Savijača s porilukom i sirom

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Savijača s porilukom i sirom jedno je od onih jela koje lako može postati zvijezda svakog obiteljskog stola. Spoj svježeg poriluka, kremastog sira i bogatstva kiselog vrhnja omotan u hrskavo lisnato tijesto čini ovo jelo jednako privlačnim za ručak, večeru ili topli međuobrok. Popularna je u mnogim kuhinjama zbog jednostavne pripreme i mogućnosti prilagodbe raznim vrstama sira ili dodataka poput špinata ili začinskog bilja.
Sastojci
-
1 pakiranje lisnatog tijesta (oko 400 g)
-
2 srednja poriluka
-
250 g svježeg sira
-
100 g feta sira ili drugog slanog sira
-
150 g kiselog vrhnja
-
2 jaja
-
2 žlice maslinovog ulja
-
Sol, papar, muškatni oraščić po želji
-
1 žumanjak + žlica mlijeka za premazivanje
Nutritivne vrijednosti
Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 130 g):
-
Energija: 290 kcal
-
Proteini: 8 g
-
Masti: 18 g
-
Ugljikohidrati: 24 g
-
Vlakna: 2 g
-
Prirodni šećeri: 3 g
Priprema
-
Poriluk očistite, prerežite po dužini i narežite na tanke kolutiće. Na tavi zagrijte maslinovo ulje pa dodajte poriluk i pirjajte 5-7 minuta dok ne omekša. Posolite i popaprite po ukusu.
-
U zdjeli pomiješajte svježi sir, feta sir, kiselo vrhnje i jaja. Dodajte pirjani poriluk i začinite muškatnim oraščićem ako volite.
-
Lisnato tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi u pravokutnik. Rasporedite nadjev po tijestu, ostavljajući rubove slobodnima.
-
Pažljivo zarolajte savijaču i prebacite je na lim obložen papirom za pečenje. Spoj neka bude okrenut prema dolje.
-
Premažite savijaču žumanjkom razmućenim s malo mlijeka.
-
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 30-35 minuta, dok ne postane zlatno-smeđa i hrskava.
-
Ostavite nekoliko minuta da se prohladi, zatim narežite na šnite i poslužite.
Prijedlog za serviranje
Savijaču poslužite uz laganu salatu od svježeg povrća ili uz jogurt.
Dodatni savjeti
-
Za bogatiji okus, u nadjev dodajte malo naribanog tvrdog sira poput parmezana.
-
Umjesto lisnatog tijesta, možete koristiti tanko vučeno tijesto za još tradicionalniju varijantu.
-
Savijača je odlična i hladna, pa je možete ponijeti na posao ili piknik.
-
Po želji, u nadjev dodajte sjeckani špinat ili blitvu.
Vezani sadržaj:

Vezani recepti
-
-
Kruh i pecivaBruschette s rajčicom i ricottom25 min12345
-
Kruh i pecivaPecivo sa sirom i češnjakom1:45h12345
-
Kruh i pecivaLisnati štapići sa sirom40 min12345
-
Kruh i peciva
-
Kruh i pecivaSlani muffini od kukuruznog brašna30 min12345
Popularni recepti
-
DesertiBrzi kolač s malinama35 min12345
-
DesertiPohani kruh s namazom od lješnjaka i bananama20 min12345
-
DesertiSočni kolač od limuna i borovnica1 h12345
-
Jela od mesaPiletina u limunu i češnjaku1:30h12345
-
Kruh i pecivaMekana peciva s češnjakom i maslinovim uljem40 min12345
-
Tradicionalna jelaTopla njemačka krumpir salata40 min12345