Koliko često ih jedete? Ovo je 16 namirnica koje su opasne za vaše srce

Koliko često ih jedete? Ovo je 16 namirnica koje su opasne za vaše srce

Koliko često ih jedete? Ovo je 16 namirnica koje su opasne za vaše srce
  • Objavljeno: Petak, 29.09.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Hrana koju konzumiramo i zdravlje srca su povezani na puno načina. Prehrana igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja srca i prevenciji srčanih bolesti, koje su jedan od vodećih uzroka smrti širom svijeta. Naime, od tih bolesti umire skoro svaka druga osoba u zemljama tzv. zapadne civilizacije i to ih svrstava u najčešće nezarazne bolesti, odgovorne za čak 20,5 milijuna smrti godišnje na razini svijeta. Procjenjuje se da će do 2030. godine smrtnost porasti i do 23 milijuna godišnje, ako se sadašnji trendovi ne zaustave. Stručnjaci tvrde da su za zdravlje srca i krvnih žila najveća prijetnja zasićene masti, trans masti te hrana bogata natrijem i šećerom. Nastavite čitati i saznajte koje su namirnice bogate tim tvarima i nastojte ih izbjegavati ili prorijediti njihovu konzumaciju.

Šećer, sol, mast

Velike količine soli, šećera, zasićenih masti i rafiniranih ugljikohidrata povećavaju rizik od srčanog ili moždanog udara ako se učestalo konzumiraju duže vrijeme. Ako ste zabrinuti za zdravlje svog srca, trebali biste ih držati izvan redovite prehrane.

No umjesto da bez iznimke izbjegavate takozvanu "lošu hranu", usredotočite se na cjelokupnu prehranu i mudrije riješite problem. Ako uglavnom jedete voće i povrće koje je zdravo za srce, cjelovite žitarice, nemasne proteine i mliječne proizvode s niskim udjelom masti, i dalje si ponekad možete priuštiti nešto slatko, slano ili masno.

Slanina

Više od polovice kalorija u slanini dolazi od zasićenih masnoća koje mogu povisiti LDL kolesterol i povećati šanse za srčani ili moždani udar. Osim toga, puna je soli koja podiže krvni tlak i ubrzava rad srca. Visoke količine natrija mogu dovesti do moždanog udara, bolesti srca i zatajenja srca, a dodani konzervansi u slanini su također povezani s ovim problemima.

Crveno meso

Konzumiranje previše govedine, janjetine i svinjetine može povećati izglede za bolesti srca i dijabetes. To može biti zato što je to meso bogato zasićenim masnoćama koje mogu povisiti kolesterol. Novije studije ukazuju na način na koji crijevne bakterije obrađuju dio mesa koji se zove L-karnitin. Ograničite porcije crvenog mesa te birajte manje masne komade.

Gazirani sokovi

Konzumiranje malih količina šećera nije štetno, ali limenka gaziranog pića ima više dodanog šećera od cjelodnevnog preporučenog unosa. Ljudi koji piju gazirana pića imaju tendenciju biti skloniji debljanju i imaju veću vjerojatnost da će biti pretili i imati dijabetes tipa 2, visoki krvni tlak i bolesti srca. Iako je znanost još uvijek podijeljena u pogledu dijetalnih pića, neka ih istraživanja povezuju s debljanjem i moždanim udarima. Najbolja opcija je obična, gazirana ili nezaslađena voda s okusom.

Pekarski proizvodi

Kolači, keksi i muffini bi trebali biti povremene poslastice. Obično su puni dodanog šećera, što dovodi do debljanja. Također su povezani s višim razinama triglicerida, što može dovesti do bolesti srca. Njihov je glavni sastojak bijelo brašno, koje može povećati šećer u krvi i učiniti vas još gladnijima. Napravite zdravije poslastice i pšenično brašno zamijenite integralnim, smanjite šećer i koristite tekuća biljna ulja umjesto maslaca ili masti.

Prerađeno meso

Hrenovke, kobasice i salame su najgore vrste mesa za zdravlje srca. Sadrže velike količine soli i vrlo su bogate zasićenim mastima. Što se delikatesnog mesa tiče, pureći naresci su bolja opcija od ostalih salama jer nemaju zasićene masti. Ipak, još uvijek imaju priličnu količinu natrija, pa nisu zdravi kao pureća prsa, na primjer.

