Abeceda svih tegoba u trudnoći

Abeceda svih tegoba u trudnoći

Abeceda svih tegoba u trudnoći
  • Objavljeno: Srijeda, 18.07.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Anemija

Nizak nivo hemoglobina, materije koja prenosi kisik kroz organizam, uzrokuje pojavu poznatu pod nazivom anemija. Nedostatak željeza prilično je česta pojava u trudnoći. Upravo zbog toga, potrebno je često raditi analize krvi da bi liječnik na vrijeme uočio pojavu anemije i preduzeo potrebne mjere. Prvi test krvi obično se radi u 12. tjednu trudnoće, a zatim se ponavlja u drugom i trećem tromesečju trudnoće.

Saznajte više o anemiji u trudnoći!

Simptomi anemije

  • Umor
  • Bljedilo kože
  • Opća slabost
  • Glavobolja

Može li se spriječiti?

Da bi organizam stvorio dovoljno crvenih krvnih zrnaca, potrebno je da trudnica konzumira namirnice bogate željezom. U dobre izvore ovog minerala spadaju: crveno meso, plava morska riba, špinat, crveni grah, leća, integralni kruh i žitarice.

Kako se liječi?

Ukoliko rezultati krvne slike ukažu na anemiju, liječnik će vam propisati dijetetski preparat na bazi željeza. Važno je znati da ne smijete sami, na svoju ruku, određivati terapiju. Napominjemo da je jedna od najčešćih nuspojava uzimanja željeza, pojava zatvora. Ovaj problem lako se rješava ishranom bogatom vlaknima (svježe voće i povrće), kao i ispijanjem velikih količina tekućine (negazirana mineralna voda i biljni čajevi). Savjetujemo vam da se prije primjene bilo kojeg sredstva prvo posavjetujete sa liječnikom.

Koliko je ozbiljno?

Jedna od posljedica anemije jest kroničan osjećaj iscrpljenosti, otežano ili ubrzano disanje, kao i vrtoglavica. Zato je važno da se na vrijeme obratite liječniku da biste dobili odgovarajuću terapiju. Vitalni organi anemičnie trudnice ne dobivaju dovoljno kisika, pa je samim tim ugrožena i njena beba.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop