Pekmez od marelica
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Sastojci
- 3 kg marelica
- cca 1.5 kg šećera*
- 3-4 štapića vanilije
- sok od 1 limuna
*Obično ide upola manje šećera od količine marelica, no po želji slobodno dodajte manje ili više šećera.
Priprema
1. Marelice operite, očistite od koštica i narežite na što manje komade ili sameljite.
2. Usitnjene marelice stavite u lonac, dodajte šećer, nasjeckane štapiće vanilije i sok od limuna. Sve dobro promiješajte i ostavite tijekom noći na hladnom mjestu.
3. Lonac stavite na srednju vatru i kuhajte dok marelice ne omekšaju te povremeno miješajte. Kada su marelice omekšale kuhajte smjesu konstantno miješajući dok smjesa ne postigne željenu gustoću.
4. Pećnicu uključite na 100 stupnjeva. Vrući pekmez ulijte u čiste staklenke i stavite ih u pećnicu na 10 minuta. Zatim staklenke izvadite iz pećnice, čvrsto zatvorite čistim poklopcima i okrenite naopako. Staklenke ostavite na toplom mjestu dok se ne ohlade.
5. Nakon što se staklenke ohlade pekmez je spreman za konzumaciju. Preostale staklenke s pekmezom spremite na mračno mjesto.
Vezani recepti
-
-
Vegetarijanska prehranaDomaći džem od dunja1 h12345
-
Vegetarijanska prehranaDomaći džem od jagoda45 min12345
-
Vegetarijanska prehranaUkusna kašica od breskve i riže20 min12345
-
Vegetarijanska prehranaDžem od breskve i limuna35 min12345
-
Vegetarijanska prehranaDžem od jagoda, meda i chia sjemenki20 min12345
Popularni recepti
-
DesertiČokoladni kolač s datuljama i orasima1 h12345
-
Jela od mesaSendvič torta od mortadele i sira15 min12345
-
Jela od mesaSendviči s parizerom, kajganom i svježim povrćem15 min12345
-
Jela od mesa
-
Jela od mesaSalata s trajnom salamom, mozzarellom i rajčicama15 min12345
-
Deserti