Bijela riža, kruh i tjestenina

Riži, kruhu, tjestenini i grickalicama od bijelog brašna nedostaju zdrava vlakna, vitamini i minerali. Rafinirane žitarice se brzo pretvaraju u šećer, koji vaše tijelo skladišti kao mast. Prehrana bogata rafiniranim žitaricama može uzrokovati salo na trbuhu, što studije povezuju s bolestima srca i dijabetesom tipa 2. Nastojte da barem polovica žitarica koju unesete bude cjelovita, poput smeđe riže, zobi i cjelovite pšenice. Kada kupujete, tražite riječi "100% cjelovito zrno".

Pizza

Pizza može biti zdrava ako je napravite na pravi način, no većina pizza koje naručujete i smrznutih pizza ima nevjerojatne količine natrija, masti i kalorija, a sve to može povećati rizik od srčanog udara. Kada naručujete, odlučite se za tanko tijesto (ako je moguće od cjelovitog zrna pšenice), tražite manje sira, od dodataka birajte povrće i preskočite feferone ili kobasice, koji su puni soli. Ako želite pojesti pizzu koja je zdrava za srce, napravite je sami.

Alkohol

Umjereno uživanje neće štetiti srcu osim ako imate visok krvni tlak ili visoke trigliceride, vrstu masti u krvi koja može povećati izglede za srčanu bolest. Prekomjerna konzumacija alkohola, s druge strane, može dovesti do visokog krvnog tlaka, zatajenja srca, moždanog udara i debljanja. Dakle, ako ne pijete, nemojte niti počinjati.

Maslac

Maslac je bogat zasićenim masnoćama koje mogu povisiti loš kolesterol i povećati vjerojatnost srčanih bolesti. Maslac je bolje zamijeniti maslinovim uljem ili namazima na bazi biljnog ulja, koji sadrže mono i poli nezasićene masnoće korisne za srce. Ako imate visok kolesterol, namaz sa stanolom je još bolji izbor. Redovita uporaba može pomoći u snižavanju razine LDL kolesterola.

Punomasni jogurt s okusom

Jogurt može biti odličan izvor hranjivih tvari. Štoviše, redovita konzumacija vas može zaštititi od visokog krvnog tlaka. No, pazite koju vrstu kupujete. Jogurti s okusom su puni dodanog šećera koji je povezan s debljanjem, visokim krvnim tlakom, upalama i bolestima srca. Obični nemasni jogurt i u koji ćete dodati vlastito svježe voće, cimet ili vaniliju je najbolji izbor.

Pomfrit

Prženi krumpiri iz restorana brze hrane imaju puno masti i soli, što je loša vijest za vaše srce. Jedno je istraživanje pokazalo da su ljudi koji su jeli pomfrit ili pržene krumpiriće 2 do 3 puta tjedno imali veću vjerojatnost rane smrti. Ako ih volite, uzmite najmanju moguću porciju ili, još bolje, napravite vlastiti pomfrit u pećnici s maslinovim uljem. Bit će još ukusniji ako koristite batat.

Pržena piletina

Prženje piletine u dubokom ulju inače zdravoj hrani dodaje kalorije, masnoću i natrij. Istraživanja su povezala prženu hranu s dijabetesom tipa 2, pretilošću i visokim krvnim tlakom, koji povećavaju izglede za zatajenje srca. Za hrskavi, ali zdraviji izbor, pileća prsa bez kožice pohajte u integralnom brašnu i pecite umjesto prženja.

Sladoled

Sladoled je bogat šećerom, kalorijama i zasićenim masnoćama, pa njegovu konzumaciju sačuvajte za posebnije prilike. Konzumiranje hrane pune masti i šećera dovodi do debljanja. Također može povisiti trigliceride i dovesti do srčanog udara. Smanjite unos kalorija i masnoće odabirom sorbeta, nemasnog smrznutog jogurta ili smrznutih voćnih pločica.

Juha iz konzerve ili vrećice

Juha može biti jednostavan način da unesete više povrća, proteina i vlakana, no pripazite na nezdrave sastojke. Konzervirana juha često ima puno natrija, što može uzrokovati visok krvni tlak, srčani udar, moždani udar i zatajenje srca. A svaka krem juha ima nezdrave zasićene masti. Najzdraviji način uživanja u juhi je napraviti je sam kod kuće. Ako ipak kupujete gotovu juhu, na etiketi provjerite ima li smanjen udio soli i masti.

Čips

Čips je jedna od namirnica koja najviše doprinosi debljanju. Osim što je pun zasićenih masnoća, prekriven je i solju - što je također povezano s bolestima srca. Preskočite i čips s niskim udjelom natrija ili masnoće. I on će vas ostaviti gladnima. Najhranjiviji međuobroci kombiniraju zdrave bjelančevine, ugljikohidrate i masti, poput krekera od cjelovitih žitarica s nemasnim sirom ili domaćih kokica prelivenih maslinovim uljem.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije