Anemija u trudnoći

Anemija u trudnoći

Anemija u trudnoći
  • Objavljeno: Srijeda, 18.07.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Što je anemija?

Anemija ili slabokrvnost - smanjenje broja crvenih krvnih stanica, najčešće se javlja pri nedovoljnom unosu minerala željeza u organizam. Željezo je važan element u stvaranju hemoglobina, koji u crvenim krvnim stanicama prenosi kisik.

Žene su najčešće anemične zbog loše prehrane i gubitka krvi tijekom menstruacije, tj. u reproduktivnim godinama, te tijekom trudnoće zbog povećanja volumena krvi od čak 50%. Količina krvi ubrzano raste zbog potreba bebe te je potreba za željezom veća od količine uskladištene u našemu tijelu. Rezultat tog nesrazmjera je pojava anemije.

Mnoge žene ulaze u trudnoću anemične. Razlozi mogu biti mnogobrojni, primjerice držanje dijete tj. nedostatan unos vitamina i minerala; razmak između dviju trudnoća kraći od dvije godine; obilne menstruacije. U trudnica anemiju mogu izazvati povraćanje, slaba prehrana i višeplodna trudnoća.

Gotovo 20 posto trudnica ima anemiju. Blaga anemija ne povećava rizik od niske porođajne težine ili preranog rođenja djeteta. Priroda je razvila mnoge načine kako bi obranila bebe od negativnih posljedica anemije. Ujedno, potrebno je znati da pred kraj trudnoće beba uskladištava potrebnu količinu željeza za prvih šest mjeseci svoga života stoga su i potrebe za tim mineralom veće.

Prema mnogim istraživanjima, pri jakoj anemiji postoji rizik od preranog rođenja i niske porođajne težine. Ujedno, čedo u maternici može pokazivati znakove patnje jer dobiva posteljicom manje kisika. Dijete može i naslijediti anemiju.

Trudnice koje pate od anemije teško podnose krvarenje, otežano se bore s infekcijom i ostalim problemima koji se mogu pojaviti za vrijeme poroda.

Jesam li anemična?

Ako vam je volumen krvi, uključujući i hemoglobin (protein u krvi koji prenosi kisik), nizak - smatra se da imate anemiju, odnosno da ste anemični. Najčešći uzrok anemije u trudnoći je nedostatak željeza u krvi. Kako je anemija prilično česta pojava, tijekom trudnoće se dva puta testiramo, na početku te pred kraj trudnoće, tj. najčešće u 7. ili 8. mjesecu trudnoće ili ako postoji sumnja i prije. Iako niste anemični na početku, anemija se može razviti tijekom trudnoće.

Najčešći simptomi anemije su umor, slabost, bljedilo. Ako je anemija jaka može doći do nesvjestice, ubrzanog ili nepravilnog rada srca, nedostataka zraka.

Naravno, ovi simptomi su uobičajeni tijekom svake trudnoće stoga je važno savjetovati se sa svojim liječnikom.

Pušenje može pridonijeti anemiji. Anemiji će pogodovati i slijedeće: loše balansirana prehrana, manjak unosa željeza i vitamina, manjak unosa folne kiseline, konzumiranje alkohola, pojedini lijekovi (npr. lijekovi koji smanjuju napadaje), kao i prethodno korištenje kontracepcijskih pilula. Anemiju može uzrokovati i krvarenje hemeroida kao i krvarenje unutar želuca.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop