Tjestenina s tunom i graškom

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Tjestenina s tunom i graškom jedan je od omiljenih recepata za brzi i hranjivi obrok. Tuna donosi visokokvalitetne proteine i omega-3 masne kiseline, dok grašak unosi prirodnu slatkoću, vlakna i vitamine. Dodavanje mrkve dodatno obogaćuje jelo karotenima i osvježavajućom teksturom. Ovaj recept je jednostavan za pripremu, a rezultat je kremasta i ukusna kombinacija koja će zadovoljiti i najzahtjevnije nepce.
Sastojci
-
300 g tjestenine (po izboru)
-
1 konzerva tune u maslinovom ulju (oko 160 g)
-
150 g svježeg ili smrznutog graška
-
1 srednja mrkva, narezana na kockice
-
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
-
2 žlice maslinovog ulja
-
Sok polovice limuna
-
Sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu
-
Po želji: naribani parmezan za posluživanje
Nutritivne vrijednosti
Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 350 g):
-
Energija: 520 kcal
-
Proteini: 30 g
-
Masti: 15 g
-
Ugljikohidrati: 55 g
-
Vlakna: 7 g
-
Prirodni šećeri: 6 g
Priprema:
-
Skuhajte tjesteninu u posoljenoj vodi prema uputama na pakiranju dok ne bude al dente. U zadnje 2 minute kuhanja dodajte grašak i mrkvu da se zajedno kratko prokuhaju. Ocijedite tjesteninu i povrće, sačuvajte malo vode od kuhanja.
-
U tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte kratko dok ne zamiriše.
-
Dodajte ocijeđenu tunu i lagano je razlomite vilicom. Pirjajte 2-3 minute.
-
Umiješajte tjesteninu s graškom i mrkvom u tavu, dodajte sok limuna, sol i papar. Po potrebi dodajte malo vode od kuhanja da se umak poveže i postane kremast.
-
Dobro promiješajte i maknite s vatre.
-
Poslužite toplo, po želji posuto naribanim parmezanom.
Prijedlog za serviranje:
Tjesteninu s tunom i graškom poslužite uz svježu zelenu salatu ili blago pečene rajčice. Odlično se slaže s laganim bijelim vinom ili osvježavajućim napitkom.
Dodatni savjeti:
-
Za dodatnu aromu dodajte malo svježeg peršina ili bosiljka pri posluženju.
-
Umjesto maslinovog ulja, možete koristiti maslac za bogatiji okus.
-
Ako volite pikantnije, ubacite prstohvat čilija ili paprike u prahu tijekom pirjanja češnjaka.
-
Za kremastiju teksturu, dodajte žlicu krem sira ili mascarponea u umak.
Vezani sadržaj:

Vezani recepti
-
-
Jela od tjestenineTjestenina s rajčicama i tunom35 min12345
-
Jela od tjestenineTjestenina s tunom i rajčicom20 min12345
-
Jela od tjestenineTjestenina u umaku od tune i rajčice35 min12345
-
Jela od tjestenineZdrava tjestenina Primavera30 min12345
-
Jela od tjestenineTjestenina s graškom i mozzarellom20 min12345
Popularni recepti
-
Vegetarijanska prehranaDinstani poriluk sa krumpirom30 min12345
-
Prilozi
-
Kruh i pecivaČokoladni kruh s bananom i jagodama1:20h12345
-
Vegetarijanska prehranaTijesto za pizzu od batata (bez glutena)45 min12345
-
Jela od mesaVarivo od graška s junetinom i krumpirom1:30h12345
-
SalateSalata od kelja i batata45 min12345