Tjestenina s tunom i graškom

Tjestenina s tunom i graškom

Tjestenina s tunom i graškom
  • Objavljeno: Srijeda, 11.05.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Odličan izbor za sve ljubitelje tune.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 25 min Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Tjestenina s tunom i graškom jedan je od omiljenih recepata za brzi i hranjivi obrok. Tuna donosi visokokvalitetne proteine i omega-3 masne kiseline, dok grašak unosi prirodnu slatkoću, vlakna i vitamine. Dodavanje mrkve dodatno obogaćuje jelo karotenima i osvježavajućom teksturom. Ovaj recept je jednostavan za pripremu, a rezultat je kremasta i ukusna kombinacija koja će zadovoljiti i najzahtjevnije nepce.

Sastojci

  • 300 g tjestenine (po izboru)

  • 1 konzerva tune u maslinovom ulju (oko 160 g)

  • 150 g svježeg ili smrznutog graška

  • 1 srednja mrkva, narezana na kockice

  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana

  • 2 žlice maslinovog ulja

  • Sok polovice limuna

  • Sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu

  • Po želji: naribani parmezan za posluživanje

Nutritivne vrijednosti

Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 350 g):

  • Energija: 520 kcal

  • Proteini: 30 g

  • Masti: 15 g

  • Ugljikohidrati: 55 g

  • Vlakna: 7 g

  • Prirodni šećeri: 6 g


Priprema:

  1. Skuhajte tjesteninu u posoljenoj vodi prema uputama na pakiranju dok ne bude al dente. U zadnje 2 minute kuhanja dodajte grašak i mrkvu da se zajedno kratko prokuhaju. Ocijedite tjesteninu i povrće, sačuvajte malo vode od kuhanja.

  2. U tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte kratko dok ne zamiriše.

  3. Dodajte ocijeđenu tunu i lagano je razlomite vilicom. Pirjajte 2-3 minute.

  4. Umiješajte tjesteninu s graškom i mrkvom u tavu, dodajte sok limuna, sol i papar. Po potrebi dodajte malo vode od kuhanja da se umak poveže i postane kremast.

  5. Dobro promiješajte i maknite s vatre.

  6. Poslužite toplo, po želji posuto naribanim parmezanom.

Prijedlog za serviranje:

Tjesteninu s tunom i graškom poslužite uz svježu zelenu salatu ili blago pečene rajčice. Odlično se slaže s laganim bijelim vinom ili osvježavajućim napitkom.

Dodatni savjeti:

  • Za dodatnu aromu dodajte malo svježeg peršina ili bosiljka pri posluženju.

  • Umjesto maslinovog ulja, možete koristiti maslac za bogatiji okus.

  • Ako volite pikantnije, ubacite prstohvat čilija ili paprike u prahu tijekom pirjanja češnjaka.

  • Za kremastiju teksturu, dodajte žlicu krem sira ili mascarponea u umak.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti