Dijete i razvod - što učiniti?

Dijete i razvod - što učiniti?

Dijete i razvod - što učiniti?
 • Objavljeno: Nedjelja, 02.09.2012.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Kategorija: Moja obitelj

Razvod može biti znatno teži kada su tu i djeca, ali postoje razni načini kojima možete pomoći djeci da se suoče s razvodom. Ukoliko se razvodite, probajte zapamtiti da vas dijete sada treba više nego ikada prije. Pružanje sigurnosti, nade i stabilnosti uistinu može smanjiti učinak razvoda na dijete, bez obzira na djetetovu dob.

Kada je dijete sigurno da će dobiti potrebnu ljubav od oba roditelja, da će oba roditelja biti uvijek uz njega, bez obzira na razvod i razdvojenost, dijete će puno lakše podnijeti sve.

Koristite se ovim savjetima kako biste što više umanjili negativne posljedice razvoda na dijete:

Nemojte s djetetom dijeliti brige koje trebaju mučiti odrasle, kao što je neslaganje s partnerom ili financijski problemi. Umjesto s djetetom, razgovarajte s prijateljem ili terapeutom o tome.

Nemojte ružno pričati o drugom roditelju, bez obzira na sve. Ukoliko imate neriješenih nesuglasica, riješite to međusobno, nemojte u to uključivati dijete.

Ne ispitujte dijete o obiteljima njegovih prijatelja ili o tome što se događa među roditeljima njegovih prijatelja. U redu je ako postavite općenita pitanja s vremena na vrijeme jer morate biti upoznati s okolinom u kojoj se dijete nalazi, ali previše ispitivanja djetetu može predstavljati frustraciju.

Nemojte unositi radikalne promjene u svoj i djetetov život. Probajte održati uobičajene obiteljske rutine i navike.

Nastavite biti roditelj kakav ste i do sada bili. Možda ćete osjećati krivnju zbog toga što se dijete suočava s razvodom, ali neće pomoći ako ćete mu poklanjati posebne darove ili mu dopustiti da ostane budno do kasno u noć.

Ohrabrujte dijete da nazove drugog roditelja kada ima neke novosti ili samo da popriča s njim. Neka i drugi roditelj bude upućen o svim djetetovim aktivnostima.

Naučite više o tome kako pomoći djetetu da se nosi s razvodom. Postoje mnoge organizacije koje vam u tome mogu pomoći, posavjetujte se s osobama koje su prolazile kroz istu situaciju ili, na kraju krajeva, potražite pomoć stručnjaka.

Dijete može postati ljutito, depresivno, tužno, početi s agresivnim ponašanjem, mokrenjem u krevetu ili pokazivati manju zainteresiranost za školske aktivnosti. Vi ste tu da mu pomognete. Dopustite da vam pokaže svoje osjećaje, a u tome vam može pomoći i terapeut.

Pokušajte s bivšim partnerom razviti što je više moguće prijateljski odnos, a ako vam je potrebno, potražite pomoć stručnjaka.

Pokažite djetetu da se još uvijek slažete s bivšim partnerom može biti najveći dar koji možete pokloniti vašem djetetu, ali i najbolji način da pomognete djetetu da se nosi s razvodom.

Kako smanjiti utjecaj razvoda na dijete?

Čak i u obiteljima gdje je su bračni partneri bili nezadovoljni i nesretni, dijete ne želi da se roditelji razvedu, i to najviše zbog straha oko vlastite sigurnosti. Dijete ne može zamisliti drugačiji život. Probajte zamisliti djetetovu perspektivu pa ćete biti u mogućnosti manje povrijediti djetetove osjećaje. Vašem djetetu će biti bolje u sretnom i mirnom okruženu, čak i pod cijenu razvoda.

Stručnjaci tvrde da razvod ne mora nužno negativno utjecati na djetetov život niti ga, na neki način, hendikepirati u osnivanju vlastite obitelji. Razvod roditelja nije sitnica, a dijete će se najvjerojatnije s tim suočavati i u starijoj dobi. Činjenica je da dijete može napredovati u svakom smislu, bez obzira na razvod. Kao roditelj, vaša uloga jest da omogućite djetetu da iz situacije izvuče ono najbolje.

Većina stručnjaka se slaže da postoje dva osnovna faktora koji utječu na djetetovo suočavanje s razvodom:

 • Stupanj (ne)poštovanja i (ne)prijateljstva među roditeljima
 • Stupanj ostvarene prilagodbe u novoj situaciji i prihvaćanje razvoda

Fokusirajte se na ova dva faktora narednih mjeseci kada ćete vi i vaš partner započeti s odvojenim životima. Ukoliko je vaš odnos neprijateljski ili jedan od vas ne može prihvatiti razvod, poduzmite korake kako biste poboljšali situaciju. Pomoć stručnjaka je u ovakvim situacijama najčešće neizbježna.

Stručnjaci naglašavaju da se partneri koji prolaze kroz razvod trebaju fokusirati na pozitivne strane svega. Započinju novi život! Nešto završava, ali u isto vrijeme započinje nešto sasvim novo. Obje strane trebaju uložiti energiju i trud u stvaranje dviju novih situacija, koje će djetetu pružiti određenu razinu sigurnosti, ako ne i veću od prethode.

Razgovarajte s djetetom

Način na koji ćete djetetu reći da se razvodite uvelike ovisi o djetetovoj dobi, vašoj životnoj situaciji i odnosu kojeg imate s bivšim partnerom.

Ukoliko je dijete starije, dajte mu malo vremena da se navikne na novost koju ste mu priopćili. S njime porazgovarajte barem mjesec dana prije nego li počne odvojeni život između vas i partnera. Ukoliko je dijete mlađe, možete čekati tjedan dana prije odvojenog života da mu priopćite, djeca te dobi nemaju naročito razvijen osjećaj za vrijeme.

Koristite se ovim savjetima tijekom razgovora s djetetom:

 • Ukoliko je moguće, neka oba roditelja sudjeluju u razgovoru.
 • Ključno je i vrijeme kada ćete djetetu to reći, izaberite opuštajući dio dana, kada nitko od vas nema drugih obaveza.
 • Koristite se jednostavnim jezikom i nemojte nepotrebno ići u širinu, na primjer: "Tvoj otac/majka i ja smo prerasli jedno drugo. Stalo nam je jedno do drugog, ali više nemamo potrebu biti u braku."
 • Prihvatite da je to tužna situacija te da će vaše dijete gotovo sigurno osjetiti snažne i bolne emocije. Dopustite djetetu da plače, postane ljutito i slično.
 • Dajte djetetu do znanja da se i vi osjećate tužnima, ali u isto vrijeme recite da je ovako bolje te da ćete ga i dalje oboje voljeti i brinuti se o njemu, bez obzira na to što više niste zajedno.
 • Djeca se često osjećaju odgovornima ili krivima za razvod, stoga je važno da naglasite kako dijete nije ništa krivo napravilo.
 • Dajte mu određene detalje, ukoliko možete, na primjer: "Provodit ćeš vrijeme sa mnom najmanje svaki ili svaki drugi vikend."

Nemojte optuživati jedno drugo. Čak i ako je razlog razvoda prevara, ovo nije vrijeme kada ćete to reći djetetu. Možda kasnije, kada vaše dijete bude zrelije.

Probajte odgovoriti na sva djetetova pitanja, ohrabrite ga da pita ako mu nešto nije jasno, bez obzira na trenutak. Djeca koja su mlađa od 8 godina često postavljaju pitanja u razmacima, primjerice svakih mjesec dana. Na svako pitanje odgovorite jasno i obzirno. Ukoliko dijete postavi isto pitanje više puta, popričajte s njima kako biste se uvjerili muči li to dijete previše ili je dijete jednostavno zaboravilo da je postavilo pitanje.

Vitashop