežite na manje komade ili prepolovite cherry rajčice. Crveni luk narežite na tanke ploške.

  3. U velikoj zdjeli pomiješajte tjesteninu, krastavac, rajčice, luk i masline.

  4. Feta sir izmrvljen ili narezan na kockice dodajte u salatu.

  5. Začinite maslinovim uljem, solju, paprom i posipajte origano ili peršin. Lagano promiješajte da se svi sastojci povežu.

  6. Salatu ostavite u hladnjaku barem 20 minuta prije posluživanja da se okusi prožmu.

Dodatni savjeti

  • Za dodatnu aromu, u preljev možete dodati malo limunovog soka ili balzamičnog octa.

  • Ako volite kremastije salate, dodajte žlicu grčkog jogurta ili malo maslinovog ulja s češnjakom.

  • Masline birajte otkoštene radi lakše konzumacije i bolje teksture.

  • Salatu možete obogatiti i dodavanjem svježeg bosiljka ili mente za dodatnu svježinu.

Vezani sadržaj:

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti