Zašto uvijek trebate ići stepenicama?

Zašto uvijek trebate ići stepenicama?

Zašto uvijek trebate ići stepenicama?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 28.09.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Manjak fizičke aktivnosti uništava organizam svakog čovjeka. Čovjekovo tijelo je stvoreno da bi bilo u pokretu. Tek tada se može očuvati i biti zdravo.

Sagorijeva više kalorija od džogiranja

Istraživanja su pokazala da penjanje stepenicama, koje se smatra tjelovježbom visokog intenziteta, sagorijeva više kalorija od džogiranja. Kada biste se penjali stepenicama svaki put kada za to imate priliku, ne biste vodili borbu sa suvišnim kilogramima, a u stadiju mirovanja biste trošili čak 7 puta više energije.

Pročitajte zašto je vježbanje dobro za zdravlje kostiju.

Dobra vijest je da kalorije trošite ne samo dok se penjete stepenicama, već dok se njima i spuštate. Procjenjuje se da penjanje jednom stepenicom troši oko 0.1 kalorija. To znači da za jednu kaloriju trebate prijeći 10 stepenica. Spuštanje jednom stepenicom troši oko 0.05 kalorija. To jest upola manje, ali nije beznačajno. Što više suvišnih kilograma imate, to ćete potrošiti više kalorija.

Smanjuje rizik od nastanka moždanog udara

Znanstvenici su ustanovili da osobe koje se svakodnevno penju stepenicama, imaju manji rizik od nastanka moždanog udara.

Ako ćete u jednom danu propješačiti oko 10 katova, rizik od nastanka moždanog udara može biti za čak 29% manji. Rizik se dodatno smanjuje ako ste općenito aktivni tijekom dana.

Potiče zdravlje kardiovaskularnog sustava

Kao i svaka tjelovježba visokog intenziteta, tako i penjanje stepenicama potiče zdravlje kardiovaskularnog sustava, i to dugoročno. Desetljeća istraživanja su pokazala da redovita tjelovježba može značajno smanjiti rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti.

Samo 15 minuta aerobnih vježbi dnevno je dovoljno da svoj životni vijek produljite za 3 godine. Za to nikada nije kasno. Tijelo brzo oprašta i popravlja posljedice sjedilačkog načina života.

Provjerite kako tjelovježba utječe na imunološki sustav!

Jača mišiće

Zamislite što je sve potrebno da biste se penjali stepenicama. Svi mišići nogu, mišići trbuha i čak mišići ruku. Ne trebamo ni spominjati da se aktiviraju i mišići leđa. Sve to će voditi prema jačem i zdravijem mišićnom sustavu. Korištenje skeletnih mišića, odnosno mišića koji su potpora koštanom tkivu, pomaže u ubrzanju metabolizma i potiče potrošnju kalorija u stadiju mirovanja. Penjanje stepenicama će potaknuti rad gotovo svih skeletnih mišića.

Ako ćete svoj uobičajeni trening zamijeniti treningom penjanja po stepenicama, prve rezultate ćete primijetiti već nakon trećeg treninga. Povećanje mišićne mase znači smanjenje masnog tkiva, a rezultat će biti tijelo koje odrađuje upravo ono što i treba – svaku unesenu jedinicu masti troši kao energiju. Ovo je odličan način da spriječite nastanak pretilosti koja je vodeći faktor rizika za nastanak bolesti kardiovaskularnog sustava i dijabetesa tipa 2, kao i drugih autoimunih bolesti.

Provjerite kako tjelovježba ima blagotvoran učinak na um.

Lak način da vaš život prestane biti sjedilački

Kada biste lift svaki put zamijenili stepenicama, za svoj životni stil više ne biste morali govoriti da je sjedilački. Tehnološki napredak donosi brojne prednosti, ali ne i na području fizičke aktivnosti. Sve to vodi globalnoj epidemiji pretilosti.

Sjedilački način života uništava tijelo na svaki mogući način. Stepenice su svuda oko vas, kao i liftovi. Na vama je da odaberete stepenice. To možda je dulji put do odredišta, ali je kraći put do dugoročnog cilja, a to je zdrav organizam koji funkcionira besprijekorno.

Provjerite što se događa s tijelom kada vježbate!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije