Abeceda svih tegoba u trudnoći

Abeceda svih tegoba u trudnoći

Abeceda svih tegoba u trudnoći
  • Objavljeno: Srijeda, 18.07.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Vrtoglavica

Smanjenje broja eritrocita, koji prenose kisik kroz tijelo, može se odraziti pojavom vrtoglavice, pa čak i gubitkom svijesti. Česte nuspojave trudnoće su i pad krvnog tlaka i razine šećera u krvi, što također uzrokuje nesvjestice.

3 načina da pobijedite vrtoglavicu

  • 1. Uzimanje visokoproteinskih namirnica, kao što su sir i jogurt, sprečava nagle padove šećera u krvi. Ipak, izbjegavajte slatkiše, jer oni izazivaju velike oscilacije glukoze u krvi (nagli porast, a potom pad).
  • 2. Samo polako! Kada se podižete iz sjedećeg, ili ležećeg položaja, onda to činite polako i pažljivo. Ukoliko vam se zavrti u glavi, lezite i podignite noge na jastuk da bi se krv vratila u gornje dijelove tijela i u mozak. Ili, spustite glavu između koljena.
  • 3. Nemojte ležati na leđima. Zbog uvećane težine, može pritisnuti glavne krvne žile, a naročito na kraju trudnoće. Zato je bolje da ležite na boku.

Da li je opasno?

Jake nesvjestice ponekad mogu biti znak anemije, zbog čega se obavezno treba obratiti liječniku. Također, odlazak kod liječnika je neophodan u slučaju da gubite svijest, ili osjećate snažnu nesvjesticu, naročito na kraju trudnoće, jer bi to mogli biti znaci visokog krvnog tlaka.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop