Abeceda svih tegoba u trudnoći

Abeceda svih tegoba u trudnoći

Abeceda svih tegoba u trudnoći
  • Objavljeno: Srijeda, 18.07.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Bolovi u leđima

Zglobovi, ligamenti i mišići "omekšavaju" pod učinkom hormona trudnoće, i to spada u normalan proces pripremanja organizma za porođaj. Međutim, ova pojava povećava rizik od povreda i bolova, naročito u donjem dijelu leđa. Težina bebe, koja se prirodno povećava, vrši dodatni pritisak na kralježnicu i karlicu utječući na držanje tijela trudnice.

1. Poduprite se

Kada ležite na leđima, poduprite se jastucima. Ako ležite na boku, između butina postavite jedan jastuk, a drugi ispod koljena. Na taj način ćete sprečiti istezanje leđa.

2. Ugrijte se

Ako osjetite bol u leđima, na bolno mjesto postavite termofor ili topli oblog - osjetit ćete olakšanje.

Pročitajte sve o boli u leđima tijekom trudnoće!

3. Uzmite sredstvo protiv bolova

Ako ništa od navedenih metoda ne ublaži bol, popijte paracetamol. Samo oprez: nipošto ne smijete prekoračiti dozvoljenu dozu za trudnice, navedenu u uputstvu za upotrebu lijeka.

4. Zategnite mišiće

Da biste ojačali mišiće leđa, zatežite mišiće bedara i trbuha.

5. Čučnite i ne savijajte leđa

Nikada se nemojte savijati iz struka da biste nešto podigli sa poda. Umjesto toga, ispravljenih leđa, spustite se u čučanj.

6. Isprobajte alternativne metode

Nekoliko komplementarnih terapija, kao što su akupunktura, osteopatija ili kiropraktika, mogu biti vrlo efikasne u rješavanju problema bolova u leđima.

Obratite se liječniku ako...

Imate povišenu temperaturu ili osjećate bol i peckanje tokom mokrenja. Oba simptoma ukazuju na infekciju mokraćnih kanala koja, također, uzrokuje bol u leđima. Infekcija bubrega se mora brzo sanirati odgovarajućom terapijom.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop