Savijača s porilukom i sirom

Savijača s porilukom i sirom

Savijača s porilukom i sirom
  • Objavljeno: Petak, 08.08.2025.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Uz ovaj recept, savijača s porilukom i sirom postaje jednostavno i ukusno rješenje za svaki obrok, a kombinacija lisnatog tijesta, poriluka i sira jamči zadovoljstvo svih ukućana.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 55 min Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Savijača s porilukom i sirom jedno je od onih jela koje lako može postati zvijezda svakog obiteljskog stola. Spoj svježeg poriluka, kremastog sira i bogatstva kiselog vrhnja omotan u hrskavo lisnato tijesto čini ovo jelo jednako privlačnim za ručak, večeru ili topli međuobrok. Popularna je u mnogim kuhinjama zbog jednostavne pripreme i mogućnosti prilagodbe raznim vrstama sira ili dodataka poput špinata ili začinskog bilja.


TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Sastojci

  • 1 pakiranje lisnatog tijesta (oko 400 g)

  • 2 srednja poriluka

  • 250 g svježeg sira

  • 100 g feta sira ili drugog slanog sira

  • 150 g kiselog vrhnja

  • 2 jaja

  • 2 žlice maslinovog ulja

  • Sol, papar, muškatni oraščić po želji

  • 1 žumanjak + žlica mlijeka za premazivanje

Nutritivne vrijednosti

Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 130 g):

  • Energija: 290 kcal

  • Proteini: 8 g

  • Masti: 18 g

  • Ugljikohidrati: 24 g

  • Vlakna: 2 g

  • Prirodni šećeri: 3 g


Priprema

  1. Poriluk očistite, prerežite po dužini i narežite na tanke kolutiće. Na tavi zagrijte maslinovo ulje pa dodajte poriluk i pirjajte 5-7 minuta dok ne omekša. Posolite i popaprite po ukusu.

  2. U zdjeli pomiješajte svježi sir, feta sir, kiselo vrhnje i jaja. Dodajte pirjani poriluk i začinite muškatnim oraščićem ako volite.

  3. Lisnato tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi u pravokutnik. Rasporedite nadjev po tijestu, ostavljajući rubove slobodnima.

  4. Pažljivo zarolajte savijaču i prebacite je na lim obložen papirom za pečenje. Spoj neka bude okrenut prema dolje.

  5. Premažite savijaču žumanjkom razmućenim s malo mlijeka.

  6. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 30-35 minuta, dok ne postane zlatno-smeđa i hrskava.

  7. Ostavite nekoliko minuta da se prohladi, zatim narežite na šnite i poslužite.

Prijedlog za serviranje

Savijaču poslužite uz laganu salatu od svježeg povrća ili uz jogurt.

Dodatni savjeti

  • Za bogatiji okus, u nadjev dodajte malo naribanog tvrdog sira poput parmezana.

  • Umjesto lisnatog tijesta, možete koristiti tanko vučeno tijesto za još tradicionalniju varijantu.

  • Savijača je odlična i hladna, pa je možete ponijeti na posao ili piknik.

  • Po želji, u nadjev dodajte sjeckani špinat ili blitvu.

Vezani sadržaj:

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti