Suptilni znakovi dijabetesa

Suptilni znakovi dijabetesa

Suptilni znakovi dijabetesa
  • Objavljeno: Četvrtak, 15.10.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Dijabetes se razvija postupno. Zbog toga je vrlo važno što prije prepoznati prve znakove kako biste mogli uvesti preventivne mjere za daljnje razvijanje dijabetesa. Ako ste primijetili neke od ovih simptoma, svakako se obratite liječniku.

Promjene vida

Iznenadne i nagle promjene vida su nešto što trebate shvatiti ozbiljno, čak i ako se vaš vid mijenja nabolje. Ako ste primijetili da odjednom ne vidite tako dobro ili da vam naočale više nisu potrebne, obratite se liječniku što prije jer su ovakve promjene vrlo čest simptom dijabetesa.

Saznajte najvažnije činjenice o dijabetesu!

Učestala potreba za mokrenjem

Ako u posljednje vrijeme neprestano osjećate potrebu za mokrenjem, a ona je vrlo često lažna, moguće je da patite od dijabetesa. Osobe koje imaju dijabetes mogu mokriti do 20 puta u danu i neprestano imaju osjećaj kao da im je mjehur pun.

Provjerite imate li suptilne simptome dijabetesa!

Hrkanje

Hrkanje može biti posljedica različitih stanja i poremećaja, i to ne nužno opasnih po život. Ako ste uz hrkanje primijetili i druge simptome dijabetesa, svakako se obratite liječniku.

Provjerite koji su najčešći simptomi dijabetesa!

Kroničan umor

Dijabetes vrlo često uzrokuje kroničan umor kod kojega ne pomaže ni više spavanja. Učestala potreba za mokrenjem vrlo često uzrokuje i potrebu za višestrukim ustajanjem tijekom noći, zbog čega se ne možete potpuno opustiti, spavati mirno i kvalitetno.

Pročitajte što još trebate znati o kroničnom umoru.

Sporo zacjeljivanje rana i modrica

Višak glukoze u krvi smanjuje učinkovitost bijelih krvnih zrnaca i otežava zacjeljivanje rana i modrica. Ako obična ogrebotina ne prolazi u nekom razumnom razdoblju, moguće je da patite od dijabetesa.

Pročitajte koje su ključne pretrage za dijabetičare!

Osjećaj svraba

Dijabetes vrlo često uzrokuje probleme s kožom jer usporava i otežava cirkulaciju krvi. Dijabetes može uzrokovati suhoću i svrab. Svrab na području ekstremiteta je jedan od najčešćih simptoma dijabetesa.

Saznajte kada dijabetičari trebaju liječničku pomoć.

Učestale prehlade

Smanjena djelotvornost bijelih krvnih zrnaca negativno utječe na rad imunološkog sustava i povećava rizik od nastanka prehlade i gripe. Ako ste vrlo često prehlađeni, vrijeme je da se obratite liječniku jer je vaš imunološki sustav oslabljen, a dijabetes može biti razlog.

Pročitajte kako možete pobijediti prehladu uz pomoć jogurta.

Neobjašnjivo mršavljenje

Ako gubite kilograme, a da se ne trudite, moguće je da patite od dijabetesa. Dijabetes otežava ulazak šećera u stanice, što znači da do njih ne dolazi adekvatna količina hranjivih tvari, a rezultat je drastično mršavljenje i stalan osjećaj gladi.

Pročitajte prehrambene savjete za dijabetičare.

Oslabljen sluh

Ako ste primijetili iznenadno slabljenje sluha, svakako se obratite liječniku jer je to jedan od prvih simptoma dijabetesa.

Učestala žeđ

Ovo je jedan od najčešćih, ali istovremeno i najsuptilnijih znakova dijabetesa. Ako ste primijetili da osjećaj žeđi postaje češći i intenzivniji, svakako se obratite liječniku.

Trnci na području ekstremiteta

Visoka razina šećera u krvi može uzrokovati oštećenja živaca pa ćete osjećati trnce na području ekstremiteta. Neki osjećaju potpunu utrnulost stopala. Ozbiljno morate shvatiti čak i blage trnce jer su oni jedan od češćih pokazatelja dijabetesa.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije